Csökkent vagy nőtt a légszennyezés?

A kormány nemrég közzé tett beszámolója szerint az elmúlt években jelentősen csökkent a részecskeszennyezettség, vagyis azoknak az apró szemcséknek a koncentrációja a levegőben, amelyek elsősorban a fűtésből és a közlekedésből származnak, és amelyek súlyosan károsíthatják az emberek egészségét. A Levegő Munkacsoport kétkedéssel fogadta ezeket az adatokat.


Az ábra forrása: Beszámoló jelentés az 1330/2011. (X.12.) Korm. határozattal elfogadott Kisméretű Szálló Por (PM10 részecske) Csökkentés Ágazatközi Intézkedési Programjáról, 2014

 

Nagy a valószínűsége annak, hogy valójában nem javult a levegő minősége a korábbi évekhez képest, sőt még az is lehet, hogy romlott. A Levegő Munkacsoport elemezte az elmúlt három év budapesti légszenyezettség-mérési adatait, és azt állapította meg, hogy az utóbbi években a mérőállomások sok esetben nem működtek, és ez különös gyakorisággal fordult elő a nagy szennyezettségű helyeken, illetve a kiemelten szennyezett levegőjű napokon.

Budapesten 2012-ben az Erzsébet téri állomás mutatta a legtöbb (65) határérték feletti napot annak ellenére, hogy itt 21 napon nem volt mérési eredmény; Csepelen a határérték feletti napok száma 46 volt annak ellenére, hogy itt 129 napon nem mértek.

2013-ban 68 nappal szintén az Erzsébet téren mértek a legtöbb napon határérték feletti szennyezettséget (igaz, itt csak 2 napról nincs adat), viszont a „második helyezést” a Kosztolányi 57 nap határérték feletti nappal érte el úgy, hogy 115 (!) napról nincs adat.

2014 napja adatainak feldolgozása alapján az állapítható meg, összesen 890 esetben hiányzott mérési adat. A legtöbb határérték felett szennyezett nap (61) az Erzsébet téren volt, ahol 9 napon nem mért az állomás. Viszont a „2. helyezett” Honvéd telepen 38 volt a határérték feletti napok száma, miközben az állomás 206 (!) napon nem szolgáltatott adatot. A Kosztolányi Dezső téren 46 napon mértek határérték feletti szennyezettséget, itt 35 napról nincs adat. A Teleki téren, ahol szintén magas, 41 volt a határérték feletti szennyezettségű napok száma, összesen 180 napon nem mért az állomás.

A mérőállomások korszerűsítése – svájci és európai uniós támogatással – folyamatban van, így remélhetőleg idén már a valóságnak jobban megfelelő képet kaphatunk a levegő minőségéről.

A Levegő Munkacsoport által az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat adatai alapján készített táblázatok itt tölthetők le (Excel formátumban).

Hírfigyelő