A Levegő Munkacsoport tevékenysége 2020 áprilisában

Minden hónapban rövid összefoglalót teszünk közzé az előző hónapban végzett munkánkról.

 

Levegőtisztaság-védelem – Április 28-án részt vettünk az EEB Tiszta Levegő Munkacsoportjának előadásain és a tagszervezetekkel közös megbeszélésen. Hírt adtunk arról, hogy felhívásunknak köszönhetően – melyre a zöld Ombudsman is felhívta a figyelmet – egyre több település, köztük a megyeszékhely Nyíregyháza is betiltotta az avar- és zöldhulladék-égetést. (Tarr Katalin)

Több megbeszélést tartottunk a szentpétervári Bellonával, illetve belső egyeztetéseket tartottunk arról, hogy járványhelyzetre tekintettel miként folytassuk a „Lakossági mérésekkel a tiszta levegőért” projektünket. (Tatjána Shaw)

 

Közlekedés – Közlekedési szempontból értékeltük a Nemzeti Energia- és Klímatervet a Klímavédelmi munkacsoport tagjaként. A közös véleményt az MTVSZ-nél Botár Alexa küldte el az ITM-be. Részt vettünk a Virtuális Magyar CIVINET találkozón, melyen városi közlekedési társaságok vezetői osztották meg egymással tapasztalataikat a tömegközlekedésről járvány idején.

Nyolcadikán tartotta a Levegő Munkacsoport és a Budapest I., VI., VII. és VIII. kerületi önkormányzat közös távkonferenciáját „A parkolási támogatások átalakításának lehetőségei az élhetőbb főváros érdekében” címmel. Nagy volt az érdeklődés, és úgy néz ki, hogy lesz foganatja.

Vargha Márton nyilatkozott a Pesti Hírlapnak a közterületi parkolás ingyenessé tételének hátrányos hatásáról a belvárosi közlekedési helyzetre.

Leveleztünk egy piackutató cég ügyvezetőjével, akik a legutóbbi időkig követték az internetes kereskedelem fejődését, a csomagszállítás növekedéséről Budapesten, és levelet írtunk Karácsony Gergely főpolgármesternek a kijelölt rakodóhelyek sürgős szaporításának szükségességéről, és erről sajtóközleményt is kiadtunk. Részt vettünk a Budapesti Szabadkikötő Logisztikai Zrt. által szervezett városi logisztika tanácskozáson. Ott is fölvetettük ezt a témát, de ahhoz, hogy valami változás legyen, még sokat kell dolgozni.

A Fővárosi Közgyűlés határozatot hozott arról, hogy elsősorban sebességkorlátozással belefog a forgalomcsillapításba, erről több nyilatkozatot is adtunk a sajtónak.

Részt vettünk a Fővárosi Önkormányzat illetékeseivel folytatott megbeszélésen a tervezett forgalomcsillapításokkal, kerékpársáv-kialakításokkal kapcsolatban.

A Nemzeti Tiszta Fejlődési Stratégia (NTFS) tervezetéről véleményt írtunk az ITM-nek.

Részt vettünk az Európai Közlekedési és Környezetvédelmi Szövetség (T&E) éves (táv)közgyűlésén, valamint az Európai Éghajlatvédelmi Alapítvány (ECF) közlekedési projektmegbeszélésén.

Az adófizetők pénzét a korábbinál sokkal hatékonyabban is fel lehet használni a villanyautóvásárlás támogatására. Erre hívta fel levelében Palkovics László innovációs és technológiai miniszter figyelmét a Levegő Munkacsoport abból az alkalomból, hogy a kormány bejelentette: felülvizsgálja a támogatási feltételeket.

Közép- és kelet-európai civil távegyeztetésen vettünk részt a roncsautó-import visszaszorításának lehetőségeiről.

Részt vettünk a Közlekedési Munkacsoport távülésén.

(Vargha Márton)

 

Településfejlesztés, zöldfelület védelem, földvédelem – Egyszerűsített eljárás keretén belül e-mail útján megküldtük véleményezésünket Budapest XIII. Kerület Kerületi Építési Szabályzatának 2020 márciusában kidolgozott módosításáról Budapest XIII. kerületi Polgármesteri Hivatal főépítészének, aki köszönettel nyugtázta véleményezésünk megérkezését. Korábbi kérésünk eredményeképpen a módosítások között szerepelt a Párkány utca–Esztergomi út közötti nagy kiterjedésű 25714/34. hrsz. építési hely megszüntetése és teljes értékű, alá nem épített zöldfelületi övezetté átminősítése: Zkk-2/Ln. A terület fásítása tervezett. A módosítást megköszönve értesítettük a terület melletti 90 lakásos lakótelepi épület vezetőségét, akik megköszönték segítségünket.

Az ócsai 21,9 hektáros kavicsbánya kérelem sikeres megakadályozásáról értesítettük Szalai Józsefet, az Országos Vízügyi Felügyelőség szakemberét, megköszönve szakmai segítségét.

Bejelentkeztünk Budapest XI. kerület „Egyetemi Negyed és Infopark KÉSZ-25” Pázmány Péter sétány–Irinyi József utca–Bogdánfy utca–Neumann János utca által határolt terület új kerületi építési szabályzatának véleményezési eljárásába.

E-mailben jeleztük részvételi szándékunkat a Pest Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Bányafelügyeleti Főosztálya felé egy Majosháza területén igényelt új kavicsbánya ügyében meginduló környezetvédelmi eljárás vonatkozásában. (Schnier Mária)

 

Jogi ügyek – A jogi ügyeket tartalmazó projektek folyamatos ügyeit intéztük. A lakossági környezeti tanácsadó iroda keretében jogi jellegű telefonos kérdésekre válaszoltunk. Előkészítettük az új ClientEarth projekt tervét a levegőtisztaság-védelemmel kapcsolatban. Előadást tartottunk a légszennyezettség jogi vonatkozásairól a Corvinus Egyetem posztgraduális képzésén. Véleményeztük az OKT-hez érkezett jogszabály-módosítási javaslatokat. Levelet fogalmaztunk az ORFK-nak a koronavírus kapcsán javasolt levegőminőségi teendőkről. Részt vettünk az avarégetés országos tiltása körüli kommunikáció véleményezésében, illetve a megjelent jogszabálytervezetekben. (Bendik Gábor)

 

Éghajlatvédelem – A végleges Nemzeti Energia- és Klímatervről (NEKT) az Európai Bizottság véleménye csak szeptemberre várható, ehhez számos információval járultunk hozzá. Társadalmi konzultáción való részvételt várjuk a magyar hosszútávú stratégia (Nemzeti Tiszta Fejlődési Stratégia) tekintetében, ez szeptemberre várható. Ezzel kapcsolatban a zöld civilszervezetekkel megbeszélést folytattunk, közös véleményt alakítottunk ki. A PlanUp projekt keretében előkészítettünk egy részletes összefoglalót a magyar NEKT-ről. Részt vettünk az Európai Éghajlatvédelmi Hálózat (CAN Europe) több távmegbeszélésén. (Szegő Judit)

 

Uniós költségvetés – Részt vettünk a Német Környezetvédelmi Minisztérium EUKI programjának távmegbeszélésén. Figyelemmel követtük a témával kapcsolatos nemzetközi és hazai fejleményeket. (Lukács András)

 

Tanácsadó iroda – A környezeti tanácsadás keretein belül 27 e-mailes, 13 Facebook, és 15 telefonos lakossági tanácskérésre válaszoltunk. (Tarr Katalin)

Hírfigyelő