A Levegő Munkacsoport tevékenysége 2023 februárjában

Minden hónapban rövid összefoglalót teszünk közzé az előző hónapban végzett mun­kánkról.

 

Közlekedés – A Fővárosi Önkormányzat Zöld Munkacsoportjának Mobilitási Témacsoportjában három ágazati stratégia került terítékre, az Aktív és Mikromobilitási Stratégia, a Kerékpárforgalmi Főhálózati Terv és a Közlekedésbiztonsági Stratégia. A Közlekedésbiztonsági Stratégiáról a véleményünket írásban is kifejtettük és elküldtük a tervezőknek. Meghallgattuk a Balázs Mór Klub előadásait a budapesti forgalmi helyzetet figyelő adatgyűjtésekről, az Egységes Forgalmi Modellről és az elemzésekről. (Fontos és érdekes elemzések érhetők el bárki számára a bkk.hu honlapon, a lap alján, a Hírek menüpontban, például: https://bkk.hu/hirek/forgalmi-adatok-diagramok/miert-gyujtjuk-a-forgalmi-adatokat/; https://bkk.hu/hirek/forgalmi-adatok-diagramok/bartok-bela-ut-forgalmi-adatai/ és https://bkk.hu/hirek/forgalmi-adatok-diagramok/kerekparforgalmi-riportok/. Elindult egy új téma, az M3 metró felújításának befejezése után a felszabaduló ideiglenes buszsávok szerepének meghatározása a városi közterület-használatban.

Sajtóközleményt jelentettünk meg arról. hogy már attól tisztább lett a levegő Londonban, hogy szigorítást ígértek. (Vargha Márton)

A Tiszta Városok Kampány (CCC) több találkozóján is részt vettünk (on-line). Új kisfilmet forgatásának tervezését kezdtük el, most az „utolsó kilométer” témában, hogy népszerűsítsük a kiscsomagok átvételénél a boltokban vagy csomagponton történő átvételt a lakásra szállítás helyett. Az Utcák a Gyerekekért (Streets for Kids) program keretében a Budapest Kör ülését követően együttműködünk a megvalósításban a 8. kerülettel.

Milyen városról álmodsz?” címmel kreatív pályázatot hirdettünk meg a felső tagozatos általános iskolás diákok számára, hogy elgondolkoztassa őket, és megismerje gondolataikat az őket körülvevő környezetről.

A Lánchíd újranyitásával kapcsolatban civil összefogás jött létre, melyben a Levegő Munkacsoport is részt vesz, sok találkozón ezért megjelenünk, és tervezzük a nyári népszavazás előtt a lakosság megszólítását. (Szegő Judit)

 

Uniós költségvetés, államháztartás – Február 14-én a környezet védelmével foglalkozó magyarországi civil szervezetekkel közösen részt vettünk egy találkozón Európai Bizottság Környezetvédelmi Főigazgatóságának tisztviselőivel a környezetvédelmi jogszabályok végrehajtásának nyomon követése keretében. A megbeszélés központi eleme a környezetvédelmi politikák végrehajtásának felülvizsgálatáról szóló bizottsági jelentés (EIR) volt, ehhez kapcsolódóan ismertettük a Levegő Munkacsoport álláspontját többek között az uniós források környezetre káros felhasználásával és a levegőminőség javításának lehetőségeivel kapcsolatban.

Február 21-én az EU fiskális szabályainak fenntarthatósági reformjáról szervezett közös webináriumot a Magyar Közgazdasági Társaság és a Levegő Munkacsoport. A rendezvény indító előadásait Pogátsa Zoltán habilitált egyetemi docens, a Levegő Munkacsoport elnökségi tagja és Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke tartották. A bevezető előadásokat követő panelbeszélgetés résztvevői Banai Péter Benő, a Pénzügyminisztérium államháztartásért felelős államtitkára, az MKT Állanháztartási Szakosztályának elnöke és Baksay Gergely, a Magyar Nemzeti Bank közgazdasági elemzésekért és versenyképességért felelős ügyvezető igazgatója, az MKT elnökségi tagja, a Versenyképességi Szakosztály elnöke volt. Felkért hozzászóló volt Baráth Etele volt Európa-ügyi miniszter, az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság korábbi tagja, az MKT Fejlesztéspolitikai Szakosztályának elnöke. A beszélgetést Terták Elemér, a K&H Bank Felügyelőbizottságának elnöke, MKT elnökségi tagja, a Pénzügyminisztérium korábbi államtitkára, az Európai Bizottság belpiaci főigazgatóságának pénzügyi intézményekért felelős korábbi igazgatója moderálta. A beszélgetés megtekinthető ezen a linken.

Február 23-án részt vettünk a Miniszterelnökség Monitoring és Értékelési Főosztálya által szervezett online Projekt Irányító Bizottsági ülésen, melyek célja a fejlesztési programokhoz kapcsolódó szemléletformálást célzó beavatkozások átfogó értékelésének indító jelentésének megtárgyalása volt. Megismertük az értékelés tartalmát, melynek célja a 2014-2020-as operatív programokban szereplő szemléletformáló beavatkozások eredményességének vizsgálata, kiemelten a 2020-as célkitűzések, a Partnerségi Megállapodás céljainak teljesülése, valamint a források hatékony felhasználásának szempontjából.

Tanulmányt jelentettünk meg arról, hogy az Európai Bizottság szakmailag hibás útmutatójára hivatkozva sokmilliárd eurót költöttek Európa-szerte felesleges új utak építésére.

Véleményeztük az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Programot és elküldtük az Európai Bizottságnak. (Tarr Katalin, Lukács András)

 

Tanácsadó iroda – Ebben a hónapban is sokan keresték fel irodánkat azzal, hogy mi várható a fűtési szezonban a gáz árának drasztikus emelkedése miatt, valamint egy-egy szomszédjuk zavaró füstölése elleni fellépésről érdeklődtek.  (Szegő Judit)

Hírfigyelő