A Levegő Munkacsoport tevékenysége 2018 májusában

Minden hónapban rövid összefoglalót teszünk közzé az előző hónapban végzett mun­kánkról.

Levegőtisztaság-védelemAz avarégetés és a tarlóégetés rendkívül nagy légszennyezést okoz, ezen okból is tiltják, illetve szigorúan szabályozzák szerte Európában. Magyarországon sajnos még mindig túlságosan megengedőek a jogszabályok és laza az ellenőrzés. A Levegő Munkacsoport régóta küzd a szabályozás szigorításáért (ennek egyik jelentős eredménye az avarégetés betiltása Budapest egész területén). Ezt kívánja elősegíteni legújabb (angol nyelvű) tanulmányával, amely áttekinti, miként szabályozzák a zöldhulladék égetését a különböző európai országokban. A Kalotaszentkirályon tartott 2018. évi Zöld Civil Országos Találkozó hagyott jóvá a Levegő Munkacsoport kezdeményezésére állásfoglalást fogadott el a lakossági szilárd égetésekről.

Sajtóközleményt adtunk ki abból az alkalomból, hogy az Európai Bizottság bejelentette: pert indít a magyar kormánnyal szemben, mert számos városunkban a levegő szennyezettsége rendszeresen túllépi a megengedett határértéket. A közleményben felhívtuk a figyelmet arra, hogy Levegő Munkacsoport korábban több konkrét intézkedést is javasolt, melyekkel a per – és nem mellesleg több tízezer ember megbetegedése – könnyen elkerülhető lett volna. A Levegő Munkacsoport levélben (angol nyelven) tájékoztatta Karmenu Vellát arról, hogy véleménye szerint miként lehetne viszonylag kis ráfordítással és gyorsan javítani a levegő minőségét országunkban. (Lenkei Péter, Bendik Gábor)

KözlekedésRészt vettünk a Nagyvállalati Logisztikai Vezetők Klubjának nemzetközi konferenciáján, ahol Lukács András elnök átadta Farkas Gergelynek, a GLS csomagszállító magyarországi és régiós ügyvezetőjének a 2018. évi Radó Dezső díjat, és a Logisztikai Csapatbajnokságon induló BME Logisteam csapatnak a Levegő Munkacsoportnak a környezettudatos tervezésért járó különdíját. Kezdeményezésünknek köszönhetően a konferencián előadást tartott Stef Cornelis, az Európai Közlekedési és Környezetvédelmi Szövetség munkatársa a tehergépkocsik széndioxid-kibocsátása csökkentési lehetőségeiről. Sajtóközleményt adtunk ki arról, hogy kamiononként 5 000 eurót takaríthatnának meg a fuvarozók évente, ha elfogadják az Európai Bizottság javaslatát; az Európai Parlament és a Tanács elé kerülő előterjesztés szerint ugyanis 2025-től a maiaknál lényegesen, legalább 15 százalékkal kevesebb üzemanyagot fogyaszthatnak majd a nehéz tehergépkocsik, és így sok millió tonnával csökkenhet a közlekedés széndioxid-kibocsátása. Civilek (köztük a Levegő Munkacsoport) és cégek azonban szigorúbb szabályozást követelnek. (Vargha Márton)

Településfejlesztés, zöldfelület védelem, termőföld védelemA Budapest XII. kerületi alpolgármester felkérésére megküldtük véleményezésünket három területre vonatkozó új Kerületi Építési Szabályzatról: Gyógyfű utcai KÉSZ, Svábhegy KÉSZ, Királyhágó KÉSZ. Véleményezésünkben kiemeltük a zöldfelület-védelem és favédelem szempontjait.

A Budapest X. kerületi polgármester felkérése alapján megküldtük véleményezésünket a Budapest, X. kerület, Gyömrői út–Újhegyi út–Róbert Bosch utca–Vaspálya utca–Vasgyár utca által határolt területre vonatkozó Kerületi Építési Szabályzat (KÉSZ) rendelet tervezetéről.

A Pest Megyei Kormányhivatal Érdi Járási Hivatala Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztályához ügyfélként véleményt intéztünk a Robert Bosch Kereskedelmi Kft. által tervezett „Bosch Campus 2 Budapest X. kerületben” beruházás megvalósítására vonatkozó előzetes vizsgálati eljárásban.

A Budapest X. kerületi polgármester felkérése alapján megküldtük véleményezésünket a Budapest, X. kerület Könyves Kálmán körút–Kőbányai út–vasút–Üllői út által határolt területre (Népliget) vonatkozó Kerületi Építési Szabályzat (KÉSZ) rendelet tervezetéről. A szabályzat tervezetének egyes tételeivel kapcsolatban kifejtettük a Népliget meglévő faállományának veszélyeztetésével kapcsolatos bírálatunkat. (A Népliget sportpályáinak gigantomán fejlesztése „kiemelt beruházás”.)

Folytattuk a Szent István Egyetem Mezőgazdaság-és Környezettudományi Kara hallgatójának vizsgára való felkészítését az egyetem által felkért konzulensként.

A Kopaszi-gát 7. sz. épület tárgyalójában (május 22-én) a BudaPart projekt (Lágymányosi öböl és környéke) fejlesztési igazgatójával tájékozódó tárgyalást folytattunk az építési munkák aktuális állásáról, az építkezés környékének helyszíni bejárása alkalmával szerzett tapasztalatainkról, tisztázva a jelenlegi munkafázis közlekedési vonzatait, különös tekintettel a porszennyezésre. Az épülő I. ütemhez és a teljes projekt épületeinek megközelítéséhez szükséges Dombóvári úti lehajtók kialakításához szükséges körülmények közlekedési komplikációiról is beszéltünk. Ezzel összefüggésben telefoni megbeszélést folytattunk a Közlekedés Kft. fejlesztési igazgatójával a Dombóvári úton a Rákóczi hídi felhajtó miatt kialakult torlódásos állapotról.

