A Levegő Munkacsoport tevékenysége 2023 januárjában

Minden hónapban rövid összefoglalót teszünk közzé az előző hónapban végzett mun­kánkról.

Levegőminőség-védelem – A hősziget effektus vizsgálatát és csökkentését célzó projekt előkészületi munkákat igényel, hogy a következő nyáron sok méréssel és figyelemfelhívó kampánnyal tudja a lakosok érdeklődését felkelteni.

A Használt Sütőolaj (UCO) projekt keretében az eddig összegyűjtött anyagokkal levélben kerestük meg a Közlekedés és Környezet (T&E) szervezet nemzetközi tagszervezeteit, hogy közösen álljunk ki a használt sütőolaj importja ellen. (Szegő Judit)

A Tiszta Városok Kampány (CCC) – A Tiszta Városok Kampány (CCC) több találkozóján is részt vettünk (online), új kisfilmet tervezünk forgatni, most az "utolsó kilométer" témában, hogy  népszerűsítsük a kiscsomagok átvételénél a boltokban vagy csomagponton történő átvételt. A Streets for Kids (Utcák a Gyerekekért) Kampány témában a Budapest Kör ülését követően együttműködünk a megvalósításban a 8. kerülettel. (Szegő Judit)

Közlekedés – 2023 első felében közlekedési tevékenységünk középpontjában a Fővárosi Közgyűlés által elfogadott Budapesti Klímastratégia azon célkitűzésének közlekedési feladatai állanak, miszerint 2030-ra 40%-kal csökken Budapest széndioxid-kibocsátása. Januárban elkezdtük a felkészülést a kampányra az egyéni autózás végleges kitiltásáért a Lánchídról, és dolgoztunk a pesti rakpartról való kitiltásukért is. ott voltunk a Budapesti Mobilitás Terv legújabb változatának januári egyeztetésén a Fővárosi Önkormányzat Zöld Munkacsoportjának Mobilitási Témacsoportjában a tervezett projektek értékeléséről, prioritási listába rendezéséről. Ott voltunk a Budapest Kör januári találkozóján, ahol a résztvevők Karácsony Gergely főpolgármester, Balogh Samu, a főpolgármesteri kabinet vezetője, Erő Zoltán főépítész és Bardóczi Sándor főtájépítész jelenlétében tanácskoztak a városi közlekedés átalakításának, a közterület használat átszabásának lépéseiről, különösen a Lánchídról és a pesti rakpartról. Ott voltunk az autós ipari szektor szereplőit tömörítő Autós Nagykoalíció januári évadnyitóján, ahol az előadásokban még mindig érződött az erős ragaszkodás a robbanómotorhoz. (Vargha Márton)

Uniós költségvetés, államháztartás – Január 20-án részt vettünk egy magyar CAN Europe tagszervezetekkel közös egyeztetésen, amely során megvizsgáltuk, hogy egy, a Párizsi Megállapodásnak vélhetően megfelelő - 2040-re nettó nulla kibocsátást megcélzó, teljesen megújuló energiaforrásokon alapuló - kibocsátáscsökkentési forgatókönyv magyarországi megállapításai mennyire helytállóak. A forgatókönyv alapja a CLIMACT Pathways Explorer nevű modellje. A végleges forgatókönyvet később a részt vevő szervezetekkel közösen kommunikáljuk majd.

Január 24-én részt vettünk a Transport & Environment (Közlekedés és Környezet) nemzetközi ernyőszervezet (melynek a Levegő Munkacsoport is tagszervezete) által tartott webináriumon az Európai közös kötelezettségvállalásról (Efforst Sharing Regulation), mely az európai klímapolitikai eszközök egyik, az uniós kibocsátás-kereskedelmi rendszerhez kapcsolódó része.

Január 31-én más szakmai és civil szervezetek képviselőivel együtt részt vettünk egy szakai műhelymunkán, mely a fenntartható biomassza-használat lehetőségeiről szólt, különös tekintettel az energiaválságra és az ahhoz köthető megnövekedett biomassza kitermelési igényre. A Levegő Munkacsoport főleg a fatüzeléses fűtésből és a hulladékégetésből származó légszennyezés, valamint érintőlegesen a bioüzemanyagok kritikája szempontjából vett részt a párbeszédben.

Az EU támogatásokról szóló projektünk Tanulságos Gyakorlatok Adatbázisába egy, záportározó építésével kapcsolatos példát töltöttünk fel. (Tarr Katalin)

Tanácsadó iroda – A Tanácsadó Irodához fordulók számára minden kommunikációs és jogi megoldást felvázol az egyesület, hogy a tanácskérők mindent megtehessenek az egészséges környezetért. Ebben a hónapban is sokan keresték fel irodánkat azzal, hogy előreláthatólag mi várható a fűtési szezonban a gáz árának drasztikus emelkedése miatt, valamint egy-egy szomszédjuk zavaró füstölése elleni fellépésről érdeklődtek.  (Szegő Judit)

Hírfigyelő