Ne vegyél saját autót! – figyelmeztet a Levegő Munkacsoport

Egy átlagos autó idejének csak 4 százalékában mozog, így fenntartásának költségei aránytalanul magasak a használatához képest. Pont úgy, mintha egy egész tehenet tartanánk egy pohár tejért – hoz érdekes példát a Levegő Munkacsoport arra biztatva mindenkit, hogy amennyiben feltétlenül szükség van autóhasználatra, inkább a közösségi autózást válasszák.

Vennél egy tehenet napi egy pohár tejért? – teszi fel a kérdést a Levegő Munkacsoport új videójában, amely az európai Tiszta Városok Kampány részeként készült. Ugye nem? Hiszen nem érné meg egy egész tehén megvásárlása és fenntartása azért, hogy naponta megigyunk néhány pohár tejet.

„Hasonló a helyzet a személygépkocsikkal is. Ahhoz, hogy saját autód legyen, meg kell venned, Neked kell tankolnod, parkolóhelyet kell találnod, meg kell javíttatnod, és hulladékként végzi, amiről szintén gondoskodnod kell. Az idő múlásával pedig egyre csökken az értéke” – mondja Vargha Márton, a Levegő Munkacsoport közlekedési témafelelőse.

Szerencsére egyre többen ismerik fel, hogy nincs szükségük saját kocsira akkor sem, ha autózni szeretnének. Ma már több cég kínál autómegosztó szolgáltatást, a felhasználóik pedig kevesebbet költenek így, mintha saját autót tartanának fenn. Továbbá már Magyarországon is elindult az a – nyugat-európai nagyvárosokban már általánossá váló – folyamat, hogy a széles választék miatt mindenki ki tudja választani a neki éppen megfelelő közautót, sőt a prémium kategóriás autók is elérhetővé válhatnak bárki számára, mivel a percdíjak jellemzően alacsonyak.

Közfurgon Berlinben (Fotó: Lukács András)

A közösségi autók további nagy előnye, hogy sok helyen ingyenesen lehet parkolni velük és az autómegosztó cég fizet a karbantartási költségektől a biztosításon át az autópálya-matricáig mindent. Sőt azért sem kell aggódni, hogy megrongálják vagy ellopják az autót, mivel, ha ilyen probléma adódik, azt is a szolgáltató kezeli.

„A közösségi autózás a felhasználói előnyök mellett környezeti szempontból is jó megoldás” – hívja fel a figyelmet Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke. – „Mivel egy megosztott autó 8-10 magántulajdonú autót helyettesíthet, kevesebb parkolóhelyre van szükség, így sok városi területet át lehet alakítani más célokra: zöldterületekre, kerékpározásra, gyaloglásra, pihenésre. Mivel pedig egyre több a villanyhajtású közautó, az autómegosztás használata széles körben biztosít lehetőséget a kipufogógáz-mentes közlekedésre. A közautók használatával tehát sokat tehetünk a környezetért.”

A civil szervezet ezért támogatja azt, hogy minél többen váltsanak közösségi autókra és ezáltal csökkenjen az autók száma, a parkolási gondok és a levegőbe kipufogtatott mérgező anyagok mennyisége.

A Levegő Munkacsoport új videójának elérhetősége: https://www.youtube.com/watch?v=5celMOJJibg

 

Hírfigyelő