A hőség megsokszorozza a légszennyezés káros hatását

A szennyezett levegő és a hőség együttes hatása különösen ártalmas lehet az emberi egészségre. Mindkét tényező elsősorban ugyanazt támadja az emberi szervezetben: a légzőszerveket és szívet. Ezért a Fővárosi Önkormányzatnak haladéktalanul intézkedéseket kell hoznia az emberek egészségének megóvása érdekében. Ezt kéri a Levegő Munkacsoport Tarlós István főpolgármesterhez írt levelében.

Bár napok óta érvényben van a szmogriadónak a Fővárosi Önkormányzat által elrendelt tájékoztatási fokozata és az országos tisztifőorvos által kiadott harmadfokú (legmagasabb szintű) hőségriasztás, semmilyen konkrét intézkedés nem történt a lakosság egészségének megóvására. A két intézkedés egymástól függetlenül történt, és a hatályos jogszabályok egyik esetben sem rónak senkire semmilyen kötelező feladatot.

Az éghajlatváltozás következtében előre láthatóan egyre többször és egyre hosszabb ideig fordul elő Magyarországon is a rendkívüli meleg. Megfelelő intézkedések hiányában továbbra is azzal kell számolni, hogy ezekben az időszakokban jelentősen megnövekszik a levegő szennyezettsége is. Ezen okok miatt sürgető a magas légszennyezettség és a nagy hőség együttes hatását figyelembe vevő, és ennek megfelelően kötelező, érdemi intézkedéseket előíró jogszabályok meghozatala fővárosi és országos szinten egyaránt.

A főpolgármesternek írt levél itt olvasható.

Hírfigyelő