Megegyezés a Ferenciek tere fáiról

Megállapodást kötött a Levegő Munkacsoport és az V. kerületi Önkormányzat a Ferenciek terén lévő fákkal kapcsolatban. Amint ismeretes, márciusban fellebbezést nyújtott be a Levegő Munkacsoport a fővárosi kormányhivatalhoz az eltávolításra ítélt fák megóvása érdekében. A fellebbezés nyomán az önkormányzat megkereste a civil szervezetet, és sikerült mindkét felet kielégítő megoldást találni. Így a Levegő Munkacsoport visszavonta a fellebbezését.

A Levegő Munkacsoport támogatja azokat a terveket, amelyek szerint a Budapest Szíve program 2. fázisának keretében megújul a főváros egyik legfrekventáltabb helye: gyalogosbarát és a gyönyörű épületegyütteshez illő letisztult és rendezett lesz a Ferenciek tere. Fájlalta ugyanakkor, hogy a tervek szerint a Ferenciek terén is több fa esett volna áldozatul a fejlesztéseknek.

Bár pótlásként 63 előnevelt fát ültetnek el a Ferenciek terén és a környékbeli utcákban, a Levegő Munkacsoport helyteleníti olyan életképes, nagy fák kivágását, illetve átültetését, amelyek lombtömege jelentős szerepet tölt be a forgalmas közlekedési csomópont levegőjének, hangulatának javításában. Megengedhetetlen pazarlás még életképes, viruló nagy fák eltávolítása, és a Ferenciek tere esetében a közlekedés ésszerűsítését szolgáló tervek megvalósításához erre nincs is szükség.

Mindenképp megtartani javasolta a Levegő Munkacsoport a tér déli oldalán – koronájuk egészséges lombtömege miatt – a két nagyméretű japánakácot, az északi oldalon pedig a kiemelt növénykazettában található, harmonikus látványt nyújtó platánfát és bálványfacsoportot. Fellebbezésében kifejtette, hogy a tér déli oldalán a kiemelt növénykazettában lévő ostorfák és tiszafák szintén olyan kondicionáló lombtömeget képviselnek, amelyet a terv szerint frissen ültetett fák még 10 év múlva sem tudnának majd előállítani.

Miután az önkormányzat képviselői megkeresték a Levegő Munkacsoportot, a két fél írásbeli megállapodást kötött, amely szerint a legnagyobb lombkoronával rendelkező két japánakác a tér déli oldalán a helyén megmarad, a kiemelt növénykazettákban lévő fák gyökérzetének állapotát pedig a beruházás bontási-kivitelezési szakasza során helyszíni bejárás alkalmával közösen szemrevételezik, és ennek alapján döntenek átültetésükről, a bálványfák tekintetében pedig az esetleges kivágásról. A megállapodást követően a Levegő Munkacsoport visszavonta a fellebbezését, hogy ezzel se hátráltassa a támogatásra méltó átalakítás megkezdését.

A Levegő Munkacsoport fellebbezése itt érhető el.

A megállapodás itt érhető el.

Hírfigyelő