A Levegő Munkacsoport tevékenysége 2023 szeptemberében

Minden hónapban rövid összefoglalót teszünk közzé az előző hónapban végzett mun­kánkról.

 

Közlekedés – A Tiszta Városok Kampány (folytatását tervezve megpályáztuk és elnyertük a Fővárosi Önkormányzat Térfoglalás pályázatát a Terézvárosi Önkormányzat támogatásával. Megkezdtük Révay köz lezárásánakt, programokkal megtöltésének tervezését.

Részt vettünk a Tiszta Városok Kampány nemzetközi online találkozásain. Előadást tartottunk a Budapesten történt két sikerről: a Lánchíd autómentességét elérő kampányról, valamint az metrópótló buszok sávjainak kerékpársávvá való átalakításáról.

Részt vettünk a Józsefvárosban megszervezett Örömsétán, mely a megszüntetett parkolóhelyek és így az utcák élhetőbbé tételének bemutatásáról szólt.

Levélben kerestük meg a budapesti és Pest megyei iskolákat azzal, hogy rendezzenek iskolautca napot, felajánlva a segítségünket, és kértük, hogy terjesszék a felhívást arra, hogy minél többen szavazzanak az iskolautca projektre az ötlet.budapest fővárosi kezdeményezésen.

Szeptember 15-én Park(oló) Napot rendeztünk Erzsébetvárosban, mely a Nemzetközi Parkoló Naphoz kapcsolódott, és amelyen célja, hogy parkolóhelyeken autók helyett különböző zenei és egyéb programoknak biztosítsanak helyet.

Részt vettünk „A kerékpáros és gyalogos közlekedés fejlesztése Bécsben és Budapesten” konferencián a budapesti Városházán. (Szegő Judit)

Részt vettünk a Fővárosi Településterv I. civil egyeztetésén.

Az Európai Bizottság támogatásával orosz civil közlekedési és környezetvédelmi szakértőket fogadtunk. Öt napon keresztül vitattuk meg a városi közlekedés környezetvédelmi vonatkozásait, hallgattunk meg előadásokat többek között a Fővárosi Önkormányzat, az Erzsébetvárosi Önkormányzat, a BKK és a Járókelő Egyesület részéről. Az orosz kollégák előadást tartottak a Budapest Körben is. Továbbá számos helyszínen tanulmányozták Budapest közlekedését és zöldterületeinek állapotát. (Lukács András)

Uniós költségvetés, államháztartás – A energiaátmeneti szempontú vélemények, javaslatok széleskörű megvitatására az MTVSZ más szakmai szervezetekkel közös online konferenciát szervezett szeptember 18-án a magyar REPowerEU-ról, a Helyreállítási Terv önálló energetikai fejezetéről. Az Energiaklub, a Levegő Munkacsoport, a Magyar Energiahatékonysági Intézet és a Magyar Természetvédők Szövetsége előadói üzenetei az energiaátmenetet gyorsító és mélyítő irányba mutattak. Az eseményen a két illetékes helyettes államtitkár is előadott.

Részt vettünk a Monitoring Bizottságok civil tagjainak egyeztetésén Budapesten.

Részt vettünk a CAN Europe webinárján a környezetvédelmi adózásról, valamint az EU Költségvetés Munkacsoportjának egyeztetésén.

Részt vettünk a CAN Europe és az EEB Pénzügyi Reform Munkacsoportjának online megbeszélésén.

Az Európa Pontban részt vettünk a „Társadalmi konzultáció a 2024-es magyar EU-elnökség prioritásairól” című konferencián, ahol kérdést tettünk fel Bóka János miniszternek arról, miért nincs a magyar elnökség prioritásai között az éghajlatvédelem, illetve a környezetvédelem. A miniszter válaszában többek között azt mondta, hogy olyan témákát helyeznek előtérbe, amelyeknél Magyarországnak van mit felmutatnia…

Részt vettünk Budapesten a Bolygóban Prof. Fischedik előadásán a német energiaátmenetről, ahol kérdéseket tettünk fel neki. Másnap a német nagykövet rezidenciáján folytatódott az esemény, amelyen szintén részt vettünk.

Előadást tartottunk a légi közlekedésnek nyújtott állami támogatásokról szóló nemzetközi online konferencián.

Elemzést készítettünk a nemzetközi Éghajlatváltozási Teljesítmény Mutató Magyarországról szóló fejezetéhez.

Pogátsa Zoltán elnökségi tagunk előadást tartott Párizsban a Környezetvédelmi Adózás Világkonferencián az útépítések költség-haszon elemzéséről szóló tanulmányunkról.

Az „Állítsuk meg Putyin agressziójának finanszírozását most!” című petíciónkat már több mint 45 ezren írták alá. (Lukács András, Keményffy Orsolya)

Tanácsadó iroda – Ebben a hónapban már érkeztek égetéssel kapcsolatban kérdések, főleg korábbi évek tapasztalatai alapján az előzetes tájékozódási jelleggel. (Szegő Judit)

 

Hírfigyelő