Az áfacsalók helyett a környezetet, a gazdaságot sújtja az új jogszabály

Nem szorítja vissza az áfacsalásokat, viszont hatalmas károkat okoz a gazdaságnak és a környezetnek az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer (EKAER), amelyet a kormány 2015. január 1-jével tervez bevezetni – hívja fel Varga Mihály nemzetgazdasági miniszternek írott levelében a figyelmet a Levegő Munkacsoport.

A kormány kinyilvánította, hogy az EKAER alkalmazásának a célja az áfacsalások visszaszorítása. A Levegő Munkacsoport teljes mértékben egyetért ezzel a céllal, hiszen az áfacsalások jelentős bevételtől fosztják meg a költségvetést, így kevesebb forrás jut olyan, a társadalmunk fejlődését meghatározó területekre, mint az oktatás, egészségügy vagy a környezetvédelem. Továbbá az áfacsalások elkövetéséhez jelentős kamionforgalom kapcsolódik, ami súlyosan szennyezi a környezetet és rontja útjaink állapotát. Az áfacsalások következtében évente több százmilliárd forintot tesznek zsebre bűnözői körök (amit egyébként nagyrészt importált luxustermékekre, illetve a környezetet súlyosan szennyező tevékenységekre fordítanak), aminek a folytatása megengedhetetlen.

Az EKAER azonban a jelenlegi formájában alkalmatlan az áfacsalások kiszűrésére. A kormány adatai alapján kiszámítható, hogy az áfacsalások 96 százaléka az EKAER bevezetését követően is megmarad. A rendszer viszont olyan hatalmas adminisztratív terhekkel sújtaná a fuvaroztatókat és a fuvarozókat, hogy azok – amennyiben betartják az előírásokat – képtelenek lesznek árut szállítani, és így bezárnak a boltok, leállnak a gyárak. Másik lehetőségük az lenne, hogy az árut kisebb teherautókra rakják, mivel a 3,5 tonna alatti teherautók nem esnek az EKAER hatálya alá. Ebben az esetben viszont jelentősen megnövekedne a közúti forgalom, és így a dugók, a légszennyezés is.

Az EKAER-t úgy vezetnék be, hogy előtte nem adtak lehetőséget az érintetteknek az érdemi véleménynyilvánításra. A Levegő Munkacsoport azt kéri a nemzetgazdasági minisztertől, hogy az EKAER-t csak megfelelő szakmai konzultáció és a szükséges módosításokat követően vezessék be, elegendő időt adva a vállalkozásoknak a felkészülésre.

A miniszternek írt levél itt olvasható.

 

 

 

 

Hírfigyelő