A Levegő Munkacsoport tevékenysége 2022 decemberében

Minden hónapban rövid összefoglalót teszünk közzé az előző hónapban végzett mun­kánkról.

 

December 11-én, 84 évesen örökre elhagyott bennünket Schnier Mária, aki 1990 óta volt először a Levegő Munkacsoport önkéntese, majd munkatársa, több éven keresztül pedig egyik elnökhelyettese volt, és aki élete utolsó napjáig folytatta a környezet védelméért végzett magas színvonalú munkáját.

 

Levegőminőség-védelem – A Mérj velünk! kampány lezárult november végével. Az iskolák, tanárok számára létrehozott Facebook csoport aktivitása nőtt, 600 csatlakozó körül). Mostantól mindenki többet tudhat a magyarországi levegőről, mint eddig, csak rá kell nézni az online elérhető térképekre. (Szegő Judit)

 

Közlekedés – Folytatódott a munka a Budapesti Közlekedési Központ témacsoportjában, ahol a Budapesti Mobilitási Terv felülvizsgálatáról egyeztetnek a témában illetékes társadalmi és civil szervezetek, köztük a Levegő Munkacsoport képviselői. Ott voltunk a Balázs Mór Klub vitáján, aminek az esetleges budapesti hídépítések volt a témája. Aktívan részt vettünk a pesti alsó rakpart autómentessé tételéről folyó tárgyalásokon. Aktívan tevékenykedtünk azért, hogy a személyautókat, furgonokat, de a robbanómotoros kétkerekű járműveket is tiltsák ki a Lánchídról, kivéve a megkülönböztető jelzésűeket és a taxikat, valamint a tömegközlekedési járműveket.

Magyarra fordítottuk egy video feliratozását, amely bemutatja, hogy télen is megfelelő közlekedési eszköz lehet a kerékpár, és erről közleményt adtunk ki.

Részt vettünk a „Józsefváros és az autók” című közéleti vitaesten. (Vargha Márton)

 

A Tiszta Városok Kampány (CCC) több internetes találkozóján is részt vettünk. Új kisfilmünket a Clean Mobility Collective is megosztotta követői között. (Szegő Judit)

 

Éghajlatvédelem – Folytattuk a hőszigethatásról szóló projektünk előkészítő munkáit, a témáról közleményt jelentettünk meg. A Használt Sütőolaj (UCO) projekt keretében az eddig összegyűjtött anyagokkal a kezünkben megírtuk a közös követelés tervét, melyben az Európai Bizottságot felszólítjuk, hogy állítsa meg a hulladék olaj importját. A témáról levelet írtunk Lantos Csaba energiaügyi miniszternek. (Szegő Judit)

 

Uniós költségvetés, államháztartás – December 6-án részt vettünk a WWF webináriumán, ahol egy tanulmányt mutattak be arról, hogy az EU tagállamok az ETS-ből (az EU kibocsátáskereskedelmi rendszere) származó bevételeiket nagyrészt környezetre káros célokra költik, aminek elkerüléséhez szigorúbb szabályozásra van szükség.

December 7-én részt vettünk a CAN Europe workshopján a RePowerEU kapcsán történő földgázbefektetésekről.

Az EU támogatásokról szóló projektünk Tanulságos Gyakorlatok Adatbázisába további példákat töltöttünk fel olyan témákban, mint a városi vízmegtartás, az ökoszisztéma-szolgáltatások és természeti környezet állapotának felmérése, a geotermikus távhő, és az energiahatékony mélyfelújítássokkal kapcsolatos egyablakos tanácsadás.

Közleményt adtunk ki arról, hogy úgy tűnik, helyes irányba mozdult el az Európai Bizottság, ugyanis a hírek szerint azt javasolta a magyar kormánynak, hogy a Helyreállítási Alap pénzeinek jelentős részét a pedagógusok béremelésére fordítsa és ehelyett csökkentse többek között a turizmusfejlesztési célú támogatásokat.

Egyeztetést folytattunk Miklósi Lászlóval, a Történelemtanárok Egyletének elnökével, aki ezt követően cikket írt számunkra arról, hogy a kormány uniós pénzek felhasználásával tette tönkre a magyar közoktatást. Részt vettünk a pedagógusok petícióátadásan a Belügyminisztériumnál.

Előadást tartottunk az MTVSZ „Merre tovább a hazai éghajlat- és energiapolitikában?” című konferenciáján a fosszilis támogatásokról.

Részt vettünk a fővárosi költségvetésről szóló internetes egyeztetésen, amelyet Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes tartott, és javasoltuk a kommunikációra fordított összegek jelentős növelését, amit megemelt parkolási díjakból lehetne finanszírozni.

Részt vettünk a Budapest Kör „Az OTP új stratégiája: a településfejlesztés finanszírozása” című ülésén. (Tarr Katalin, Lukács András)

 

 

Tanácsadó iroda – Továbbra is sokan azzal keresték fel irodánkat, hogy előreláthatólag mi várható a fűtési szezonban a gáz árának drasztikus emelkedése miatt. (Szegő Judit)

Hírfigyelő