De nehéz az iskolatáska, ha kipufogógázban cipelik!

Külföldön már elfogadott, nálunk még újdonság számba megy a reggeli forgalomkorlátozás az iskolák környékén. A Levegő Munkacsoport Iskolautcák projektje most arra kéri a budapestiek támogatását, hogy próbajelleggel a fővárosban is bevezessék néhány helyen az iskolakezdési autómentes útszakaszokat. A Közösségi Költségvetés döntős projektjeire az otlet.budapest.hu oldalon lehet szavazni szeptember 30-ig.

Budapest iskolái előtt reggel és délután kígyóznak a kocsisorok. Ez egyrészt veszélyes gyerekeknek, másrészt az iskolások tömény kipufogógázban kell, hogy eljussanak az osztályteremig. A világ több városában elégelték már ezt meg a döntéshozók és jelöltek ki az iskolák előtt reggel vagy állandóan autómentes –zónákat, megkönnyítve az épület biztonságos megközelítését és csökkentve a levegő- és zajszennyezést – legalább az intézménybe érkezés ideje alatt.

A Levegő Munkacsoport évek óta megszervezi az Utcák a gyerekekért (#StreetforKids) elnevezésű akcióját, amely során egy napra lezárják az autók elől az iskolák előtti útszakaszokat a reggeli órákban. Most azonban lehetőség nyílt rá, hogy hosszú távon is tegyünk a gyerekek épségéért és egészségéért. A civil szervezet támogatja a Közösségi Költségvetés döntősei közé került projektet, amely az Esélyteremtő Budapest kategóriában található. Most a fővárosiak szavazhatnak arra, hogy több iskolában megvalósuljon az Iskolautcák projekt. Ezen a linken lehet szavazni a tisztább levegőre.

S hogy mit jelent az iskolautca a gyakorlatban? Időszakos behajtási tilalmat, forgalomcsillapítást, biztonságosabb gyalogátkelőket, kerékpársávot és kerékpártárolót, szélesebb járdákat és zöldebb környezetet annak érdekében, hogy a gyerekek biztonságban és tiszta levegőben mehessenek az iskolába.

Iskolautca Lengyelországban
Fotó: Alekszej Radcsenko

 

„A gyermekek biztonságánál és egészségénél nincs fontosabb. A sikeres pályázattal be tudnánk mutatni, milyen egyszerűen tehetünk azért, hogy nyugodtabb szívvel engedjük el gyerekeinket az iskolába. A 120 millió forint keretből néhány iskolában meg lehet valósítani a biztonságosabb közlekedést, s ez példa lehet a jövőben a többi intézmény és kerület számára. Ahhoz, hogy az Iskolautcák projekt megvalósulhasson, még többszáz szavazatra van szükség.” – mondta el Szegő Judit, a Levegő Munkacsoport projektvezetője.

 

 

Hírfigyelő