Zöld civilek konkrét javaslatai az új Alkotmányhoz

Környezetvédő szervezetek konkrét módosító javaslatokat készítettek az Alkotmány tervezetéhez a Fidesz-KDNP frakciószövetség részére. A civilek továbbra is határozottan kiállnak az egészséges környezethez való jog biztosítása és a jövő nemzedékek országgyűlési biztosának önállósága mellett.
A napokban több mint száz környezet- és természetvédelmi civil szervezet intézett levelet a politikai döntéshozókhoz, javaslatokat fogalmazva meg az alkotmányozás folyamatához. Ennek a levélnek folytatásaként a Levegő Munkacsoport, az Ökológiai Intézet a Fenntartható Fejlődésért, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a NIOK Alapítvány 14 konkrét módosító javaslatot készített a Fidesz és a KDNP képviselői által benyújtott Alaptörvény-javaslathoz.
„Rendkívül fontosnak tartjuk, hogy az egészséges környezethez való jog alapjogként abszolút védelmet élvezzen, ahogy ez 1972 óta szerepel a hatályos Alkotmányban. A jog elvesztésével az Alkotmánybíróság elmúlt évtizedes gyakorlatával kialakított vívmányok is eltűnnének, ami komoly visszalépés lenne” – mondta Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke.
„Határozottan fellépünk az országgyűlési biztosok jelenlegi rendszerének megtartása mellett. Az egyes biztosok függetlenségének csorbítása, amit az Alkotmány jelenlegi tervezete tartalmaz, jelentősen csökkentené az egyes témákért felelős ombudsmanok, így különösen a jövő nemzedékek biztosának hatékonyságát. Ez utóbbi azért is különösen fájó lenne, mert egy példaértékű, nemzetközileg is elismert intézményről van szó, amely országunk és jogrendszerünk bölcsességét jelképezi” – fejtette ki Farkas István, a Magyar Természetvédők Szövetsége ügyvezető elnöke.
A civil szervezetek hangsúlyozták, hogy a kormánypárti frakciók által készített javaslat több értékes, előremutató cikkelyt is tartalmaz, különösen a fenntarthatósággal és a természeti erőforrásokkal kapcsolatban. Ezeket alapvetően támogatják, és a pontosabb megfogalmazás érdekében néhányhoz módosító javaslatokat is készítettek.
Emellett a zöldek javaslatot tettek az állami szervek együttműködési kötelezettségére is civil szervezetekkel a jelenleg hatályos Alkotmány és a jogalkotási törvény szellemiségének megfelelően.

A zöldek javaslatai itt olvashatóak:
https://www.levego.hu/sites/default/files/alkotmany_orszaggyulesnek_110325.pdf

A civilek március 22-i levele és a 104 támogató szervezet listája:
https://www.levego.hu/sites/default/files/alkotmany_nyilatkozat_zoldszervezetek.pdf

Hírfigyelő