A Levegő Munkacsoport tevékenysége 2019. októberében

Minden hónapban rövid összefoglalót teszünk közzé az előző hónapban végzett munkánkról.

 

Levegőminőség-védelem – Az AWAIR projekt keretein belül, a zuglói önkormányzattal együttműködésben a Budapest körüli agglomeráció önkormányzatainál kampányoltunk telefonon és emailben a tiszta fűtésről és az avarégetéssel kapcsolatos szabályozás szigorításáról, valamint 50 települési önkormányzatnak az avarégetés szabályozásáról szóló javaslatot készítettünk és küldtünk el. Blogbejegyzéseket írtunk a légszennyezésről a Mizuglónk.hu oldalára, és azokat megosztottuk a saját közösségi média oldalunkon. Október 15-től naponta írtunk értékelést a levegőminőségről a Zugló Egészségfejlesztési Iroda honlapján. A No Planet B projekt keretein belül előadást tartottunk Sukorón. Előadást tartottunk az ELTÉ-n a levegőszennyezésről.

A klímavészhelyzet kihirdetése alkalmával Budapest csatlakozzon a C40 Városok szervezetéhez, és ezzel is kötelezze el magát, hogy 2025-től kezdve fővárosunkban a levegőszennyezettség nem lépi túl az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által ajánlott – és az Európai Unióéinál jóval szigorúbb – határértékeket. Ezt kérte Karácsony Gergely főpolgármesternek írt levelében a Betegszervezetek Magyarországi Szövetsége (BEMOSZ), az Európai Népegészségügyi Szövetség (EPHA) és a Levegő Munkacsoport. (Tarr Katalin)

A „Lakossági mérések a tiszta levegőért projekt” keretében elkészítettük a projekt honlapját magyar, angol, orosz és francia nyelven. Beszereztünk 25 db Atomtube PRO légszennyezés-mérő műszert, és elkezdtük kölcsönadni a jelentkező önkéntes szülőknek. Rendszeresen tartottuk a kapcsolatot az orosz projektpartnerrel, a szentpétervári Bellona szervezettel. Részt vettünk a projektet finanszírozó EU-Oroszország Civil Társadalom Fórum berlini tanácskozásán. (Tatiana Shaw)

 

Közlekedés – Részt vettünk a közúti fuvarozás éves konferenciáján, a Közútvilág Expón. (Vargha Márton)

 

Településfejlesztés, zöldfelület-védelem, földvédelem – Október 2-án (a kapcsolat folyamatosságának fenntartása érdekében) részt vettünk a XI. kerületi Önkormányzat Gazdasági Bizottságának e ciklusban utolsó ülésén. (Ami nem volt hiábavaló, mert a bizottság tagjai közül többen bekerültek az új képviselő testületbe.)

Tanulmányoztuk a XIII. kerület Váci út 27. sz. alatti telekre, a Vízművek volt irodaházának és munkásszállójának helyére tervezett SKANSKA Irodapark előzetes vizsgálati dokumentációját, majd az abban foglaltak mérlegelése alapján úgy döntöttünk, hogy nem lenne indokolt beavatkozni annak környezetvédelmi eljárásába.

Szakmai megbeszélést folytattunk telefonon dr. Bite Pálnéval a zaj magassági terjedésének természetéről a RAM-DUNATEC Kft. által tervezett RIVER lakópark előzetes vizsgálati dokumentációjában foglaltak miatt. Forgalomszámlálással egybekötött helyszínelést végeztünk a tervezett lakópark helyének tágabb környékén, tájékozódás célú beszélgetést folytattunk a tervezési területen jelenleg működő intézmény rendészével. Mindezek alapján, a tervezett létesítmény és munkálatainak jelentősége miatt úgy döntöttünk, hogy a Levegő Munkacsoport nevében beavatkozunk a környezetvédelmi eljárásba. Az e-papíron elküldött véleményezésünket visszaigazolták. (Schnier Mária)

 

Éghajlatvédelem – A Nemzeti Energia- és Klímatervről (NEKT), annak előrehaladtáról a Levegő Munkacsoport több környezetvédő civilszervezettel együttműködve sem tudott még információt kapni a minisztériumtól. A társadalmi konzultáció meghirdetése időszerűvé vált, mert arra 2 hónappal az év vége előtt sor kellene kerüljön. A november 6-7-i CAN Europe közgyűlésről egyeztettünk a WWF, MTVSZ szervezetekkel. Közös levelet küldtünk Palkovics László miniszternek és Perényi Zsigmond államtitkárnak, melyben a szénkivezetés időpontjának mihamarabbi kihirdetésére szólítottuk fel. A PlanUp projekt félidejéhez érkeztünk, és a résztvevő tagországok miniszterelnökeihez felhívást intéztünk, melyben az Európai Bizottság javaslatait kiegészítettük, aktuális, lépésenkénti javaslatcsomaggá fejlesztettük. Egyeztettünk Rónai Sándor európai parlamenti képviselővel.

(Szegő Judit)

 

Uniós költségvetés – A projekt keretében elkészült a Levegő Munkacsoport által összeállított tanulmány, amely 21 ország 42 civil szakértőjével készített interjú, illetve írásbeli válasz alapján elemezte az uniós támogatásokkal kapcsolatos eddigi tapasztalatokat és javaslatokat tett a következő költségvetési időszak (2021-2027) uniós költségvetésére környezetvédelmi, illetve éghajlatvédelmi szempontból (magyar nyelvű ismertetése itt). A témáról közös konferenciát rendeztünk Brüsszelben több mint 100 résztvevővel.

Brüsszelben részt vettünk az „Emberek költségvetése” („People’s Budget”) kampány megbeszélésén, valamint az Európai Környezetvédelmi Iroda (EEB) Zöld Költségvetés Munkacsoportjának ülésén. (Lukács András)

 

Önkormányzati választások – A civilek által elkészített 25 pontos követelés aláírását vállalták az LMP budapesti jelöltjei és a vonatkozó, jogilag kötelező nyilatkozatot aláírta hét kerületi polgármester-jelölt. Óriási sikernek tekintjük, hogy közülük ötöt megválasztottak polgármesternek, valamint a nyilatkozatot szintén aláíró Karácsony Gergelyt főpolgármesternek. (Lukács András)

 

Környezeti Tanácsadó Iroda – A környezeti tanácsadás keretein belül 45 e-mailes és 37 telefonos lakossági tanácskérésre válaszoltunk. Részt vettünk a Hermann Ottó Intézet Zajtérképekről szóló konferenciáján. (Tarr Katalin)

 

Hírfigyelő