A jó adó harmóniát teremt a köz- és magánérdek között

A Normafánál téli sportcentrumot terveznek építeni a népszerű ródli- és sípályákra. Ebből úgy tűnik, hogy a befektetők látnak fantáziát a tömegsportban. Vajon miért nem Csillebércet választják a fejlesztésre? Itt különféle parkrészek, úszómedence és épületek mellett elhaladva, a bejárattól jó 20 perc gyaloglásra még egy óriási elhagyott sportpálya is található. Ebből érzékelhető, hogy milyen hatalmas területről van szó. A kanyargós utakon sokszor szinte egy lelket sem látni, vendégforgalom pedig alig van.

Csillebérc két buszmegállónyira van a Normafától. Gyalog ez 6 perc sétát jelent. Ráadásul van megállója a buszon kívül a gyermekvasútnak is, és épült egy kalandpálya közvetlenül a szomszédjában.

Vajon nem az a gátja Csillebérc intenzívebb hasznosításának, sportcentrummá alakításának, hogy magánkezekben van? Ha új befektetők sportcentrumot akarnának ide építeni, akkor be kellene venni társként a jelenlegi ingatlantulajdonosokat. Nem az számít, hogy a volt úttörőtábor alulhasznosított kvázi rozsdaterület, ahol akár milliárdos infrastruktúra-kiépítés is megspórolható lenne! Jóval kisebb macera a zöldmezős beruházás, különösen állami terület igénybevételével.

Pedig lehetne megoldást találni arra, hogy hasznosítsák végre megfelelően Csillebércet: a Levegő Munkacsoport már többször javasolta, hogy úgy adóztassák meg a használaton kívüli vagy alulhasznosított ingatlanokat, hogy a tulajdonosok ne hagyják parlagon heverni a területüket, ne tudják – árbevétel híján – kifizetni a magas adóterheket. Ez esetben mindjárt iparkodnának befektetőket odacsalogatni, és közösen gondolkodni Csillebérc újraélesztésén.

Hírfigyelő