A Levegő Munkacsoport tevékenysége 2020 július

Minden hónapban rövid összefoglalót teszünk közzé az előző hónapban végzett munkánkról.

 

Levegőminőség-védelem – Július 14-én részt vettünk a Fővárosi Önkormányzat Integrált Településfejlesztési Stratégia „Zöld Városfejlesztés” Tematikus Munkacsoportjának találkozóján.

Sajtóközleményt adtunk ki arról, hogy az Európai Bizottság (a Levegő Munkacsoport korábbi véleményével egyezően) elégtelennek tartotta a magyar kormány légszennyezés elleni intézkedéseit.

Blogunkban közérthető, magyar nyelvű összefoglalót írtunk a Pannon Egyetem friss tudományos tanulmányáról, mely pontos mérési adatokat nyújt arról, hogy hogy a lakossági hulladékégetés során mekkora mennyiségű és mennyire mérgező vegyületekből álló szennyező anyagok jutnak a levegőbe, és témáról sajtóközleményt adtunk ki.

A Kúriához fordultunk a budapesti levegőminőségi terv miatt. (Tarr Katalin)

 

KözlekedésSajtóközleményt adtunk ki arról, miért nem szabad bevonni a közlekedést az EU kibocsátáskereskedelmi rendszerébe.

Részt vettünk a CAN Europe internetes beszélgetésén a hosszú távú klímastratégiáról. Meghallgattuk a Platform for Electromobility előadását arról, hogyan lehet a nulla kibocsátású mobilitás az európai helyreállítás motorja.

Meghallgattuk az INRIX kiváló webbeszélgetését arról, mi mindent lehet kihozni a méréseikből a városi forgalomelemzésben.

A Levegő Munkacsoport ismételten megkérdezte Palkovics László innovációs és technológiai minisztert, mit és mikor fog tenni a kormány a roncsautó-import visszaszorítása érdekében. A válasz sajnos lesújtó volt. (Vargha Márton)

 

Településfejlesztés, zöldfelület védelem, földvédelem – Július 1-jén megküldtük a VIII. kerületi polgármester részére a Levegő Munkacsoport észrevételeit „A józsefvárosi természeti környezet védelméről” című kerületi favédelmi rendeletről.

Július 12-én Schreffel Jánosnak, Újbuda főépítész-igazgatójának megküldtük javítási javaslatunkat a KÉSZ-2 kerületi Építési Szabályzat hiányosságával kapcsolatban

Július 13-án megküldtük a Főpolgármesteri Hivatal Városépítési Főosztálya vezető tanácsosa, Mátrai Réka részére az Integrált Településfejlesztési Stratégia készítéséhez a Zöld Városfejlesztés munkacsoport 2020. július 14-iki ülésére a Levegő Munkacsoport véleményét.

Július 14-én Újbuda főépítész-igazgatójának rész-véleményt írtunk az ÉMI telek beépítésével kapcsolatban. Ezzel a Szentimrevárosért Mozgalom érdekvédelmét segítettük.

Július 20-án Újbuda főépítész-igazgatójának megküldtük a Levegő Munkacsoport észrevételeit a KÉSZ-2 Bp. Főv. XI. ker. Újbuda Duna folyam–kerülethatár–Budaörsi út–Ferencváros-Kelenföld vasútvonal által határolt terület Kerületi Építési Szabályzatáról és Szabályozási Tervéről.

Lakossági kérésre tájékoztatást adtunk a Budapest-Balaton kerékpárút kisajátítási eljárásáról.

Levelet intéztünk Szécsi Ilkához a Kör Tér Környezettudatosak Tere Újbudán mozgalom vezetőjéhez.

Július 31-én benyújtottuk a XI. kerületi Zöld Civil Pályázatot és az Újbudai Civil Pályázatot.

Támogatásunkat fejeztük ki az érintett helyi civileknek, akik a ferencvárosi atlétikai stadion megépítése ellen küzdenek.

(Schnier Mária)

 

Éghajlatvédelem – A Nemzeti Energia- és Klímatervvel (NEKT) kapcsolatban a brüsszeli Carbon Market Watch szervezettel egyeztettünk a következő konferenciánk megtartásáról. Részt vettünk több webinaron a Covid-19 utáni gazdasági helyreállítás szociálisan is érzékeny módjairól.  A főpolgármesterrel folytattunk egyeztetést Budapest zöld céljairól. Részt vettünk a Fővárosi Önkormányzat és a Kerékpáros Klub közös szervezésű rendezvényén, melyen szintén Budapest fejlesztése volt a téma. Részt vettünk a Brit Nagykövetség Race to Zero kampány indító eseményén. (Szegő Judit)

 

Uniós költségvetés – Részt vettünk az Európai Zöld Költségvetés Szövetség megbeszélésén. Egyeztettünk Emilien Bonnet-val, a Francia Nagykövetség gazdasági attaséjával. Részt vettünk a Daniel Freund európai parlamenti képviselő által szervezett webináron. Egyeztettünk osztrák zöldekkel. Folytattuk javaslataink kidolgozását az elkövetkező időszak uniós támogatásaival kapcsolatban. (Lukács András)

 

Tanácsadó Iroda – A környezeti tanácsadás keretein belül 21 e-mailes, 11 Facebook, és 20 telefonos lakossági tanácskérésre válaszoltunk. (Tarr Katalin)

Hírfigyelő