Fuvarozó szervezetek és a Levegő Munkacsoport közös levele az útdíjbevételek felhasználásáról

Közösen írtak levelet Palkovics László miniszternek a fuvarozói érdekképviseletek és Levegő Munkacsoport, amelyben kifogásolták, hogy átláthatatlan a tehergépkocsik útdíjából származó bevételek részletes forrása és felhasználása. A Levegő Munkacsoport kiegészítést írt a levélhez, jelezve, hogy egyes kérdésekben eltér az álláspontja a fuvarozói szervezetekétől.

A levél felhívja a miniszter figyelmét arra, hogy az érdekképviseletek nem kaptak részletes kimutatást arról, milyen forrásokból származnak az útdíjbevételek, és arról sem, hogy vajon a bevételek felhasználása megfelel-e az igazságosság, méltányosság és a hatékonyság követelményeinek.

A Levegő Munkacsoport különvéleményt fűzött a levélhez, amelyben egyebek mellett kifejtette: nem ért egyet a fuvarozók azon követelésével, hogy mérsékeljék a tehergépkocsik útdíját, mivel az még így sem fedezi a tehergépkocsik üzemeltetői által okozott költségeket. Álláspontja szerint a díjemelés a fuvarozók alapvető érdeke is, hiszen a költségeket nem fedező díjak tartósan nem maradhatnak fent, viszont olyan beruházásokra ösztönzik a fuvarozókat, amelyek hosszabb távon nem fognak kifizetődni és ez sokuk csődjéhez vezet majd.

Hírfigyelő