Fűkaszával gyilkolják óvatlanságból a fákat

A városi gyepek gondos ápolásának a fák a csöndes áldozatai. Nem sikítanak, amikor gyilkolják őket. Némán tűrik, hogy a motoros fűkasza leszaggassa kérgüket, lassú kínhalálra ítélve ezzel őlket. 

A fák kéregében halad a tápanyag a gyökerek felé. A kérget felszakítva a tápanyag utánpótlás megszűnik, a gyökér, majd maga a fa is elhal néhány hónap vagy év alatt. A pengeként a fa húsába vágó damil olyan sebeket ejt, amelyeken keresztül a fa gombákkal fertőződik, így ha csak részleges a sérülés, akkor a gomba öli meg lassan a fát. Ezek a gombák azonban nem csak a fát, hanem onnan spóráikat kiszórva az embert is megbetegíthetik, írja egy akadémiai tanulmány. Egy átlagos utcai fa telepítése 30-50 ezer forintjukba kerül az adófizetőknek, így hatalmas lehet az anyagi kár. A Levegő Munkacsoport becslései szerint a károk mértéke országosan évente több száz millió forintra tehető. A szakértők által vizsgált önkormányzati tulajdonú zöldfelületeken a fiatal fák 80%-a sérült a kaszálás nyomán.

Az önkormányzatok csak ritkán téríttetik meg a fákban okozott kárt, nem ellenőrzi szakember a munkát. A Levegő Munkacsoport ezért kéri az önkormányzatok illetékes szakembereit, hogy fokozottan ügyeljenek a kaszálás ellenőrzésére.

Lenkei Péter, a Levegő Munkacsoport Környezeti Tanácsadó Irodájának vezetője

Hírfigyelő