A Levegő Munkacsoport tevékenysége 2018 decemberében

Minden hónapban rövid összefoglalót teszünk közzé az előző hónapban végzett mun­kánkról.

 

Éghajlatvédelem – Magyarország a 42. helyezést érte el a legfrissebb Éghajlatváltozási Teljesítési Mutatóban (CCPI 2019), amelyet Katowicében, az ENSZ 24. klímacsúcsán hoztak nyilvánosságra. A CCPI Magyarországra vonatkozó fejezetének elkészítésében a Levegő Munkacsoport is közreműködött.

Részt vettünk a Climate-KIC konferenciáján. (Szegő Judit)

Uniós költségvetésAz EUKI projekt keretében interjúkat készítettünk különböző országok civil szakértőivel és internetes megbeszéléseken vettünk részt. (Lukács András)

Településfejlesztés, zöldfelület védelem, földvédelemSzakmai megbeszélést folytattunk a FŐKERT Zrt favédelmi munkacsoportjának vezetőjével fák átültethetőségével kapcsolatban.

Levelet intéztünk Újbuda Önkormányzata Gazdasági Bizottságának elnökéhez a bizottsági ülés kerékpárút szélesítés miatti fakivágási kérelmet tartalmazó napirendi pontjával kapcsolatban, részletesen megindokolva szakmai álláspontunkat. A válaszlevélben a Bizottság elnöke közölte, hogy a Levegő Munkacsoport szakmai véleményével egyezően módosították a határozatot, mely módosítást a december 17-i bizottsági ülésen nyilvánosan felolvasták.

Szakmai megbeszélést folytattunk Újbuda polgármesteri Hivatalának környezetvédelmi osztályvezetőjével a kivágásra szánt cserjék általános pótlási kötelezettségének meghatározásáról.

Levelet intéztünk a Pest Megyei Kormányhivatal Érdi Járási Hivatala Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztályához a Gold Stone Bányászati és Homokkitermelő Kft. kérelmére indult, a Kiskunlacháza 0574/8-9 hrsz.-ú ingatlanokra tervezett bányászati és ehhez kapcsolódó tevékenységekre vonatkozó előzetes vizsgálati eljárásban.

Helyszínelést végeztünk a BudaPart Kopaszigát melletti óriás-beruházást határoló Dombóvári úton és a vasúti töltésen folyó munkálatoknál. Ezt követően megbeszélést folytattunk a VIBROCOMP Kft. vezetőjével, és levélben tájékoztattuk észrevételeinkről a projekt fejlesztési igazgatóját.

A Budafok út Gellért tértől a Bogdánfy utcai kereszteződésig tartó szakaszának a Budapesti Közlekedési Központ által szervezett felújításával kapcsolatban a felújításban közreműködő Mobilissimus Kft. vezetőjének a Levegő Munkacsoporthoz intézett felkérését követően levelezést folytattunk azzal kapcsolatban, hogy a közvélemény-kutatás értékelésében és a felújítás tervezésében a Levegő Munkacsoport is részt kíván venni, az ott lakók érdekeit képviselve.

Záró értékelést készítettünk a Corvinus Egyetem Humánökológia Mesterképzés szakos hallgatójának a Levegő Munkacsoportnál végzett szakmai gyakorlatáról, melyhez témaválasztás és a választott témával kapcsolatos dokumentáció és annak részletes megbeszélései formájában segítettük őt. (Schnier Mária)

Jogi ügyek – A jogi tevékenység tartalmazó projektek folyamatos ügyeit intéztük. A lakossági környezeti tanácsadó iroda keretében jogi jellegű telefonos kérdésekre válaszoltunk. Jogi tanácsot adtunk egy légszennyezés miatt már hosszú ideje pereskedő lakosnak. Javaslatot fogalmaztunk meg egy új jogi projektre a levegőminőséggel kapcsolatban. Interjúval segítettünk egy holland kutatónak a hazai klímapolitikával kapcsolatos kutatásában. Együttműködésre léptünk a miskolci Zöld Kapcsolat Egyesülettel a Sajó-völgyi levegőminőségi terv felülvizsgálatával kapcsolatos kampányban. (Bendik Gábor)

Tanácsadó Iroda

2018.12.06. Részt vettünk a Főkert Zrt. 26. Szakmai Konferenciáján.

2018.12.07-08. Vizuális kommunikációs képzésen vettünk részt a Palantír Film Alapítványnál.

Ajánlásokat tettünk közzé, hogy mit célszerű tenni szmog idején.

A Tanácsadó Irodát 71 alkalommal keresték meg lakosok környezetvédelemmel kapcsolatos bejelentésekkel; az iroda minden esetben adott tanácsot, több esetben pedig kapcsolatba lépett az illetékes hivatalos szervekkel is. A legtöbb ügy (33) levegőszennyezéssel volt kapcsolatos. (Lenkei Péter)

Hírfigyelő