Elfogadás előtt a részecskeszennyezés elleni kormányprogram

Márciusban a Környezet- és Természetvédők XXI. Országos Találkozójának (OT) résztvevői állásfoglalásban emelték föl szavukat a levegőszennyezés ellen. A találkozó előtt nem sokkal fogyott el ugyanis az a 35 nap Miskolcon és Budapesten, amennyin az Európai Unió rendelete egy éven belül megengedi, hogy egy köbméter levegőben több legyen a szálló por (részecske, PM10), mint 50 mikrogramm. Az állásfoglalás 31 pontos javaslatcsomagja szól az önkormányzatokhoz és szól a kormányhoz is. Dr. Völner Pál levélben válaszolt a javaslatokra.
A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infrastruktúráért felelős államtitkára felhívja a figyelmet arra, hogy az utóbbi években a Kárpát-medencében a korábbinál lassabb a felső és alsó légrétegek cseréje, ezért a gépjárművek és más források által kibocsátott szennyezőanyagok  számos esetben nem emelkednek a magasba (hogy aztán a világ más részein hulljanak ki…), hanem a felszín közelében rontják tovább a levegőt. A mozgalom szakértőihez hasonlóan az államtitkár is sokat vár a Vidékfejlesztési Minisztériumban kidolgozott és várhatóan még az első félévben elfogadásra kerülő Ágazatközi PM10 Csökkentési Intézkedési Programtól annál is inkább, mert az, mint az államtitkár  megállapítja, „számos ponton egyezik a Környezet- és Természetvédő Szervezetek XXI. Országos Találkozóján megfogalmazott ajánlásokkal.”
Levele további részében az államtitkár friss és tervezett jogszabály-módosításokra hívja fel a figyelmet. Eszerint az állami gépkocsi beszerzéseknél a szállító kiválasztásánál figyelembe kell venni környezetvédelmi és energiatakarékossági szempontokat is. Tervezés alatt van továbbá a kvótakereskedelemből származó bevételek egy részének elköltése az elavult (Euro 0-2 kibocsátási normájú) autóbuszok feljavítására, beleértve a részecskekibocsátásuk jelentős csökkentését is.
A néhány bemutatott intézkedés kétségtelenül jó irányba hathat, de kevés. Ezért a környezetvédő civil szervezetek kíváncsian várják, milyen prioritásokkal, milyen ütemezésben hajtja végre a kormány és a fejlesztési tárca az Ágazatközi Intézkedési Programot. Egyúttal aggodalommal is, mert minden emberért kár, aki a porszennyezésbe betegszik bele, és akinek légszennyezés rövidíti meg az életét. 

Hírfigyelő