A Levegő Munkacsoport tevékenysége 2017 júliusában

A Levegő Munkacsoport tevékenysége 2017 júliusában

Minden hónapban rövid összefoglalót teszünk közzé az előző hónapban végzett munkánkról.

 

Közlekedés – Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszternek írt levelünkben kértük, hogy a kormány segítse elő olyan uniós szabályozás kialakítását, amely révén csökkenhet a tehergépkocsik üzemanyag-fogyasztása. A bodajki Nyitás rendezvényen részt vettünk egy panelbeszélgetésen a villanyautókról, várható terjedésükről. Bekapcsolódtunk a közlekedési szakemberekből és laikusokból álló közlekedési munkacsoport vitájába arról, kell-e felvonó az M3 metró megújuló állomásaira. (Kell!) A vita összefoglalóját megjelentettük a blogunkon. Egyeztetést folytattunk Mártonffy Miklóssal, Budapest főépítészével, valamint a Korzó Tervezési Stúdió tervezőivel a pesti alsó rakpart Szabadság híd és a Margit híd közötti szakaszának tervezett átalakításáról. Levelet írtunk Szentgyörgyi Péter V. kerületi polgármesternek annak érdekében, hogy a pesti alsó rakpart átalakítása a lehetséges legkedvezőbb hatással járjon, javasolva, hogy ott egyáltalán hagyjanak parkolási lehetőséget. (Vargha Márton)

 

Településfejlesztés, zöldfelület védelem, földvédelem – Levelet intéztünk dr. Bartus Adrienhez a Pest Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztályának főosztályvezetőjéhez amiatt, hogy másodfokú hatóságként elutasította a Levegő Munkacsoport „Kiskunlacháza XVI. – kavics” védnevű bánya művelésére vonatkozó környezeti hatásvizsgálati eljárásban hozott PE/KTF/1030-49/2016 ügyiratszámú határozat elleni fellebbezését PE-KTF 1912-19/2017. ügyiratszámú határozatával. Nem kívántunk pert indítani az ügyben, de szükségesnek tartottuk, hogy rávilágítsunk a másodfokú határozat felületességére és következetlenségeire.

Levelet intéztünk dr. Orosziné dr. Polner Kingához, a Pest Megyei Kormányhivatal Érdi Járási Hivatala Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztály főosztályvezető-helyetteséhez a Readymix Hungária Kft. kérelmére a „Kiskunlacháza XIX. – homok, kavics”, „Kiskunlacháza XX. – homok, kavics”, Kiskunlacháza XXI. – homok, kavics” és „Délegyháza XIX. – homok, kavics” védnevű bányatelkek összevonásának környezeti hatásvizsgálati eljárásában megtartott közmeghallgatás ügyintézési visszásságai miatt.

Kézbesítettük Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat által a 141/2016. (VI.14.) TKLB sz. határozattal támogatott „A Göncz Árpád Városközpont fejlesztési terveiben érintett területek környezeti állapotának és annak várható változásainak, hatásainak megismertetése az érintett lakossággal és civil szervezetekkel” célú pályázat megvalósításáról szóló pályázati beszámolónkat a XIII. kerületi Önkormányzathoz.

Július 3-án elektronikus levélben adtuk meg kérdéseinket a HB REAVIS ügyintézőinek, amelyekre választ vártunk a 12-iki tanácskozáson.

Július 6-án részt vettünk a Budapest településképi arculati kézikönyvével és településképi rendeletével kapcsolatos lakossági fórumon a Főpolgármesteri Hivatal Dísztermében. Hozzászólásunkban a fák városképi szerepét emeltük ki. Július 17-én elektronikus levelet intéztünk ezzel kapcsolatban Mártonffy Miklós fővárosi főépítészhez, mivel hiányoltuk ezt a szempontot a településképi rendeletben.

Július 12-ikén részt vettünk a XIII. kerületi Városközpont terveivel és építkezési problémáival kapcsolatban rendezett tanácskozáson az Árboc utca 4. sz. ház udvarán.

Folyamatosan telefoni és e-mail kapcsolatot tartottunk fenti ügyekben: a délegyházai és kiskunlacházai termőföldjeikhez ragaszkodó gazdákkal, tanácsainkkal támogatva őket; a XIII. kerületi Városközpont környékének lakosságával és önkormányzati képviselőjükkel.

