Új buszsáv a Budaörsi úton az élhetőbb Budapestért

A Levegő Munkacsoport üdvözli a Budaörsi úton kialakított új buszsávot, amely naponta sok tízezer ember életét könnyíti meg azzal, hogy meggyorsítja eljutásukat a munkahelyre vagy az iskolába. Egyúttal a BKV is jelentős költségeket takarít meg, hiszen a buszok rövidebb idő alatt tesznek meg egy-egy fordulót, ami lehetőséget ad a járatok sűrítésére is. Ez a mostani lépés jól illeszkedik abba a nemzetközileg immár általánossá vált folyamatba, hogy a közösségi közlekedést a városokban egyre inkább előnyben részesítik a személygépkocsi-forgalommal szemben. Ez érthető, hiszen azonos teljesítményre, egy utaskilométerre vetítve egy busz huszadannyi helyet és energiát használ, mint egy személyautó.
Budapesten az elmúlt években számtalanszor riogattak azzal, hogy egyes utak lezárása vagy szűkítése az autóforgalom részére ellehetetleníti a főváros közlekedését. Ezek a jóslatok azonban soha nem váltak valóra. A Nagykörút, az Andrássy út, a Bartók Béla út, a Margit-híd, jelenleg pedig a Thököly út lezárása semmivel sem okozott, illetve okoz nagyobb dugókat, mint amelyek korábban is voltak. Az autóforgalom minden esetben rövid idő alatt alkalmazkodott a megváltozott körülményekhez, ugyanakkor a tömegközlekedés általában felgyorsult.
A tömegközlekedés forgalmi előnyben részesítése ugyanakkor csak abban az esetben válthatja be a hozzá fűzött reményeket, amennyiben sor kerül a járművek korszerűsítésére, mindenekelőtt az elavult autóbuszállomány mielőbbi lecserélésére.
A Levegő Munkacsoport már évekkel ezelőtt részletes terveket dolgoztatott ki buszsáv kialakítására, illetve az autóforgalom csillapítására az M1/M7-es autópálya bevezető szakaszán, a Budaörsi úton, a Hegyalja úton, valamint a belvárost kettészelő Kossuth Lajos utcán és Rákóczi úton. Ezeket a terveket eljuttatta a Fővárosi Önkormányzatnak, azok azonban mindeddig a fiókokban hevertek. Örömteli, hogy ezek a tervek most már fokozatosan megvalósulnak, ezzel is elősegítve egy élhetőbb város kialakítását.

Kapcsolódó anyagok:
Hódítsuk vissza a Kossuth Lajos utcát és a Rákóczi utat, https://www.levego.hu/sites/default/files/kapcsolodo/kossuth-rakoczi_0901.pdf
Buszcserével a halálos légszennyezés ellen, https://www.levego.hu/hirek/2009/07/buszcserevel_a_halalos_szennyezes_ellen

Hírfigyelő