A Levegő Munkacsoport tevékenysége 2021 júniusában

Minden hónapban rövid összefoglalót teszünk közzé az előző hónapban végzett mun­kánkról.


Levegőminőség-védelem – A Fővárosi Önkormányzattal folytattunk egyeztetést a következő fűtési időszak előtti hulladékégetés elleni kampány tervezésről. Ennek keretében a HungAiry program felelőseit is felkerestük, hogy a közös arculati elemek és egyéb ügyeket tisztázzuk (velük együttműködik az önkormányzat, így fontosnak tűnik, hogy velük is külön egyeztessünk).

A Mérj velünk! kampány során azon dolgozunk, hogy minél szélesebb körben terjedjenek el a levegőminőség-mérő készülékek, ezért megkerestünk tüdőgyógyász szakorvosokat, hogy együttműködjenek egy cikk megírásában, mely a légzőszervi megbetegedések, főleg a gyermekkori asztma kialakulása és a légszennyezés összefüggéséről, valamint a légszennyezés problémájára való figyelem felhívásról szól, s egyben a készülékek népszerűsítését is célul tűzi ki.

Aktívan részt vettünk az EEB Tiszta Levegő Munkacsoportjának távtanácskozásán. (Szegő Judit)

Folytattuk a méréseket a Testo DiSCmini részecskeszámláló készülékkel és ezekből létrehoztunk egy kiértékelést. Végeztünk egy mérést a belvárosban, aminek az útvonalán biciklivel közlekedtünk, erről videófelvétel is készült, az adatokat szintén kiértékeltük. További méréseket végzünk a 15. kerületben egy automata telepített mérőállomás mellett. A mérések időtartama 4 óra.

Elkészítettünk egy tanulmány alapján egy összefoglalót, amely a fák porszűréséről szól. (Wende Rebeka)

 

KözlekedésÚtjára indítottuk a petíciót, amelyben azt kérjük Karácsony Gergely főpolgármestertől, hogy készíttessen megvalósíthatósági tanulmányt a fővárosi kilométer- és szennyezésarányos útdíj bevezetéséről.

Egyeztettünk a fővárosi vezetéssel a Galvani utcai híddal kapcsolatos álláspontjukról.

Közleményt adtunk ki, amelyben támogatásunkat fejeztük ki azzal, hogy a Fővárosi Önkormányzat egyre több buszsávot létesít.

Ott voltunk a T&E „Út a nulla kibocsátáshoz: Az autóipar jövője” („Road to Zero: Future of Automotive Industry”) című konferenciáján, ahol az Európai Unióban kitört „hidrogénezési” őrületről is szó volt.

Részt vettünk az Euraktív június 25-én tartott webkonferenciáján, amelyen főleg arról volt szó, hogy milyen problémákat vet föl az üzemanyagok és a háztartási fűtőanyagok bevonása a széndioxid-kvótakereskedelem rendszerébe (ETS).

Előadást tartottunk Szombathelyen a Savaria Nyári Egyetemen arról, hogy megelőzhető-e a városi közlekedés összeomlása a sofőr nélküli autók elterjedése miatt, vagy van lehetőség arra, hogy a lehetőségeit kihasználva a városok visszanyerjenek területeket a közlekedéstől az élhetőségük javítása érdekében.

Levelet írtunk Karácsony Gergely főpolgármesternek arról, hogy a Városháza udvarán is be kellene vezetni a fizető parkolást. (Vargha Márton)

Június 5-én a Környezetvédelmi Világnap alkalmából orosz nyelven webináriumot tartottunk oroszországi partnereinkkel együtt a fenntartható városi közlekedésről az EU-Oroszország Civil Fórum támogatásával. (Alekszandra Khirv)

 

Településfejlesztés, zöldfelület-védelem, földvédelem – A Zuglói Városközpont (egyelőre csak a Mosztár utcától északra eső 16804 négyzetméternyi rész) iroda-, bevásárló- és lakófunkcióval történő rendkívül sűrű beépítésének előzetes környezeti vizsgálatával kapcsolatos ügyféli észrevételünket még határidőben, június 9-én sikerült beküldenünk a Pest Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi, Természetvédelmi, Hulladékgazdálkodási és Bányafelügyeleti Főosztályához. Ebben az észrevételünkben, megismételve a május 28-án beküldött véleményünket, azt szigorítottuk és ragaszkodtunk a környezeti hatásvizsgálati eljárás lefolytatása kötelezésének elrendeléséhez. (A beruházó még csak erre a kis részére nyújtott be a hatósághoz előzetes vizsgálati dokumentációt.)

