Milyen városról álmodnak a fiatalok?

A város nem csak a jelennek épül, a felnövekvő generáció lesz használója, ezért fontos a véleményük már ma. A Levegő Munkacsoport „Milyen városról álmodsz?” címmel kreatív pályázatot hirdetett meg a felső tagozatos, általános iskolás diákok számára, hogy elgondolkoztassa őket, és megismerje gondolataikat az őket körülvevő környezetről.

A Z generáció tagjai sokkal érzékenyebben reagálnak a globális változásokra a korábbi generációkhoz viszonyítva. Számos zöld influenszer és ismert klímaaktivista kerül ki közülük világszerte, akik nagy tömegeket megmozdító akcióikkal próbálnak hatni a döntéshozókra az offline és online térben egyaránt. Utódaik, az Alfák már az iskolapadban ülnek, akik a Wunderman Thompson Commerce jelentése szerint elkötelezettek a szennyezésmentes, zöld jövő iránt. A megkérdezett diákok 59 százaléka szeretne olyan helyen dolgozni, ahol életeket menthetnek, és a kisiskolás gyermekek 67 százaléka állítja, hogy a bolygó megmentése áll majd karrierjük középpontjában.

„Környezetvédelemmel foglalkozó civil szervezetként a Levegő Munkacsoport számára is fontos, hogy a lakosság tájékoztatása mellett mindenkit bátorítsunk arra, hogy merjen felszólalni a fenntarthatósággal kapcsolatos ügyekben. Az újabb generációk ilyen szempontból sokkal tudatosabbak, a technológiai vívmányok működésének gyors elsajátításával és a bennük rejlő lehetőségek maximális kihasználásával elérték, hogy egészen fiatalon véleményvezérekké váljanak” – magyarázta Lukács András, az egyesület elnöke.

A „Milyen városról álmodsz?” pályázat célja, hogy felhívja a figyelmet a városokban tapasztalható negatív környezeti hatásokkal szembeni lépések szükségességére. A különböző mértékű kihívásokra egyedül nehéz megoldást találni, azonban mindenki véleménye számít, így a legfiatalabbaké is. Innovatív ötleteikkel segíthetik a klímavédelmi célok megvalósulását, persze ehhez át kell adnunk nekik a környezetvédelmi alapelveket.

„A pályázatra felső tagozatos, általános iskolai diákok nevezhetnek egyénileg vagy maximum 3 fős csapatban, akiknek olyan »álomvárost« kell megalkotniuk, ami fenntarthatósági és környezeti szempontok alapján is ideális számukra. Három kategóriából választhatnak a nevezők, így aki szeret festeni, építeni vagy digitálisan alkotni, mindenképpen érdemes elindulnia. Az előzsűrizés során a legjobbnak ítélt alkotások online versenybe kerülnek, ahol szavazás dönt az első három helyezettről kategóriánként. A nyertesek pedig értékes ajándékutalványt kapnak” – mondta Szegő Judit, a civil szervezet projektvezetője.

A pályázati kiírás itt érhető el.
A "Milyen városról álmodsz?" pályázat plakátja

Hírfigyelő