A Levegő Munkacsoport tevékenysége 2017 augusztusában

A Levegő Munkacsoport tevékenysége 2017 augusztusában

Minden hónapban rövid összefoglalót teszünk közzé az előző hónapban végzett munkánkról.

 

Közlekedés – Levelet írtunk a Fővárosi Közgyűlés tagjainak az M3 metróvonal felújításával kapcsolatban. Arra hívtuk föl a figyelmüket, hogy elengedhetetlen a vonal teljes akadálymentesítése. Levelünkre a BKV metrófelújítási projektigazgatóságától szeptemberben kaptunk választ, amely megismétli azokat az információkat, amiket már eddig is tudtunk, azonban az akadálymentesítés érdemi megvalósításáról a teljes vonalon elzárkózik, de említést tesz egy „optimális felszíni forgalmi rendszer” kialakításáról.

Dr. Erb Szilvia főosztályvezető, az NFM Gépjármű-közlekedési és Vasúti Főosztály vezetője válaszolt a Seszták Miklós miniszternek korábban írott levelünkre, melyben a roncsautóimport elleni hatékonyabb fellépést sürgettük, és kijelentette, hogy a minisztérium egyetért a javaslatainkkal. Találkoztunk is vele és munkatársaival az NFM ben, ahol többek között ismételten felhívtuk a figyelmet a forgalomban részt vevő autók emissziós ellenőrzésének fontosságára.

 

Településfejlesztés, zöldfelület védelem, termőföld védelem

Tértivevényes levelet intéztünk a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság Igazgató-helyettesi Szervezet Katasztrófavédelmi Hatósági Osztályához a „Kiskunlacháza XIX. – homok, kavics”, a Kiskunlacháza XX. – homok, kavics”, a Kiskunlacháza XXI. – homok, kavics” és a Délegyháza XIX. – homok, kavics” védnevű bányatelek összevonása tárgyában. Ugyanebben a tárgyban tértivevényes levelet intéztünk a Pest Megyei Kormányhivatal Érdi Járási Hivatala Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztályához. Leveleinkben a 480 hektáros bányaművelési kérelem elutasítását kértük.

Megküldtük véleményezésünket Karácsony Gergely Budapest XIV. kerület Zugló polgármesterének felkérése alapján Zugló Településképi Arculati Kézikönyvéről és Településképi Rendeletéről.

Megküldtük véleményezési szándékunkat Wittinghoff Tamás Budaörs polgármesterének a Budaörs egyes területeire vonatkozó helyi építési szabályzat eseti módosítására vonatkozóan.

Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere felkérése alapján megküldtük véleményezésünket Budaörs Város Településképi Arculati Kézikönyvéről és annak alapján készült Településképi Rendeletéről.

Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere felkérése alapján megküldtük véleményezésünket Budaörs Város Településfejlesztési Koncepciójáról és Integrált Településfejlesztési Stratégiájáról.

Dr. Váczi János alpolgármester felkérése alapján megküldtük véleményezésünket Budapest XII. kerület Hegyvidéki Önkormányzat Településképi Arculati Kézikönyvéről.

Augusztus 22-én a helyi lakosság értesítése alapján részt vettünk a HB REAVIS parkavatással összekötött bemutatóján a XIII. kerületi „AGORA” Irodakomplexummal kapcsolatban. Az eseményről beszámolót készítettünk. Augusztus 28-án helyszínelést végeztünk az Árboc utcai volánbusz állomásokkal kapcsolatban

Fenti témákkal ügyében folyamatos e-mail és telefoni kapcsolattartás

  • az AGORA Irodakomplexum melletti utcák lakosságával;

  • a délegyházai és kiskunlacházai gazdákkal;

  • a dunavarsányi környezetvédő szervezettel;

  • a Pest Megyei Kormányhivatal Érdi Járási Hivatala Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztálya illetékes előadójával és jogászával. (Schnier Mária)

A Csillaghegyi-öblözet árvízvédelmének és a Római-part komplex rendezésének környezetbarát lehetőségeit ismertető tanulmányt készített Dr. Koncsos László professzor, tanszékvezető egyetemi tanár, a vízműszaki témák szakértője, Bardóczi Sándor tájépítész, a Levegő Munkacsoport elnökségi tagja, valamint Tosics Iván és Csanádi Gábor városszociológusok. A témával kapcsolatban rendszeres egyeztetést folytattunk a Greenpeace-szel. (Horváth Zsolt)

 

Tanácsadó iroda – A Környezeti Tanácsadó Iroda szabadság miatt szinte az egész hónapban zárva tartott. Előadásokat tartottunk légszennyezés témában a Dévai Szent Ferenc Alapítvány erdélyi árvaházaiban Böjte Csaba ferences szerzetes felkérésére 2017. augusztus 3-4-én, nyaralásunk közben. Az óbudai CityTree telepítésével kapcsolatos további egyeztetések és ügyintézés során az Óbuda-Békásmegyer Városfejlesztő Nonprofit Kft.-vel, véleményeztük a CityTree alhonlapot, az arról készített online kérdőívet, kiegészítettük és javítottuk a szórólapot, egyeztettük a témában tartandó sajtótájékoztató részleteit és a további együttműködési lehetőségeket. Részt vettünk és beszédet mondott Lenkei Péter az Óbudai Önkormányzat által felállított CityTree légtisztító utcabútor (mohafal) felállítása alkalmából tartott sajtótájékoztatón. Véleményeztük a Katasztrófavédelmi Főigazgatóság felkérésére a lakossági fűtésről szóló szórólapjukat. Az MTV1 Kék bolygónak interjút adtunk az erdőtüzek légszennyezéséről, az augusztus elején Montenegróban az erdőtűzről készített filmfelvételeket is odaadtuk a műsor színvonalának emelése érdekében. Elvégeztük a szerződés szerint Érden a légszennyezés-mérést és elkészítettük a jegyzőkönyvet. Facebook hírt jelentettük meg a zöld vándorpoloskáról. 35 esetben segítettük környezeti tanáccsal, környezeti ügyek képviseletével a hozzánk fordulókat. (Lenkei Péter)

 

Jogi ügyek – A jogi tevékenységet tartalmazó projektek folyamatos ügyeit és a lakossági környezeti tanácsadó iroda egyes jogi természetű ügyeit folyamatosan intéztük. Részt vettünk a zuglói főépítésszel, a parkolási szabályozásról szóló megbeszélésen, majd emlékeztetőt írtunk a találkozóról. Részt vettünk a XIII. ker. Árboc utcában az Agora beruházással kapcsolatos lakossági fórumon. Két előadást tartottunk a környezetvédelemről a Gyermekkor Alapítvány táborában. Részt vettünk a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban az aktuális közlekedési kérdésekről tartott megbeszélésen. (Bendik Gábor)

Hírfigyelő