A Levegő Munkacsoport tevékenysége 2023 júliusában

Minden hónapban rövid összefoglalót teszünk közzé az előző hónapban végzett mun­kánkról.

 

Közlekedés – A Tiszta Városok Kampány folytatását tervezve megkerestük a kerületeket azzal, hogy terveznek -e az Európai Mobilitási Hétre kerületi autómentes nappal készülni, melyben együttműködésünket ajánlottuk fel. A témáról személyes megbeszélést folytattunk Soproni Tamás terézvárosi polgármesterrel.

A Magyar Kerékpárosklubbal közösen részt vettünk egy kerékpáros demonstráción, mely az Árpád-hídon történt tragikus balesetet követően szerveződött.

Miután a MÁV és Lázár János miniszter hirtelen bejelentette, hogy augusztus elsejétől 10 vasútvonalon megszűnik a személyszállítás és pótlóbuszok jönnek, más civil szervezetekkel közös levelet írtunk Orbán Viktor miniszterelnöknek, hogy a vasútvonalak bezárása szánalmas pótcselekvés.

A Budakalászi Önkormányzat képviselőivel szakmai egyeztetésen vettünk részt az M0-s folytatásának szükségességéről, illetve szükségtelenségéről.

Amerikai gyakornokaink felmérést végeztek arról, hogy Budapest belső területének egy részén milyenek a gyalogos és kerékpáros közlekedés feltételei. Az összegző tanulmányukat elküldték a Fővárosi Önkormányzatnak és a BKK-nek.

Részt vettünk a Budapesti Mobilitási Terv (BMT) esedékes felülvizsgálatának ötödik Civil Mobilitási Témacsoport egyeztetésén. (Szegő Judit, Lukács András)

Uniós költségvetés, államháztartás – Július 5-7 között részt vettünk az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Hetedik Környezet és Egészség Miniszteri Konferenciáján, Budapesten. A Levegő Munkacsoport munkatársa egy magas szintű panelbeszélgetésen szólalt fel a részt vevő civil szervezeteket tömörítő Európai ECO Forum delegációjának képviseletében, ahol felhívta a résztvevők figyelmét arra, hogy kulcsfontosságú a civil társadalom szerepe az előttünk álló környezeti és egészségügyi kihívások megoldásában.

Közleményt adtunk ki a T&E tanulmányáról, amelyben bemutatta: amióta az Európai Unió szankciókat vezetett be Oroszországgal szemben, nem csökkent a kőolajfogyasztása, ráadásul az orosz olaj továbbra is eljut az EU-ba, csak kerülőúton.

Észrevételeztük a NEKT tervezetét.

Részt vettünk a berlini székhelyű Civil Fórum online egyeztetésén az Ukrajnában folyó háborúról, ahol sürgettük a fellépést az olajfogyasztás csökkentésére. A témában 15 nyelven petíciót indítottunk a WeMove-on Állítsuk meg Putyin agressziójának finanszírozását most! címmel az EEB és a T&E támogatásával.

Részt vettünk az Amerikai Nagykövetség, a Francia Nagykövetség és a Flandriai Képviselet fogadásán, ahol többeknek beszámoltunk a projektjeinkről.

Megbeszélést folytattunk Herman Zitával, az Európai Parlament Zöld Frakciójának uniós költségvetési szakértőjével. (Tarr Katalin, Lukács András)

 

Hírfigyelő