A szigorúbb F-gáz szabályozás Európa gazdasági érdeke

Az Európai Parlament Környezetvédelmi Bizottsága június 19-én szavaz egyes fluortartalmú gázok (F-gázok) termelésének és felhasználásának új szabályozásáról. A légkörbe kerülő F-gázok erőteljesen fokozzák a globális felmelegedést. Korlátozásuk azonban nemcsak az éghajlatot védi, hanem gazdasági előnyökkel is jár az Európai Unió részére. Az innovációban élen járó országok is támogatják, hogy az EU új rendelete tiltsa meg 2020-tól az éghajlatra leginkább káros F-gázok, a HFC-k (hidrofluorkarbonok) termelését és használatát új berendezésekben. A Levegő Munkacsoport egy nemzetközi civil kampány résztvevőjeként hívja fel a figyelmet az F-gázok korlátozásának szükségességére.

Az Európai Unióban az üvegházhatású gázok közül ma csak az F-gázok mennyisége növekszik a légkörben. (A HFC-ket hűtő- és klímaberendezésekben, szórópalackok hajtógázaként, habokban, oldószerekben és a tűzvédelemben alkalmazzák.)

A HFC-gyártásra berendezkedett néhány nagy multinacionális vállalat erősen lobbizik a piaci dominanciájának megtartásáért. Ugyanakkor több mint 250 európai székhelyű, részben kis- és középvállalat gyárt már természetes, éghajlatbarát hűtőközegeket.

Az uniós szabályozás szigorításával párhuzamosan, 2013. június 9-én Barack Obama amerikai, és Xi Jinping kínai elnök megegyeztek abban, hogy csökkentik a HFC-k termelését és használatát.

Eddig mintegy 100 állam nyilatkozott úgy, hogy keresi a helyettesítés lehetőségeit. Első alkalommal fordul elő, hogy az USA és Kína más államokat, mindenekelőtt Brazíliát és Indiát kívánja rábeszélni arra, hogy csatlakozzanak a HFC-ket kiváltó törekvésekhez. Az F-gázok hatásukat tekintve pillanatnyilag az üvegházgázok 2 százalékát teszik ki, de mennyiségük exponenciálisan emelkedik, mivel folyamatosan növekszik a kereslet a klímaberendezések iránt, különösen a fejlődő országokban. Az Egyesült Államok, Japán és Kína használják a legtöbb HFC-t. Ha nem kezelik a problémát, akkor  2050-ben az összes üvegházgáz-kibocsátás közel 20 százalékát ezek a gázok teszik majd ki.

A Levegő Munkacsoport levélben kérte az Európai Parlament Környezetvédelmi Bizottságának munkájában részt vevő magyar képviselőket, hogy támogassák az F-gáz szabályozás szigorítását. Egyúttal eljuttatta a képviselőknek az Európai Környezetvédelmi Iroda (EEB) és a Környezetvizsgáló Ügynökség (EIA) szakértői által összeállított szavazási javaslatokat.

A Levegő Munkacsoport levele a szavazási útmutatóval itt érhető el.

Hírfigyelő