A Levegő Munkacsoport tevékenysége 2017. novemberében

Levegőtisztaság-védelem„Vegyél egy mély levegőt! – Mit tehetünk a levegő minőségének javításáért?” című konferencián, amelyet a Budapesti Francia Intézet rendezett magyar és francia előadók részvételével, Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke is tartott előadást, amelyben elmondta: jelentősebb befektetések nélkül, pusztán átfogó felvilágosító kampánnyal is rövid idő alatt jelentősen javítható a levegő minősége. A tájékoztatás mellett szükséges az is, hogy a hatóságok szigorúan tartassák be jogszabályokat: senki egészségét ne veszélyeztethessék az illegális lakossági égetések, a műanyagok és egyéb szemét eltüzelése a kályhákban és a szabadban. A rászorulókat pedig fűtési támogatásban kell részesíteni, hogy senki ne fagyoskodjon az otthonában.

Cseh és lengyel környezetvédőkkel közös kiáltványt tettünk közzé a levegőminőség javítása érdekében. (Lenkei Péter, Lukács András)

 

Közlekedés Környezetvédelem és közúti fuvarozás egyaránt nyer a tehergépkocsik üzemanyag-fogyasztásának csökkentésével. Az Európai Közlekedési és Környezetvédelmi Szövetség és a Levegő Munkacsoport kezdeményezésére a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete is aláírta azt a levelet, amely az uniós intézményeket az ezt elősegítő szabályozás elfogadására sürget.

A Levegő Munkacsoport Szakértői Testülete Szeneczey Balázs városfejlesztésért felelős budapesti főpolgármester-helyettessel találkozott, akivel áttekintették a közlekedési levegőszennyezés csökkentésével kapcsolatos aktuális kérdéseket. Részt vettünk az Okos Jövő Klaszter novemberi klubestjén, ahol a Nemzeti Gazdasági Minisztérium által alapított e-Mobi Elektromobilitás Nonprofit Kft ügyvezetője, Dr. Ugron Gáspár Gábor ismertette a magyarországi villanyautós kultúra jelenlegi helyzetét, a nyilvános villanyautó-töltő infrastruktúra fejlesztésének ütemtervét, a közeljövő várható fejleményeit.

Egyeztettünk a budai fonódó villamosnak a dél-budai Kopaszi Gát mellé tervezett lakótelepre való továbbvezetésének nyomvonaláról, ahol ismét jelentős fakivágást irányoztak elő a közlekedéstervezők.

A Levegő Munkacsoport az ott lakók, az irodaházépítők és a Volánbusz között próbál egyeztetni az Észak-Budára irányuló helyközi buszjáratoknak az Árpád híd pesti hídfőjénél lévő végállomásánál kialakult áldatlan helyzet megszüntetéséről.

Részt vettünk az Integrált Közlekedési Operatív Program Monitoring Bizottságának 2017. november 21-i ülésén, ahol felróttuk az Irányító Hatóságnak, hogy nem követeli meg a Fővárosi Önkormányzattól a fenntartható közlekedéstervezési gyakorlatot. Ennek esett áldozatául 175 fa a XI. kerületi Etele úton, és ez a gyakorlat vezethet oda, hogy az M3 metró felújítása során nem gondoskodnak a tömegközlekedési esélyegyenlőség biztosításáról. (Vargha Márton)

 

Településfejlesztés, zöldfelület védelem, földvédelem – A Budapest XI. kerület Újbuda főépítészének felkérésére előzetes véleményt írtunk a Bp., XI. kerület, Kamaraerdei út–XI-XXII. kerület határa–Budapest közigazgatási határa által határol terület kerületi építési szabályzatának készítéséhez és véleményt írtunk Újbuda Településképi Arculati Kézikönyvéről és Településképi Rendelet tervezetéről.

A Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság kérdése alapján bejelentettük beavatkozói szándékunkat a Civil Zugló Egyesület felperes pernyertessége érdekében a Pest Megyei Kormányhivatal alperes ellen a Városligettel kapcsolatos perébe.

Lakossági panasz alapján levelet intéztünk a Nemzeti Örökség Intézete főigazgatójához a Fiumei úti Sírkertben megkezdett nagy arányú fakivágási akcióval kapcsolatban, konzultációt és a fakivágások szüneteltetését kérve.

Levelet intéztünk dr. Szeneczey Balázs főpolgármester-helyetteshez a Budai Fonódó II. tervei miatt kivágásra ítélt fák ügyében.

Részt vettünk a XI. kerületi Gazdasági Bizottság ülésén.

Tárgyalást folytattunk a BudaPart projekt (Lágymányosi öböl és környéke) óriásberuházás fejlesztési igazgatójával és senior projekt menedzserével.

Részt vettünk a Liget Projekt felszín alatti vízzel és közműhálózattal kapcsolatos fórumán.

Szakmai beszélgetést folytattunk az Országos Vízügyi Főfelügyelőség szakemberével a Dél-Pest Megyei térség felszíni alatti vízkészletének helyzetéről a kavicsbányászat szempontjából.

Kapcsolatot tartottunk a 438 hektáros kavicsbánya szándékkal szemben a termőföldet védő délegyházi gazdákkal; a 40 hektáros természetvédelmi területet a kavicsbánya terjeszkedéssel szemben védő dunavarsányi környezetvédő szervezettel.

Rendszeres kapcsolatot tartottunk a budapesti Árboc utcai és Esztergomi úti lakossággal a HB REAVIS beruházással (Róbert Károly krt.–Váci út–Árboc utca–Esztergomi út által határolt területen épülő irodakomplexum) kapcsolatban. (Schnier Mária)

 

Államháztartás, energia – Több civil szervezettel közösen egyeztetést folytattunk Nemes Csabával, az NFM főosztályvezetőjével a megújuló energiák helyzetéről. Részt vettünk az MVM megbízásából rendezett fórumon az MVM 2017. évi integrált jelentésével kapcsolatban. (Lukács András)

 

Környezeti Tanácsadó Iroda – A Tanácsadó Irodát 165 alkalommal keresték meg lakosok környezetvédelemmel kapcsolatos bejelentésekkel; az iroda minden esetben adott tanácsot, több esetben pedig kapcsolatba lépett az illetékes hivatalos szervekkel is. A legtöbb ügy (103) levegőszennyezéssel volt kapcsolatos. (Lenkei Péter)

 

Jogi ügyek – A jogi tevékenységet tartalmazó projektek folyamatos ügyeit és a lakossági környezeti tanácsadó iroda egyes jogi természetű ügyeit folyamatosan intéztük. Pert nyertünk a városligeti Közlekedési Múzeum ügyében, a környezetvédelmi hatóságnak új eljárást kell lefolytatnia. Skype megbeszélésen vettünk részt a ClientEarth-szel egy esetleges magyar levegős projekt kapcsán. Megbeszélést folytattunk egy ligetvédő lakossal a fakivágási engedélyekkel szembeni jogorvoslatok lehetőségeiről. Részt vettünk a Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete (HuGBC) elnökségi ülésén, ahol egy esetleges budapesti környezeti problémákkal kapcsolatos együttműködésről egyeztettünk. Felfrissítettük az illegális égetéssel kapcsolatos lakossági mintalevelet (Bendik Gábor)

Hírfigyelő