Telefoni tárgyalásokat folytattunk a Főpolgármesteri Hivatal Várostervezési Ügyosztályának illetékes környezetvédelmi előadójával (Radnóczi Péter) a Budai Fonódó II. villamos tervei miatt kivágásra ítélt fák (a XI. kerületi kezelésben lévő területeken 27 db, a Főpolgármesteri Hivatal kezelésében lévő területeken több mint 200 faegyed) ügyében. Átküldtük az illetékes előadónak a XI. kerületi Önkormányzat Gazdasági Bizottságának aláírt jegyzőkönyvét, mely tartalmazza a Bizottság azon döntését, hogy a fakivágási engedély csak az építési engedély rendelkezésre állása után adható meg. A Budai Fonódó II. villamos építéséhez szükséges anyagi forrás rendelkezésre állása ugyanis egyelőre bizonytalan. (A fák kivágásának halasztásáról szóló döntés a Levegő Munkacsoport hozzászólásának köszönhetően született.)

Május 31-én felháborodott lakossági bejelentést kaptunk az Etele út szélső – a középső, villamos miatt szükséges kivágása helyett – megtartandó fasor gyökérzetének új közmű vezetése közben történt súlyos megsértéséről. Mivel a megsértett gyökérzetre gyorsan földet döngöltek, már nem rendelkezünk fényképes bizonyítékkal a kártételről. A megtartandó fák közművezetéskor szükséges védelmével kapcsolatos jogszabályt egy XII. kerületi szabályozási tervből idézve küldtük el a panaszos lakosság számára a panasz esetleges jogi útra terelése céljából. (Schnier Mária)

Államháztartás, uniós támogatásokRészt vettünk az Európai Zöld Költségvetés Szövetség közgyűlésén és éves konferenciáján. Közreműködtünk a számos civil szervezet által készített, A nemzetközi és a magyarországi fenntartható fejlődési célok: társadalmi szervezetek értékelése, javaslata, tevékenysége című anyag megírásában. (Lukács András)

Éghajlatvédelem, energiaElőrelépést jelent, de még sokat kell dolgozni Budapest Klímastratégiájának tervezetén – ezt állapította meg a Levegő Munkacsoport a tervezetről készített véleményezésében. Jane Goodall és Arnold Schwarzenegger mellett adott elő az R20 Osztrák Világcsúcs konferencián Dr. Ürge-Vorsatz Diana klímakutató, a Levegő Munkacsoport Szakértői Testületének elnöke. A napenergiás kiserőművek jövőjének biztosítását kérte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztertől és Palkovics László innovációs és technológiai minisztertől 41 napenergia-iparági és civil szervezet; a szervezetek a Greenpeace Magyarország, a Levegő Munkacsoport, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség által kezdeményezett nyílt levélben aggályaikat fejezték ki amiatt, hogy április végén hirtelen felfüggesztették a megújuló energiaforrásból termelt energia kötelező átvételi rendszerét (METÁR-KÁT). (Lukács András)

Jogi ügyek – A jogi tevékenységet tartalmazó projektek folyamatos ügyeit és a Környezeti Tanácsadó Iroda jogi természetű ügyeit folyamatosan intéztük. Több Skype- megbeszélésen vettünk részt a ClientEarth-szel a budapesti levegőminőségi terv felülvizsgálati eljárásával kapcsolatban, véglegesítettük a felülvizsgálatra vonatkozó kérelmet, sajtóközleményt fogalmaztunk az ügyben, valamint találkoztunk az Érdi Járási Hivatal munkatársával is. Szemináriumi órát tartottunk a környezetjog gyakorlatáról a Pázmány Péter Katolikus Egyetem jogi karán. Előadásokat tartottunk gyerekeknek a zuglói önkormányzat Föld napi rendezvényén és a Sashalmi Tanoda Általános Iskolában. Részt vettünk az Országos Környezetvédelmi Tanács ülésén. Fellebbezést írtunk a csillebérci égetéses ügyben az elsőfokú bírósági végzéssel szemben. Részt vettünk a fenntartható fejlődési célokkal kapcsolatos konferencián az ombudsmani hivatalban. Adatkezelési szabályzatot és tájékoztatót készítettünk. (Bendik Gábor)

Tanácsadó IrodaA Tanácsadó Irodát 134 alkalommal keresték meg lakosok környezetvédelemmel kapcsolatos bejelentésekkel; az iroda minden esetben adott tanácsot, több esetben pedig kapcsolatba lépett az illetékes hivatalos szervekkel is. A legtöbb ügy (57) levegőszennyezéssel volt kapcsolatos. (Lenkei Péter)

Közgyűlés – A május 28-án tartott közgyűlésünk elfogadta a 2017. évről szóló közhasznúsági jelentést és szakmai beszámolót, valamint a 2018. évi munkatervet és költségvetési tervet. A közgyűlés tudomásul vette, hogy Varga Judit – egyéb elkötelezettségei miatt – lemondott elnökségi tagságáról, és kifejezte köszönetét a sok munkáért, amivel jelentősen segítette a Levegő Munkacsoport működését. Egyúttal a közgyűlés elnökségi tagnak megválasztotta Mihalicz Csillát.

Hírfigyelő