Részt vettünk egy bejáráson a Budapest XI. Bocskai úton, melyben a felújítással párhuzamosan elvégzett zöldterületi felújítás hiányosságait tekintettük át. A bejárást a BKK hívta össze, jelen volt a Greenpeace képviselője is.

Nyílt levelet intéztünk a Greenpeace-szel közösen Sághi Attilának, a Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt. műszaki igazgatójának és prof. dr. Persányi Miklósnak, a Liget Budapest projekt kert- és tájépítészeti feladatait felügyelő miniszteri biztosának, amelyben adatokat kértünk a Liget projekttel kapcsolatos faültetésekről. (Schnier Mária)

 

Államháztartás, energia – Az európai Egészség és Környezet Szövetség (Health and Environment Alliance, HEAL, amelynek a Levegő Munkacsoport is tagja) júliusban közreadott jelentése összefoglalja, hogyan éltet világszerte a fosszilis energiaforrások támogatása egy ipart, amely idő előtti halálozásokat, megbetegedéseket és roppant egészségügyi kiadásokat okoz, miközben működése élesen ellentétes a Párizsi Egyezményben foglaltakkal. Erre a jelentésre sajtóközleményben hívtuk föl a figyelmet.

Az éghajlatvédelem Magyarországnak is alapvető érdeke, ezért a magyar kormánynak is határozottan fel kell lépnie a Párizsi Klímamegállapodásban rögzített célok eléréséért. Ezt kívánják szolgálni azok a javaslatok is, amelyeket az Energiaklub, a Levegő Munkacsoport, a Magyar Energiahatékonysági Intézet és a Magyar Természetvédők Szövetsége állított össze és juttatott el Szabó Zsolt fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkárnak.

(Lukács András)

 

Jogi ügyek – A jogi tevékenységet tartalmazó projektek folyamatos ügyeit és a lakossági környezeti tanácsadó iroda egyes jogi természetű ügyeit folyamatosan intéztük. Részt vettünk a zuglói főépítésszel, a parkolási szabályozásról szóló megbeszélésen, majd emlékeztetőt írtunk a találkozóról. Részt vettünk a XIII. ker. Árboc utcában az Agora beruházással kapcsolatos lakossági fórumon. Két előadást tartottunk a környezetvédelemről a Gyermekkor Alapítvány táborában. (Bendik Gábor)

 

Tanácsadó iroda – A Környezeti Tanácsadó Iroda szabadság miatt szinte az egész hónapban zárva tartott. Elvégeztük a szerződés szerint Érden a légszennyezés-mérést, és elkészítettük a jegyzőkönyvet. Egyeztettünk Óbuda-Békásmegyer Városfejlesztő Nonprofit Kft.-vel a CityTree elhelyezése ügyében. Levelet írtunk a Csopaki önkormányzatnak a Csopak 048 hrsz-t érintő illegális hulladéklerakás ügyében. A Verőcei önkormányzattal leveleztünk a helyi avarégetős rendelet ügyében. Lakossági felkérésre ultrafinomrészecskeszám-mérést végeztünk egy Budapest Attila úti lakás környezetében, jegyzőkönyvet készítettünk a mérésről. Az Óbuda-Békásmegyer Városfejlesztő Nonprofit Kft.-vel bejártuk a mérési helyszíneket, ezen helyszínek közül kerül kiválasztásra, hogy hová kerül a CityTree. Ultrafinomrészecskeszám-mérést végeztünk Óbudán 5 helyszínen, helyszínenként 4×10 perc időtartamban, feldolgoztuk a mérési adatokat, jegyzőkönyvet készítettünk a mérésről. 18 esetben segítettük környezeti tanáccsal, környezeti ügyek képviseletével a hozzánk fordulókat. (Lenkei Péter)

 

Civil ügyekKözleményben adtuk hírül, hogy a Levegő Munkacsoport a törvényi előírásoknak megfelelően regisztrált mint „külföldről támogatott szervezet”, mivel a 2017. évi külföldről származó bevételei már meghaladták a 7,2 millió forintot. Ugyanakkor kijelentettük, hogy a civileket megbélyegző törvényt alkotmányellenesnek és nemzetközi szerződésekkel ellentétesnek tartjuk, és bízunk abban, hogy azt az Alkotmánybíróság hatályon kívül fogja helyezni. Részt vettünk a Civilizáció egyeztető megbeszélésein.

Hírfigyelő