A Levegő Munkacsoport tevékenysége 2018 januárjában

Minden hónapban rövid összefoglalót teszünk közzé az előző hónapban végzett munkánkról.

KözlekedésRészt vettünk Brüsszelben az Európai Éghajlatvédelmi Alap (ECF) által támogatott Tagállami Hálózat téli értekezletén. A nem kormányzati szervezetekből álló Hálózat a közlekedési eredetű üvegházhatású és egyéb károsanyag-kibocsátások csökkentéséért dolgozik az Európai Unióban általában és a tagállamokban különösen. Az Európai Parlamentben pedig részt vettünk az ECF megbízásából készült új tanulmány bemutatásán, amely a villanyautózás franciaországi lehetőségeit elemezte, majd a tanulmányt blogunkon ismertettük).

Ott voltunk az Autós Nagykoalíció évnyitó konferenciáján, ahol a fő téma a villanyautózásra való áttérés és az önvezető gépkocsik elterjedésének várható alakulása volt.

A Közlekedés Kft.-ben tájékozódtunk az önvezető gépkocsik magyarországi kipróbálását támogató országúti infrastruktúra kialakításának követelményeiről.

Kialakítottuk a Levegő Munkacsoport véleményét a villanyautók által felhasznált energia adótartalmával kapcsolatban. (Vargha Márton)

Levegőtisztaság-védelemSajtóközleményt adtunk ki „Magyarország az egyik legrosszabb levegőjű európai ország, de az ÁSZ elégedett” címmel. Előkészítettük az jövő nemzedékek szószólójával közösen rendezendő nemzetközi konferenciát. (Lukács András)

Jogi ügyek – A jogi tevékenység tartalmazó projektek folyamatos ügyeit és a lakossági környezeti tanácsadó iroda jogi természetű ügyeit folyamatosan intéztük. Frissítettük az illegális égetésről szóló mintalevelet. Részt vettünk az Országos Környezetvédelmi Tanács ülésén. Megbeszélésen vettünk részt az FM Környezetmegőrzési Főosztályánál a légszennyezés aktuális kérdéseiről. Több Skype-megbeszélésen vettünk részt és átnéztük a szerződéseket a ClientEarth-szel közösen indítandó projekt kapcsán. Tájékoztatást tartottunk a Levegő Munkacsoportról albán civil szervezetek számára. Részt vettünk a Jogorvoslat a környezetvédelemben c. konferencián. Keresetlevelet fogalmaztunk és nyújtottunk be egy illegális égetéses ügyben az elutasított ügyféli jogállás miatt. Felülvizsgálati ellenkérelmet fogalmaztunk és nyújtottunk be a Közlekedési Múzeum újjáépítésének ügyében. Megbeszélésen vettünk részt a madocsai lakosok képviselőivel, akik a faluban épülő kavicsbánya ellen tiltakoznak. Megbeszélést folytattunk egy lakossal, aki személyiségi jogi pert szeretne indítani a légszennyezettség miatt. Adatkérő levelet fogalmaztunk a Semmelweis utcai fakivágások ügyében. Lefordítottuk az EEB környezeti információkérő levelét a légszennyezéssel kapcsolatos kötelezettségszegési eljárással kapcsolatban. Megbeszélésen vettünk részt a zuglói önkormányzatnál egy lehetséges közös projektről. Részt vettünk a CAN Europe webinarján éghajlatváltozással kapcsolatos mintaperek ügyében.  (Bendik Gábor)

Településfejlesztés, zöldfelület védelem, földvédelemRészt vettünk a XI. kerületi Önkormányzat Gazdasági Bizottságának ülésein január 17-én és 30-án. Javaslatunk eredményeképpen sikerült megakadályoznunk egy 29 cm törzsátmérőjű korai juharfa kivágására vonatkozó engedélykérelem megszavazását. A kérelmező a bizottsági döntés hatására átdolgozta az építési tervet.

Január 24-én megfigyelőként részt vettünk a Testnevelési Egyetem fejlesztésével kapcsolatos lakossági fórumon a XII. kerületi Önkormányzat alagsori tárgyalójában. A XII. kerületi alpolgármester kérésére megküldtük véleményezésünket a Testnevelési Egyetem és környékének kiemelt jelentőségűként kezelt Kerületi Építési Szabályzatáról.

Ügyféli véleményezést nyújtottunk be a Pest Megyei Kormányhivatal Érdi Járási Hivatala Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztályához az Ócsa 0526/1 és 0526/2 helyrajzi számú ingatlanokon tervezett bányászati tevékenység végzésére vonatkozó előzetes vizsgálati eljárásban. Az eljárás megindításáról – érintettsége miatt – mi tájékoztattuk az alsónémedi környezetvédő szervezet vezetőjét, aki ennek köszönhetően időben szintén meg tudta küldeni észrevételeit.

A Madocsa területén tervezett kavicsbánya ügyében e-mail és telefoni kapcsolatot tartottunk a helyi lakosság szószólóival a jelentős új fejlemények miatt.

Áttekintettük és értékeltük a 2017. évi településrendezési eljárásokban benyújtott véleményezéseinket és a favédelmi vonatkozású beadványainkat.

Szakmai kapcsolatot tartottunk fenn a FŐKERT faápolási szakértőjével. (Schnier Mária)

Államháztartás, energiaRészt vettünk Brüsszelben az Európai Bizottság által rendezett nagyszabású konferencián a 2021-2027. évi uniós költségvetésről, és erről cikket írtunk (angol nyelven) az Európai Zöld Költségvetés Szövetségnek. A témáról előadást tartottunk a Budapest Kör rendezvényén. (Lukács András)

Környezeti Tanácsadó IrodaA Tanácsadó Irodát 133 alkalommal keresték meg lakosok környezetvédelemmel kapcsolatos bejelentésekkel; az iroda minden esetben adott tanácsot, több esetben pedig kapcsolatba lépett az illetékes hivatalos szervekkel is. A legtöbb ügy (89) levegőszennyezéssel volt kapcsolatos. (Lenkei Péter)

 

Hírfigyelő