A Levegő Munkacsoport tevékenysége 2023 májusában

Minden hónapban rövid összefoglalót teszünk közzé az előző hónapban végzett mun­kánkról.

 

Közlekedés – Közlekedési munkánkban a Lánchíd kampány dominált. Megosztásokkal, írásokkal, ötletekkel vettünk részt a budapestiek meggyőzésében arról, hogy érdemes és szükséges a Lakógyűlésen a Lánchíd autómentes forgalmi rendjének fenntartása azután is, hogy a járdát átadják a közönségnek. Megalakult a 2021-2027-es uniós pénzügyi ciklus támogatásosztó programjának, az Intelligens Közlekedési Operatív Programnak (IKOP) a Monitoring Bizottsága. A korábbi ciklustól eltérően nem kaptunk meghívást, de pályázat útján delegálhattunk bele tagot. Egyeztetést folytattunk az IKOP-ról az Európai Bizottság illetékesével. Bemutattuk a személyközlekedés széndioxid-kibocsátása csökkentésének megoldásait kereső EUKI projekt keretében készülő internetes modellező programot az Építésügyi és Közlekedési Minisztériumban. Részt vettünk egy virtuális szemináriumon a használt villanyautók piacának alakulásáról, és egy másikon Európa fölkészítéséről a közúti teherszállítás villamosításáról. Kezdeményezésünkre nyílt levélben kérte Budapest kerületi polgármestereit 14 civil szervezet, hogy idén szeptemberben az Európai Autómentes Nap alkalmából a kerületük nagy részén korlátozzák az autóközlekedést. A Nagyvállalatok Logisztikai Vezetőinek 2023. évi konferenciájának több mint 200 résztvevője előtt átadtuk a Radó Dezső Díjat Bántó Rubennek, az Elektromega Kft. ügyvezető igazgatójának villany kukásautók és tehergépkocsik innovatív előállításáért és értékesítéséért. Közleményt adtunk ki Budapest tervezett Közlekedésbiztonsági Stratégiája kapcsán. Részt vettünk a budapesti Városházán a „Lélegezz fel, Budapest!” közösségi gyűlés ajánlásaival kapcsolatos fejlemények bemutatóján. (Vargha Márton)

Tiszta Városok Kampány – Több online megbeszélésen is részt vettünk. Kisfilmet készítettünk magyarul és angolul az „utolsó (kilo)méterek” témában, hogy népszerűsítsük a kiscsomagok átvételénél a boltokban vagy csomagponton történő átvételt. Az Utcák a Gyerekekért Kampányról a Magyar Kerékpárosklub tanácskozást hívott össze, amin részt veszünk. Több kerület iskolájának utcáját felmértük az elmúlt időszakban olyan szemmel, hogy vajon lehetne-e iskolautcát kialakítani rajta. A kutatást tervezzük megosztani kerületi önkormányzatokkal, a Fővárosi Önkormányzattal, iskolákkal, de már várostervező irodával is együttműködünk a témában, s szakszerű tervek készülnek. Felhívást intéztünk az iskolákhoz, hogy tartsanak iskolautca napot, amelynek során – amint szerte Európában – biztonságosabb, egészségesebb utcákat követelnek a gyermekek.

A városi parkolásról készített videónk 57 ezer embert ért el a Youtube-on, tervezzük a következő szemléletformáló videó elkészítését a témában.

A Lánchíd autómentes megnyitásával kapcsolatban civil összefogás jött létre, a Levegő Munkacsoport is részt vesz, sok találkozón ezért megjelenünk, és a lakosságot folyamatos közösségi oldalakon folyó kampánnyal igyekszünk elérni.

Előadást tartottunk Berlinben „A személyszállítás átalakítása Kelet-Európában: Litvánia, Magyarország, Lengyelország és Románia tanulságai” (Transforming passenger transport in Eastern Europe: lessons from Lithuania, Hungary, Poland, and Romania) című konferencián. (Szegő Judit)

Uniós költségvetés, államháztartás – Május 3-án személyes, fél napos megbeszélésen vettünk részt más zöld civil szervezetekkel közösen az Energiaügyi Minisztérium munkatársaival a Nemzeti Energia és Klíma Terv (NEKT) felülvizsgálatával kapcsolatos társadalmi egyeztetés céljából. A megbeszélést követően, az ott megismert információk alapján a hónap során egy közös civil javaslatcsomag kialakításán kezdtünk el dolgozni, melyet júniusban tervezünk eljuttatni a Minisztériumnak.

Meghallgattuk a Magyar Közgazdasági Társaság „A Fejlesztéspolitika két évtizede” című szakmai kerekasztal-beszélgetését.

Május 16-án részt vettük a CAN Europe „New Sources of Climate Finance” című webináriumán, ahol a klímafinanszírozás lehetséges új forrásait ismerhettük meg, majd az online találkozóján az Európai Bizottság Pénzügyi Főigazgatóságának képviselőjével, továbbá a Zöld Költségvetés Munkacsoportjának ülésén.

Május 17-án részt vettük a CAN Europe megújuló energiákkal kapcsolatos munkacsoportjának megbeszélésén, ahol többek között a NEKT felülvizsgálatban rejlő lehetőségeket, és Litvániában megvalósított jó gyakorlatokat tárgyaltunk meg.

Az uniós támogatásokról szóló projektünk keretei között a részt vevő szervezetekkel közös álláspontunkat ismertettük arról, hogy a partnerség alapelve hogyan sérül régiónkban a REPowerEU fejezettel kapcsolatban. A közös dokumentum itt olvasható angol nyelven.

Május 23-án részt vettünk a WWF Magyarország által szervezett online szakmai műhelybeszélgetésen az elsődleges erdészeti biomassza energetikai alternatíváiról.

Május 30-án személyes találkozón vettünk részt Luke Thomsonnal, az USA budapesti nagykövetségének régiós környezetvédelmi, tudományos, technológiai és egészségügyi vezetőjével, akinek bemutattuk Magyarország főbb környezeti problémáit, és tevékenységünket.

Részt vettünk a civil szervezetek találkozóján a német nagykövettel, ahol kifejtettük az uniós támogatásokkal kapcsolatos álláspontunkat.

Részt vettünk a RENOHUB projekt zárókonferenciáján Budapesten.

Az EU támogatásokról szóló projektünk Tanulságos Gyakorlatok Adatbázisába két újabb példát töltöttük fel hulladékgazdálkodással és a fenntartható biomasszahasználattal kapcsolatban. (Tarr Katalin)

Tanácsadó iroda – Ebben a hónapban is különböző ügyekkel keresték meg Tanácsadó Irodánkat, például útburkolati problémával, bűz- és zajpanasszal, valamint palatető eltávolításával kapcsolatban.  (Szegő Judit)

 

Hírfigyelő