A Levegő Munkacsoport tevékenysége 2020 október

Minden hónapban rövid összefoglalót teszünk közzé az előző hónapban végzett munkánkról.

 

Levegőminőség-védelem – Új együttműködés vette kezdetét, egy új kampány, amelyben a Fővárosi Önkormányzattal és az FKF-fel közösen lép fel a Levegő Munkacsoport a hulladékégetés ellen. Terv plakátok kihelyezése és egyéb szemléletformáló eszközök bevetése. Részt vettünk a Deutsche Umwelthilfe civil szervezet webináriumán a légszennyezettségről. Sajtóközleményben ismertettük az Európai Népegészségügyi Szövetség (EPHA) új tanulmányát, amely szerint évente mintegy 3300 millió euró, a Budapesten megtermelt GDP 6,2 százalékának megfelelő összegű veszteséget okoz fővárosunkban a szennyezett levegő az Európai Népegészségügyi Szövetség (EPHA) mai napon nyilvánosságra hozott tanulmánya szerint. Az egy lakosra jutó veszteség súlyossága tekintetében a vizsgált 432 európai város között Budapest a 22. helyen áll évi 1860 euróval (680.000 forint). (Szegő Judit)

 

KözlekedésIsmertetést tettünk közzé az Európai Közlekedési és Környezetvédelmi Szövetség tanulmányáról, amely arról szól, hogyan járul hozzá az új autók széndioxid-kibocsátásának korlátozása a villanyautók terjedéséhez, új modellek megjelenéséhez. Azon kell dolgozni, hogy az autógyárak által eladott személygépkocsik mostani 95 g/km áltagos kibocsátási korlátját az unió tovább csökkentse 2022-től, mert ez ösztönzi legerősebben a villanymobilitás terjedését.

Folyamatos a vita a sajtóban arról, hogy van-e szükség új Duna hídra Galvani utcánál, a Levegő Munkacsoport véleménye is megjelent.

Szegő Judit és Vargha Márton a légszennyezésről tartott órát Karátson Dávid Környezetpolitika tantárgya keretében földrajz szakos ELTE hallgatóknak. Részt vettünk a józsefvárosi klímastratégia második webes ötletrohamán, javaslataink remélhetőleg bekerülnek a stratégiába. Nagyon jó videót láttunk egy sofőr nélküli autó mozgásáról a valós forgalomban. Véleményeztük az újlipótvárosi átmenőforgalom-korlátozási elképzelést, amit nagyon jónak tartunk.

A Fővárosi Önkormányzat és a Magyar Kerékpáros Klub újabb közös szervezésű rendezvényén vettünk részt, melyen Budapest zöld fejlesztése volt a téma. (Vargha Márton)

 

Településfejlesztés, zöldfelület védelem, földvédelem – Október 6-án bejelentettük dr. Erőss Gábor és Rádai Dániel VIII. kerületi alpolgármestereknek, hogy a Józsefvárosi Klímastratégia megalkotására szervezett 2. műhelymunkán részt kívánunk venni október 14-én.

Október 6-án bejelentettük a Főpolgármesteri Hivatal Városépítési Főosztálya vezető tanácsosának, Mátrai Rékának, hogy október 15-én részt kívánunk venni a Zöld városfejlesztés tematikus munkacsoport online megbeszélésén.

Október 13-án részt vettünk a Zöld városfejlesztés tematikus munkacsoport online megbeszélésén.

Október 14-én részt vettünk a Józsefvárosi Klímastratégia megalkotására szervezett második műhelymunkán.

Október 15-én megküldtük észrevételeinket Budapest 2021-2026-ig szóló Környezetvédelmi Programjával (BKP2026) kapcsolatban. Észrevételünk beérkezését a Főpolgármesteri Hivatal Főjegyzői Irodája visszaigazolta.

Október 15-én felkérés alapján megküldtük észrevételeinket Budapest Főváros VIII. kerület Józsefváros Önkormányzata Képviselő-testületének 35//2019(VIII.22.) önkormányzati rendeletével kapcsolatban Barta Ferenc józsefvárosi főépítésznek (Rákóczi út–Baross tér–Thököly út–Verseny utca–Dózsa György út–Kerepesi út–Hungária körút–MÁV vonal–Salgótarjáni út–Fiumei út–Teleki László tér északi oldala–Népszínház utca–Blaha Lujza tér keleti oldala által határolt terület): Népszínház negyed, Kerepes dűlő és Százados negyed Kerületi Építési Szabályzata (NKSZKÉSZ)

Október 21-én felkérést kaptunk Budapest Főváros XII. kerület Hegyvidéki Önkormányzat Polgármesteri Hivatalának Városrendezési és Főépítészi Irodája irodavezetőjétől, hogy vegyünk részt a Hegyvidéki Önkormányzat Településképi és Arculati Kézikönyvének és Településképi rendeletének partnerségi egyeztetésében. (Schnier Mária)

 

Éghajlatvédelem – Össz-európai és magyar civilszervezetek képviselőivel, valamint más meghívottakkal lezajlott a többoldalú párbeszéd elnevezésű konferencia a Nemzeti Energia- és Klímatervről, amelyen előadást is tartottunk. Részt vettünk a CAN Europe éves találkozóján a világhálón. Csatlakoztunk ahhoz a levélhez, amelyben több mint 180 kelet-közép-európai, köztük számos magyar civil- és ifjúsági szervezet, intézmény, tudományos szervezet, cég és helyi vagy regionális kezdeményezés sürgeti kormányát, hogy haladjanak az európai zöld megállapodás mentén és álljanak ki a válságálló, felelősebb uniós éghajlatvédelmi lépések mellett. (Szegő Judit)

 

Uniós költségvetés – Hivatalosan is megkezdtük a projektünket az uniós támogatásokkal kapcsolatban, amelyben 10 civil szervezet vesz részt a Német Szövetségi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Nukleáris Biztonsági Minisztérium támogatásával. A Levegő Munkacsoport feladata egyebek mellett a projektben résztvevő 8 közép- és kelet-európai civil szervezet tevékenységének koordinálása. Elkészítettük a projekt alhonlapját, ahová folyamatosan tesszük fel a résztvevő szervezetek anyagait.

Egyeztetést folytattunk Monika Vana európai parlamenti képviselővel. Egyeztetést folytattunk Daniel Freund európai parlamenti képviselővel. Részt vettünk az EEB Zöld Költségvetés munkacsoportjának ülésén és a Civil Society Europe tanácskozásán. Előadást tartottunk a „Reflections on the climate debate in Central Europe: Finance and science diplomacy” című webináriumon. Beszéltünk az EU-Oroszország Civil Fórum podcastjában. (Lukács András)

Hírfigyelő