A Levegő Munkacsoport tevékenysége 2018 szeptemberében

Minden hónapban rövid összefoglalót teszünk közzé az előző hónapban végzett mun­kánkról.

 

KözlekedésÖsszeállítottunk egy jelentést A Német Környezetvédelmi Minisztérim EUKI programja által támogatott, „A közlekedés dekarbonizációja Európában” témájú projekt keretében összeállítottunk egy elemzést és javaslatcsomagot a magyarországi vonatkozásokról. A témáról előadást tartottunk a 2018. évi Közgazdász-vándorgyűlésen Debrecenben.

Részt vettünk az „Okos város – okos közigazgatás technológiák”, 2017/162/BME-VIK számú Államtudományi kutatóműhely zárórendezvényén.

Milyen tervek, milyen gyakorlati tapasztalatok vannak szerte a világon a kilométerarányos városi útdíjról? Erről készített tanulmányt a Levegő Munkacsoport egyik gyakornoka, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem mesterszakos hallgatója, Beza Abebe Dress.

Külön sátorral vettünk részt az Európai Autómentes Nap keretében Budapesten, az Andrássy úton tartott kétnapos rendezvényen.

A német Deutsch-Russischer Austausch felkérésére és finanszírozásával Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke tanácsadást végzett, megbeszéléseken vett részt és előadást tartott (szöveg, bemutató) Kirgizsztán fővárosában, Biskekben a közlekedés okozta légszennyezés csökkentési lehetőségeiről.

Ismertettük az Európai Közlekedési és Környezetvédelmi Szövetség (T&E) új tanulmányát, amely a dízelbotrány kirobbanásának harmadik évfordulójára jelent meg. A tanulmány szerint Európa szerte már vagy 43 millió, Magyarországon 193 ezer Euro 5 és Euro 6 osztályú dízelautó vásárlóját verték át a gyártók. (Vargha Márton)

Településfejlesztés, zöldfelület védelem, termőföld védelemBudapest, IX. kerületi polgármester felkérése alapján bejelentkeztünk Budapest, IX. kerület József Attila-lakótelep (Üllői út (kerülethatár)–Határ út (kerülethatár) – M5 bevezető szakaszának szabályozása a Határ úti felüljárónál (a 3 villamos vonala az Epreserdő út mentén–Ecseri út által határolt terület) kerületi építési szabályzatának kidolgozása véleményezési eljárásába, előzetes vélemény megadásával.

Ügyféli véleményezést adtunk Readymix Hungária Kft. („Környezethasználó”) jogosultságában álló „Kiskunlacháza XIX. – homok, kavics” védnevű bányatelek megosztása nyomán a bányatelek keleti részén létrejövő bányatelek területén tervezett tevékenységekre vonatkozó környezeti hatásvizsgálati eljárásban.

Ügyféli véleményezést adtunk Readymix Hungária Kft. („Környezethasználó”) jogosultságában álló „Kiskunlacháza XIX. – homok, kavics” védnevű bányatelek megosztása nyomán a bányatelek nyugati részén létrejövő bányatelek területén tervezett tevékenységekre vonatkozó környezeti hatásvizsgálati eljárásban.

Telefoni megbeszélést folytattunk a Kiskunlacháza XIX. Keleti rész és Nyugati rész környezetvédelmi eljárások ügyintézőjével az eljárás körülményeiről.

E-mail levelezést folytattunk a Kiskunlacháza XIX. Keleti rész és Nyugati rész környezetvédelmi eljárások által érintett, a 2017. évi eljárásban a Levegő Munkacsoporttal együttműködő délegyházai gazdával az eljárásban való részvételről, melyre mi hívtuk fel a figyelmét.

E-mailben értesítettük a 2017. évi eljárásban a Levegő Munkacsoporttal együttműködő kiskunlacházai gazdát az új eljárásról és a közmeghallgatás időpontjáról

Tárgyalást folytattunk a Buda Part Projekt óriás-beruházás fejlesztési igazgatójával és senior projekt menedzserével a beruházás aktuális helyzetéről, miután e-mailben előre megírtuk megtárgyalandó kérdéseinket.

Részt vettünk a Budapest XI. kerületi Önkormányzat Gazdasági Bizottságának ülésén.

Kertészmérnök munkatársunk helyszínelést végzett az Elite Park építkezés Barázda utcai határán, szemrevételezte a beruházó által kivágásra kért 30 fa állapotát. Véleményét e-mailben megírtuk a Gazdasági Bizottság elnökének. (Schnier Mária)

Budapest2030Részt vettünk a Fürjes Balázs, Budapestért és a fővárosi agglomerációért felelős államtitkár által létre hívott tanácsadó testület újabb ülésén, amelyen tájékoztatást kaptunk és javaslatokat adtunk Budapest fejlesztési stratégiájával kapcsolatban. (Lukács András)

Jogi ügyek – A környezetvédelmi hatóság értelmezése szerint a levegőminőségi terveket nem közigazgatási eljárás keretében fogadják el, így azok nem minősülnek kötelező erejű határozatoknak; emiatt a tervekben megfogalmazott légszennyezettséget csökkentő intézkedések is csak ajánlásnak tekinthetőek. Mindez abból a hatósági tájékoztatásból derül ki, amelyet a Levegő Munkacsoport kapott válaszul a Budapest környékére készített terv felülvizsgálatára vonatkozó kérelmére. Pedig álláspontunk szerint kötelező erejű intézkedésekre lenne szükség a levegőminőségi tervekben. (Bendik Gábor)

Tanácsadó Iroda2018.09.03. Egyeztetést folytattunk légszennyezéssel kapcsolatos ügyekben az FM Környezetmegőrzési Főosztályán,

2018.09.05. Bemutattuk a Zöld Jövő Környezetvédő Egyesület tagságának a felkérésükre Nagytétényben végzett légszennyezettség mérés sorozat eredményeit.

2018.09.19. Egyeztettünk az Országos Levegőterhelés-csökkentési Programról a Herman Ottó Intézetben.

A Tanácsadó Irodát 149 alkalommal keresték meg lakosok környezetvédelemmel kapcsolatos bejelentésekkel; az iroda minden esetben adott tanácsot, több esetben pedig kapcsolatba lépett az illetékes hivatalos szervekkel is. A legtöbb ügy (80) levegőszennyezéssel volt kapcsolatos. (Lenkei Péter)

Hírfigyelő