Tarlós István nem ismeri a budapestiek véleményét?

Egy új, reprezentatív országos közvélemény-kutatás azt mutatja, hogy még a rendszeresen autózók 50 százaléka is támogatja az új buszsávok kijelölését, és mindössze 22 százalékuk ellenzi azt. Az összes megkérdezett 44 százaléka, Budapesten pedig 60 százalékuk ért egyet az új buszsávok létesítésével.  A Budapesti Közlekedési Központ honlapján lévő táblázat szerint a fővárosban 123 hosszabb-rövidebb útszakaszon szolgálja buszsáv a tömegközlekedést. A Levegő Munkacsoport levélben hívta fel Tarlós István főpolgármester figyelmét arra, hogy tévedésben van, amikor a buszsávokat támadja.

 A Levegő Munkacsoport megbízta a TÁRKI-t, hogy közvélemény-kutatással vizsgálja meg, mit gondol az új buszsávok létesítéséről a lakosság. A felmérés eredménye szerint a buszsávok bővítését kifejezetten ellenzők aránya a teljes lakosság körében országosan mindössze 26 százalék, Budapesten pedig 21 százalék.

Az iparilag fejlett és a fejlődő országok nagyvárosaiban egyaránt egyre több az egyéb forgalomtól elkülönített tömegközlekedési sáv, a közlekedési lámpákat pedig a tömegközlekedési járművekhez hangolják. Ez érthető is, hiszen a csúcsidőszakban egy autóbusz vagy egy villamos harmincszor annyi embert szállít, mint az ugyanannyi helyet elfoglaló néhány személyautó.

A rendszeresen zsúfolt nagykörúti villamos kapacitásának Tarlós István által elrendelt csökkentése ugyancsak érthetetlen. A Levegő Munkacsoport azt kéri a főpolgármestertől, hogy elképzeléseit támassza alá forgalomfelvételeken alapuló számításokkal, illetve mutassa ki, hogyan változott a város forgalma az utóbbi években, ha az adatokat megtisztítják a különféle közműépítések, útfelújítások okozta rendkívüli helyzetek hatásaitól. Végül figyelmeztette a főpolgármestert, hogy a négyes metró tervezése során előzetesen megadott eltúlzott utasszámot nem szabad az utazóközönség kárára biztosítani, például úgy, hogy az Alkotás utcai buszsáv megszüntetésével mesterségesen lelassítja a városvezetés a 139-es autóbuszokat.

Tarlós Istvánnak írott levél itt található: https://www.levego.hu/sites/default/files/tarlosistvannak2013nov_buszsav.pdf

A közvéleménykutatás grafikonjai itt érhetők el:

https://www.levego.hu/node/4796

További felvilágosítás:

Kovács Zsigmond

06-70-280-6534

kovacs.zsigmond@levego.hu

Vargha Márton

06-30-350-1835

vargha.marton@levego.hu

Hírfigyelő