A Red Bull légi parádé összeegyeztethetetlen az egészséghez való joggal

Engedélyezni sem lenne szabad, nemhogy 6 milliárd forint közpénzzel segíteni a budapesti Red Bull légi parádét. Ezért a támogatást előirányzó kormányhatározat visszavonását kéri Orbán Viktornak írt levelében a Levegő Munkacsoport. A civil szervezet arra hívja fel a miniszterelnök figyelmét, hogy 2010-ben nagy megkönnyebbüléssel vette tudomásul a főváros lakossága, hogy a sok kellemetlenséggel járó Red Bull légi parádét megszüntette az új kormány. Ez a rendezvény ugyanis jelentős zaj- és légszennyezéssel, valamint balesetveszéllyel jár, így különösen aggályos a megrendezése Budapest felett. Ezt már 2010-ben megállapította a zöld ombudsman állásfoglalása, kijelentve, hogy „…a Red Bull Air Race repülőrendezvény által jelentett környezeti terhelések következtében a rendezvény a belvárosban, ilyen sűrűn beépített lakott területen való megtartása az egészséges környezethez való joggal nem egyeztethető össze.”

A repülők jelentős mértékben bocsátanak ki rendkívül egészségkárosító apró részecskéket (PM10). Ilyen részecskék kerülnek nagy mennyiségben a levegőbe az egyéb közlekedési eszközökből és a fűtésből is, évente mintegy 11 000 magyar ember idő előtti halálát idézve elő. Ennek a súlyos helyzetnek az enyhítésére a kormány egy előremutató intézkedési programot fogadott el. Ennek végrehajtására azonban a felelős tárcának 2014-re mindössze 54 millió forintot biztosítottak (amiből ráadásul most zároltak 7 millió forintot). Ennek fényében különösen visszás a légszennyező légi parádé 6 milliárd forinttal történő állami támogatása.

Érthetetlen az állami támogatás azért is, mert a kormány épp az energiaitalok egészségkárosító hatásaira tekintettel vetett ki korábban – a Levegő Munkacsoport szerint helyesen – egészségügyi különadót ezekre a termékekre, most pedig egy ilyen termék reklámozását támogatja az energiaitalok különadójából befolyó összeg többszörösével.

A miniszterelnöknek írt levél itt olvasható: https://www.munkacsoport.levego.hu/files/download/3/RedBullOrbanViktorna...

Hírfigyelő