A Levegő Munkacsoport tevékenysége 2020 augusztus

Minden hónapban rövid összefoglalót teszünk közzé az előző hónapban végzett mun­kánkról.

 

Levegőminőség-védelem –

 

Közlekedés – Részt vettünk a „Civil együttműködés az élhető belvárosért” című anyag összeállításában. Levelet írtunk Karácsony Gergely főpolgármesternek azt kérve, hogy ha elmarad is a mobilitási hetet lezáró búcsú, azért zárják le az autómentes napon a Rákóczi utat.

Ott voltunk a Fenntartható közlekedésfejlesztés értékelése – véglegesített indító jelentés – vitáján, melyen arról volt szó, hogy mennyire érvényesültek a közlekedési uniós projektekben a fenntarthatósági kritériumok.

Egyeztettünk az Inrixszel a parkolási díj nélküli időszak forgalmának esetleges elemzéséről és erről tájékoztattuk a Fővárosi Önkormányzatot. Véleményeztük az újlipótvárosi átmenőforgalom-korlátozási elképzelést.

Online kérdőíven kértük a Budapest I. kerület lakóinak véleményét a parkolási helyzetről, az ott lakóknak adott kedvezményes parkolási lehetőségről.

Interjút készítettünk Vitézy Dáviddal, a Budapesti Fejlesztési Központ vezérigazgatójával.

Részt vettünk 18 civil szervezet kezdeményezésében a Nagykörút felvirágoztatásáért.

(Vargha Márton)

A szentpétervári Bellona civil szervezettel folytatott közös projektünk keretében került sor az alábbi webinársorozatra a közlekedés és légszennyezés összefüggéseiről:

  • Презентация доклада: Качество атмосферного воздуха городов России на примере Санкт-Петербурга: https://youtu.be/d7j0y_lyilQ

  • Народная наука: Как стать участником общественной системы мониторинга качества воздуха: https://youtu.be/n0DXmNYPxWg

  • Презентация доклада: Рекомендации по преобразованию транспорта в Санкт-Петербурге для улучшения качества жизни: https://youtu.be/I7rkfU43aiQ

  • Лекция: Как создать в Санкт-Петербурге доступную среду для велосипедиста: https://youtu.be/xSYOg_v1aBE

 

Településfejlesztés, zöldfelület védelem, földvédelem – Augusztus 21-én helyszínelést tartottunk a 759 lakásosra tervezett RIVER lakópark Budafoki út 64. sz. alatti 3 hektáros telkén annak ellenőrzése céljából, hogy a hatásvizsgálat bontási mellékleteinek „jelmagyarázatában” „megvédendő”-ként jelölt, és a bontási terv rajzán helyileg feltüntetett fák megvannak-e. A bontás előrehaladott állapotban volt, de a jelölt fákat rendesen bekalodázták. (Bár lombozatukon meglátszott a nagy volumenű épületbontások porszennyezése.)

25-én részt vettünk a RIVER lakópark tervének a XI. kerületi Polgármesteri Hivatal Zsombolyai u. 5. sz. alatti nagytermében a környezetvédelmi hatóság által megtartott közmeghallgatásán. Előadásom hangfelvétele a hatásvizsgálaton elhangzottakkal együtt a környezetvédelmi hatóság augusztus 26-i közzétételén szerepel.

28-án megküldtük elemző észrevételeinket Budapest XI. kerület Újbuda Klímastratégiájának tervezetéről a polgármester és a környezetvédelemért felelős alpolgármester részére. (Schnier Mária)

 

Éghajlatvédelem – A Nemzeti Energia- és Klímatervvel (NEKT) kapcsolatban a magyar civilszervezetekkel egyeztettünk a következő konferenciánk megtartásáról, melyet on-line tartunk meg ősszel. Részt vettünk több webinaron éghajlatvédelemmel összefüggő témákban. Az Európai Mobiltási Hét elmaradó Autómentes Hétvégéjére javaslatot küldtünk a Fővárosnak és a rendező BKK-nak. (Szegő Judit)

Előkészületeket végeztük egy rövid edukációs videó készítéséhez a No Planet B projekt egyik tevékenységeként. Az eredeti terveket – hogy iskolákban, rendezvényeken tartunk interaktív szemléletformáló előadásokat a fenntartható energiahasználatról és a megújuló energiákról egy kerékpárerőmű, és más szemléltető eszközök segítségével – a járványügyi helyzet miatt sajnos módosítanunk kellett, így egy videóval próbáljuk az élő előadások hiányát pótolni addig, amíg ezek megvalósulhatnak. (Tarr Katalin)

 

Uniós költségvetés – Folytattuk javaslataink kidolgozását az elkövetkező időszak uniós támogatásaival kapcsolatban. (Lukács András)

 

Tanácsadó iroda – A környezeti tanácsadás keretein belül 9 írásbeli és 19 telefonos lakossági tanácskérésre válaszoltunk. A hulladékégetés ártalmairól, és lehetséges lépésekről az információkat tömören, szemléletesen összefoglaló infografikákat készítettünk. (Tarr Katalin)

Hírfigyelő