A Levegő Munkacsoport tevékenysége 2023 áprilisában

Minden hónapban rövid összefoglalót teszünk közzé az előző hónapban végzett munkáról.

 

Közlekedés – Több webkonferencián is részt vettünk, például a Reuter által szervezett tanácskozáson a sofőr nélküli autózásra való biztonságos átmenetről, a Kapsch Summiten arról, hogyan járulnak hozzá a digitalizált utak a fenntartható közlekedésirányításáról, a Miovisionén arról, hogy valósítható meg a „Nulla jövőkép”, vagyis a halálos baleset nélküli közúti közlekedés, a Budapesti Közlekedési Központ rendezvényén a budapesti közösségi közlekedés utasbarátabbá tételét szolgáló informatikai fejlesztésekről.

A pesti rakparton és a Józsefvárosban, a Horváth Mihály téren is ott voltunk a Föld napi rendezvényen.

Folytatta munkáját a Lánchíd koalíció, előkészítve a májusban induló kampányt a dugós helyett a haladós Lánchídért.

Közleményt adtunk ki a parkolásról szóló videónk kapcsán, Egészségünk megőrzése a tét: több zöld közterületet a parkolóhelyek helyett! címmel.

Lezárult a Tiszta Városok Kampány keretében meghirdetett pályázatunk, amelyben azt kértük a gyermekektől, hogy rajzolják le, miként képzelik el a fenntartható várost. A pályázatra beérkezett alkotások alapján megállapítható, hogy minél több szemléletformáló programnak kellene elindulnia a témában, hiszen jelenleg a legkisebbek csak a „megszokott”, de nem feltétlen élhető városi példákat ábrázolták.

Részt vettünk a Közlekedéstudományi Egyesület által szervezett, „A megújult Lánchíd szerepe Budapest közlekedésében” konferencia panelbeszélgetésén.

Előadást tartottunk a városi közlekedésről a Fridays for Future aktivistáinak a Bolygóban.

Részt vettünk és hozzászólást tartottunk a budapesti Városházán tartott, „Önkormányzati zöld politikák – kihívások és tapasztalatok, civil szemszögből” című konferencián. (Vargha Márton, Szegő Judit, Lukács András)

Uniós költségvetés, államháztartás – Április 4-én az Európai Környezetvédelmi Iroda (European Environmental Bureau) tagszervezeteként részt vettünk a szervezet új stratégiai dokumentumának kialakításáról szóló megbeszélésen az EU Zöld Megállapodásról.

Április 6-án személyes találkozón vettünk részt az Energiaügyi Minisztériummal – többek között Lantos Csaba miniszterrel – más civil szervezetekkel közösen, ahol az új minisztérium bemutatkozása mellett egyeztettünk a további lehetséges szakmai együttműködésről – például a NEKT felülvizsgálathoz és más, hazákat érintő energetikai intézkedésekkel kapcsolatos társadalmi egyeztetés lehetőségeiről.

Április 20-án részt vettünk a CAN Europe által szervezett megbeszélésen, ahol arról egyeztettünk, hogy a közép-és kelet-európai régióban milyen új narratívákkal lehet a megújuló energiákról kommunikációs és érdekérvényesítő stratégiát alkotni.

Április 21-én egyeztettünk Herman Zitával, az Európai Parlament Zöld Frakciójának uniós költségvetési szakértőjével arról, hogy hogyan lehet az uniós támogatások környezetkárosító felhasználása ellen fellépni, azt megelőzni Magyarországon és az egész régióban.

Április 24-én személyesen találkoztunk David Mooval, az USA budapesti nagykövetségének gazdasági és politikai vezetőjével, akinek bemutattuk a zöld államháztartással kapcsolatos álláspontunkat, az EU támogatásokról szóló projektünket, és beszámoltuk a magyar civil szervezetek helyzetéről.

Április 26-27-én mint teljes jogú tagszervezet részt vettünk a CAN Europe tavaszi közgyűlésén, ahol szavaztunk az ernyőszervezet tavalyi beszámolójáról és a következő évre és jövőre vonatkozó tervekről, stratégiáról.

Szintén részt vettünk a szervezet online megbeszélésén az EU Új Ipari Tervéről, valamint egyeztetésén arról, hogy mit lehet tenni a megújuló energiákkal kapcsolatos ellenállások leküzdésére.

Részt vettünk a berlini székhelyű Civil Fórum online megbeszélésen az ukrajnai helyzet kapcsán.

Sajtóbeszélgetést tartottunk a Magyarországon működő külföldi újságírók szervezete, a Hungarian International Press Association (HIPA) tagjainak az EU tervezett pénzügyi reformjáról szóló álláspontunkról. Az eseményről szóló hangfelvétel itt érhető el.

Részt vettünk a T&E online egyeztetésén az EU Szociális Klímaalapjáról.

Az EU támogatásokról szóló projektünk Tanulságos Gyakorlatok Adatbázisába egy vasúti beruházással kapcsolatos példát töltöttünk fel, gyakornokunk, Magdaléna Holmanová pedig Csehországból tíz, főként vízgazdálkodással és közlekedéssel kapcsolatos példával gazdagította az adatbázist. (Tarr Katalin)

Tanácsadó iroda – Ebben a hónapban továbbra is különböző ügyekkel keresték meg Tanácsadó Irodánkat, például útburkolati problémával, bűz- és zajpanasszal kapcsolatban. (Szegő Judit)

Hírfigyelő