A Levegő Munkacsoport tevékenysége 2023 márciusában

Minden hónapban rövid összefoglalót teszünk közzé az előző hónapban végzett munkáról.

Levegőminőség-védelem – Március 6-án a XVIII. kerületben a levegőminőség-javításával és levegőminőség-mérésekkel kapcsolatos lehetőségekről tartottunk szakmai konzultációt az UPSURGE projekt (a XVIII. kerületben a levegőminőség javításával és természetalapú vízgazdálkodási módszerek alkalmazásával foglalkozó, uniós finanszírozású projekt) munkatársaival. (Szegő Judit, Tarr Katalin)

Közlekedés – Megjelent Lukács András írása a Lánchíd buszsávként való használatának fontosságáról a Városi Közlekedés különszámában. Erről a témáról a Budapest Kör is szervezett egy összejövetelt, amin részt vettünk. Ott voltunk a Zöld Budapest munkacsoport ülésén, ahol a az őszi Európai Mobilitási Héttel kapcsolatos budapesti tervekről és a pesti rakpart közlekedése átalakításának folyamatáról (vágyaink szerint autómentessé tételéről) volt szó. Felvetettük, hogy a Mobilitási Hét egyik napján, az európai autómentes napon sok nagyvároshoz hasonlóan is jóval nagyobb területet kellene autómentessé nyilvánítani a fővárosban, mint amennyit szokás. Meghallgattuk a Magyar Közgazdasági Társaság „A fenntartható városi zöld közlekedés lehetőségeiről” szervezett szakmai kerekasztal-beszélgetését. Levelet írtunk a Fővárosi Önkormányzatnak, amelyben 18 civil szervezet kéri, hogy a 3-as metró felújítását követően az ideiglenes buszsávokat kerékpársávokká alakítsák át. Karácsony Gergely főpolgármester meghívására részt vettünk a buszsávok 3-as metró átadása utáni jövőjét megbeszélő konzultáción a Főpolgármesteri Hivatalban. Részt vettünk az online Kapsch TrafficCom Summiten. Ott voltunk a Budapesti Közlekedési Központban a HungAiry projekt városi áruszállítási programjának ismertetésén.

Véleményeztük a Budapesti Mobilitási Terv legújabb változatát és a Budapesti Közlekedésbiztonsági Stratégiát.

Beléptünk a Lánchídnak a felújítás utáni buszsávként való hasznosításában érdekelt civil szervezetek márciusban összeállt koalícióban, amely céljának a budapestiek meggyőzését tartja arról, hogy a Fővárosi Önkormányzat által szervezendő szavazáson minél többen támogassák a személyautós magán/céges közlekedés nélküli Lánchidat.

Parkoláspolitikáról egyeztettünk a Német Közlekedési Klub szakértőivel. (Vargha Márton)

A Tiszta Városok Kampány (Clean Cities Campaign) több online megbeszélésén is részt vettünk. Új kisfilmet kezdtünk előkészíteni, most az „utolsó kilométer” témában, hogy népszerűsítsük a kiscsomagok átvételénél a boltokban vagy csomagponton történő átvételt. Az Utcák a Gyerekekért (Streets for Kids) Kampány szervezése előre haladt, idén végre budapesti iskola is bekapcsolódik. A városi parkolásról videót készítettünk „Több fát, kevesebb autót a közterületeinken!” címmel magyarul és angolul.

A Civil Sugárút elnevezésű rendezvényen is részt vettünk március 14-15-én, aminek célja, hogy a civilszervezetek bemutatkozhassanak a nagyközönségnek.  (Szegő Judit)

Uniós költségvetés, államháztartás – Március 2-án részt vettünk a CAN Europe közép- és kelet-európai régiós stratégiai megbeszélésén, 13-án pedig az EU Új Ipari Tervéről szóló tanácskozásán.

Március 3-án a Global Witness nemzetközi szervezettel egyeztettünk együttműködési lehetőségről az orosz olajexportot és annak háborús vonatkozásait feltáró kampányukban.

Március 9-én részt vettünk egy szűk körű személyes kerekasztal megbeszélésen Patrick Childdal, az Európai Bizottság Környezetvédelmi Főigazgatóságának helyettes főigazgatójával. Az informális beszélgetés során ismertettük álláspontunkat olyan, Magyarország és az EU számára fontos környezetvédelmi ügyekben, mint például az akkumulátorgyártás, levegőminőség, illetve ezek európai uniós és hazai szabályozása és a hatóságok által való betartása.

Március 9-én „Az energia jövője” című zárt körű kerekasztal-beszélgetésen vettünk részt, Olga Khakova, a washingtoni Atlantic Council Global Energy Center európai energiabiztonságért felelős igazgatóhelyettese, valamint Ürge-Vorsatz Dianaa és Deák András részvételével.

Sajtóközleményt adtunk ki az EU tervezett pénzügyi reformjával kapcsolatban.

Részt vettünk a Monitoring Bizottságok civil tagjainak egyeztetésén.

A hónap folyamán egyéni megbeszélést tartottunk az uniós támogatásokról szóló EUKI projekt konzorcium összes tagjával. Március 23-24 én részt vettünk a projekt személyes találkozóján Pozsonyban, ahol ismertettük és értékeltük eddigi eredményeinket és megterveztük a fennmaradó időszak munkatervét.

Március 27-én az EUKI Academy online szemináriumán előadást tartottunk az uniós források felhasználásáról, és részt vettünk az előadásokat követő panelbeszélgetésen. Az előadás megtekinthető ezen a linken, egy rövid összefoglaló olvasható itt.

Március 27-én Lukács András „Abolish Fossil Fuel Tax Breaks” című, angol nyelvű cikkét publikálta a The Ecologist olnine magazin arról, hogy hogyan lehet a fosszilis energiahordozóknak nyújtott rendkívül káros támogatásokat (pl. ársapkák, adócsökkentés) társadalmilag igazságos módon megszüntetni.

Rövid videóban fejtettük ki az uniós támogatásokkal kapcsolatos fő problémákat. (Tarr Katalin)

A Használt Sütőolaj (UCO) – A projekt keretében az eddig összegyűjtött anyagokkal levélben kerestük meg az Európai Közlekedési és Környezetvédelmi Szövetséget (T&E) és tagszervezeteit, de egyelőre nem tudják zászlajukra tűzni a témát. (Szegő Judit)

Tanácsadó iroda – Ebben a hónapban is különböző ügyekkel keresték meg Tanácsadó Irodánkat, például útburkolattal, bűzpanasszal kapcsolatban. (Szegő Judit)

 

Hírfigyelő