 

Június 4-én Zugló főépítészének másolatban megküldtük a Zugló Városközponttal kapcsolatban a Hatóságnak május 28-án megküldött észrevételt, „bízva környezeti érzékenységében”. Miután Herczeg András – a Zuglói Városközpont 16804 négyzetméternyi részére a környezetvédelmi hatósághoz előzetes vizsgálati dokumentációt benyújtó cég projektmenedzsere – június 24-én udvarias levelet intézett hozzánk, kijelentve, hogy a Mosztár utca–Csömöri út–Rákospatak utca és köz–Bosnyák utca által határolt teljes terület cégük tulajdona, és mivel értesült a környezetvédelmi hatóságtól, hogy a Levegő Munkacsoport ügyféli jogállással rendelkezik a déli rész környezetvédelmi eljárásában, felajánlotta, hogy az egész területre vonatkozó, környezeti érzékenységűnek mondott beépítési terveikről bemutatót tartanának a Levegő Munkacsoport részére.

(Megjegyezzük, hogy Herczeg András – bár levele elején cégét Zugló Városközpont Kft.-nek nevezi – levele aláírójaként a Bayer Property Zrt. projektmenedzsereként titulálja magát…) Levelében Reith Andrást, az ABUD Kft. tagját is megnevezi munkájukat segítő szakértőként. A területre vonatkozó terveik bemutatójának ajánlatának a Levegő Munkacsoporton belüli megbeszélését követően megállapítottunk egy időpontot, amikor online módon, kizárólag megtekintőként, véleménynyilvánítás nélkül hajlandók lennénk megtekinteni a terveket.

Az egész témáról – a déli részre vonatkozó, a környezetvédelmi hatósághoz írott véleményezésem mellékelésével együtt – értesítettük Garay Klárát.

Június 23-án hallgatóként részt vettünk a VIII. kerületi Önkormányzat társadalmi kapcsolatokkal foglalkozó ügyintézőinek lakossági fórumán, ami eléggé semmimondó volt, de szeretnénk folytatni az évek óta folyamatban lévő véleményezési kapcsolatot a Józsefvárosi Önkormányzattal.

Június 28-án e-levélben megkértük a XI. kerületi polgármestert, hogy a Baranyai utca–Erőmű utca–Hamzsabégi út–Szerémi út által határolt háztömbterület nagy kiterjedésű belső udvarára egy kertészeti cég által tervezett, idegenhonos, a házak belső falához túl közel nőtt fakivágásokkal kombinált kertészeti terv engedélyezéséről a lakóházak kapujára tetessen ki értesítést, hogy a fákhoz esetleg ragaszkodó lakosság is tudjon reagálni a tervre. (Schnier Mária)

Éghajlatvédelem – A brüsszeli együttműködő civilszervezetekkel közös projektje e hónapban végződik, a Levegő Munkacsoport megbeszélést tartott, részt vett több európai uniós civil szervezet egyeztetésén.  (Szegő Judit)

 

Uniós költségvetés – Aktívan részt vettünk az Európai Bizottság által szervezett, a környezetileg káros támogatásokról szóló távkonferencián, valamint az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) által szervezett távkonferencián a zöld költségvetésről, továbbá a német környezetvédelmi minisztérium EUKI programja keretében tartott távszemináriumon arról, miként működhet együtt Németország a közép- és kelet-Európai országokkal az éghajlatvédelmi célok elérésében. Előadást tartottunk az EEB távkonferenciáján, amelynek témája a nemzeti helyreállítási tervek környezetvédelmi szempontú értékelése volt. Aktívan részt vettünk az EEB távkonferenciáján a széndioxid-adózásról. (Lukács András)

 

Hírfigyelő