A Levegő Munkacsoport tevékenysége 2023 júniusában

Minden hónapban rövid összefoglalót teszünk közzé az előző hónapban végzett mun­kánkról.

 

Levegőminőség-védelem – Június 21-én légszennyezéssel kapcsolatos képzést tartottunk egy élelmiszeripari vállalat munkatársai számára. (Tarr Katalin, Szegő Judit)

Közlekedés – Közleményt adtunk ki Az M0-ás továbbépítése csak fokozná a bajt címmel annak kapcsán, hogy budakalászi 2011 Egyesület demonstrációt szervezett amiatt, mert a környék települései fuldokolnak az autóforgalomtól és a megoldást az M0-ás autóút északi szakaszának megépítésében látják. Bemutattuk a személyközlekedés széndioxid-kibocsátása csökkentésének megoldásait kereső EUKI projekt keretében készülő internetes modellező programot a környezetvédő szervezetek Országos Találkozóján Székesfehérvárott. Aktívan dolgoztunk azért, hogy a 2021-2027 közötti Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program Plusz keretében kiosztásra kerülő európai uniós támogatásokból minél kisebb környezeti károkozással valósítsanak meg infrastrukturális beruházásokat. Ott voltunk a Klímasemleges Magyarország 2050 és a Smart Budapest konferencián.

Részt vettünk a Lánchíd jelenlegi forgalmi rendjének, a (nem taxi) személyautók nélküli közlekedésnek a megtartása érdekében folytatott (győztes!) kampányban. (Vargha Márton)

Tiszta Városok Kampány – Több online találkozón is részt vettünk. A projektünk e hónap végén lezárult, várhatóan csak ősszel folytatódik. Adèle Bodin francia gyakornokunk segítségével több kerület iskoláinak utcáját felmértük az elmúlt időszakban olyan szemmel, hogy vajon lehetne-e iskolautcát kialakítani rajtuk.

A Lánchíd megnyitásával kapcsolatban civil összefogás jött létre, melyben a Levegő Munkacsoport is részt vett. Ez a kampány eredményesen zárult, mert a budapesti lakosok megszavazták a híd autómentességének fenntartását. (Szegő Judit)

Éghajlatvédelem – Június 8-án részt vettünk a Pilisi Parkerdő Zrt „Városi Erdők” című konferenciáján, ahol a városi erdők állapotáról, az általuk nyújtott ökoszisztéma-szolgáltatásokról, az egészségre gyakorolt rendkívül pozitív hatásukról ismertünk meg naprakész információkat szakemberektől. (Tarr Katalin)

Uniós költségvetés, államháztartás – Június 1-én részt vettünk a Partnerségi Megállapodás Monitoring Bizottság ülésén, ahol képviseltük az uniós támogatásokkal kapcsolatos álláspontunkat, például felhívtuk a figyelmet a fosszilis energiahordozókat felhasználó beruházások – mint az új gázerőművek építése, olajfinomító bővítése – és a nukleáris alapú hidrogén beruházások támogatásának kockázatára.

A Magyar Természetvédők Szövetségével közösen levelet írtunk a magyar kormány, majd az Európai Bizottság részére is arra figyelmeztetve, hogy az uniós források tervezett magyarországi felhasználása egyes esetekben szembe menne az EU kitűzött céljaival. Az Energiaügyi Minisztériumtól kapott, valamint a sajtóban megjelent hírek szerint ugyanis a kormány egyebek mellett arra tervezi felhasználni az uniós Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz forrásait, hogy a MOL fejlesztéseit, három új gázerőmű építését támogassák, továbbá egyéb cégek olyan beruházásait, amelyeknek környezeti haszna kétséges és – amennyiben valóban szükség van rájuk – piaci alapon is megvalósíthatóak. A civilek azt sürgetik, hogy ehelyett az uniós forrásokat az épületek energiahatékonyságának javítására fordítsák:

Június 21-én részt vettünk az Országgyűlés Költségvetési Bizottsága ülésén, mely a 2024. évi állami költségvetés kormány által benyújtott tervezetét tárgyalta. A bizottság elnöke, Vajda Zoltán felkérésére Lukács András is felszólalt volna az ülésen, de a kormánypárti többség leszavazta, hogy szót kapjon. A felszólalás célja az lett volna, hogy felhívja a figyelmet, mire kellene több pénzt költenie az államnak (például az oktatásra, az egészségügyre, a környezetvédelemre, a tudományos kutatásra, az innovációra, a mindennapi biztonságunkra, a korrupció visszaszorítására), és azt is, hogy mi lehet a szükséges kiadások fedezete: meg kell szüntetni a környezetileg káros, illetve a piacot hátrányosan torzító támogatásokat (mint az akkumulátorgyáraknak, autógyáraknak nyújtott több százmilliárdos közvetlen támogatások és adókedvezmények, az újabb gyorsforgalmi utak építése, egyes szállodaépítések, vagy a közszolgálati médiaszolgáltatás, mely gyakran a nemzetközi tudományos konszenzussal ellentétes, a bevált gyakorlatokkal szembe menő kommunikációt folytat.

Június 27-én más civil szervezetekkel közösen részt vettünk a Nemzeti Energia- és Klímaterv (NEKT) felülvizsgálatának társadalmi egyeztetésén az Energiaügyi Minisztériummal, ahol képviseltük korábbi álláspontunkat.

Az EU támogatásokról szóló projektünk Tanulságos Gyakorlatok Adatbázisába két újabb példát töltöttük fel energetikai korszerűsítésekkel és természetvédelemmel kapcsolatban.

Az Európa Pontban részt vettünk az „Új korszak Európában: kihívások” című könyvbemutatón, ahol az energiaválságra adott válaszok eredményeit elemezték.

Részt vettünk az Európai Bizottság által szervezett webináriumon, amelynek témája a környezetvédelmi támogatások voltak (TAIEX-EIR Multi-country Flagship Workshop on EU Environmental Funding and Support), majd az ECFIN webináriumán a zöld költségvetésről.

Más civil szervezetekkel közösen egyeztetést folytattunk a Helyreállítási Alapról Capraru Ianusszal (Head of the Unit of the EC Task Force on RRF).

Részt vettünk a CAN Europe online tanácskozásán arról, miként lépjünk fel közösen az európai parlamenti választások alkalmával.

A Zöld Civil Országos Találkozón szekciót tartottunk az uniós támogatásokról szóló projektünkhöz kapcsolódóan. (Tarr Katalin)

Tanácsadó iroda – Ebben a hónapban főleg bűzpanasszal és céges zavarással kapcsolatban keresték meg Tanácsadó Irodánkat.  (Szegő Judit)

 

Hírfigyelő