A tervezett ferencvárosi atlétikai stadionról

A Levegő Munkacsoport teljes mértékben egyetért a „Stadion helyett PARKOT a Duna-partra!” petícióban foglaltakkal. Az abban leírtakon túlmenően a tervezett ferencvárosi atlétikai stadion megépítése az alábbiak miatt is aggályos.

A klímaválság, illetve a globális környezeti válság következményei csak úgy enyhíthetők, ha – egyéb intézkedések mellett – minden tőlünk telhetőt megteszünk a már meglévő természeti, természetközeli területek, illetve zöldfelületek megőrzésére, javítására. A ferencvárosi óriásberuházás éppen a már amúgy is vészesen megfogyatkozott zöldterületek újabb komoly darabját tüntetné el Budapestről.

Egy stadion rendezvényei nagy tömegeket vonzanak, ami jelentős gépjármű-közlekedéssel és parkolási igénnyel jár. A stadion építése és megépítése utáni működtetése, kiszolgálása pedig számottevő tehergépkocsi-forgalmat gerjeszt. Mindez tovább növelné a létesítmény okozta környezeti károkat.

Az óriásberuházásnak az anyagigénye is hatalmas. nagy mennyiségű anyagot kell kibányászni, miközben országszerte folynak a tiltakozások az újabb kő- és kavicsbányák megnyitása ellen azok súlyos környezeti kárai miatt.

A petíció megállapítja, hogy a stadion építésére költött pénzt a társadalom számára sokkal fontosabb célokra lehetne fordítani. A társadalmat ezen felül az évről évre tetemes fenntartási, üzemeltetési költségek is terhelik.

A stadionépítés nem csak nyersanyagot, hanem emberi munkát is igényel. A ferencvárosi atlétikai stadion egyike lenne a sok, össztársadalmi szempontból megkérdőjelezhető hasznosságú állami óriásberuházásnak, amelyek miatt a lakosság alig talál megfizethető és szakmailag elfogadható munkaerőt a lakóházak felújítására, energetikai korszerűsítésére. Ez pedig létkérdés: az Eurostat adatai szerint a magyarországi lakások húsz százalékát képtelenség télen kifűteni, 26 százalékuk pedig nyáron elviselhetetlenül meleg. Az éghajlatváltozás egyre ront ezen a helyzeten, ami nagyszámú többlet megbetegedéshez és idő előtti halálozáshoz vezethet. Ugyanakkor szinte az összes épület energetikai korszerűsítése is elengedhetetlen a klímakatasztrófa megelőzéséhez, illetve az elkerülhetetlen éghajlatváltozáshoz történő alkalmazkodás érdekében. Így egyáltalán nem volna szabad ettől a feladattól presztízsberuházásokkal elvonni az építőipari kapacitásokat.

Hírfigyelő