Tízezer ember halálára szavazott az országgyűlési bizottság

„Arról kell szavaznunk, hogy megmentjük-e évi tízezer ember életét” – ezzel a mondattal indokolta a költségvetési törvényjavaslathoz előterjesztett módosító javaslatát Sallai R. Benedek, az Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottságának LMP-s elnöke. A Levegő Munkacsoport kezdeményezésére készült javaslat a kormány által előirányzott 30 millió forint helyett 20 milliárd forintot szánt volna a levegő részecskeszennyezésének (PM10) csökkentésére.

A bizottság ülésén felszólalt Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke, aki idézte az Európai Környezetvédelmi Ügynökség 2015 novemberében megjelent jelentését, amely szerint Magyarországon évente közel 13 000 ember veszti el idő előtt az életét a részecskeszennyezés miatt. Ez azonban csak a jéghegy csúcsa, mivel a légszennyezés okozta megbetegedések száma százszor-ezerszer több, mint az elhalálozásoké.

A részecskeszennyezés legfőbb forrása hazánkban a háztartási tüzelés, ami az elmúlt években különösen aggasztóvá vált, mivel nagymértékben elterjedt a szilárd tüzelőanyagok alkalmazása – elsősorban a fáé és a legrosszabb minőségű szénfajtáé, a lignité. Még ennél is sokkal nagyobb veszélyt jelent, hogy széles körben égetnek a háztartásokban – illegálisan – műanyagot és egyéb hulladékot. A lakossági égetések okozta légszennyezést viszont a jelenleginek a töredékére lehetne csökkenteni széles körű felvilágosító kampánnyal, a hatóságok képzésével és megfelelő szabályozással, valamint tűzifa biztosításával a rászorulók részére. Ehhez mindössze 20 milliárd forintot kellene biztosítani a 2017. évi állami költségvetésben, ami bőségesen megtérülne az állam részére a lakosság jobb egészségi állapotának köszönhetően.

A bizottság kormánypárti többsége elutasította a módosító javaslatot.

„Köszönet illeti a bizottságot azért, hogy elmondhattam érveimet” – jelentette ki az ülést követően Lukács András. „Reményre ad okot, hogy a bizottság kormánypárti tagjai nem szavaztak nemmel, hanem szemlesütve emelték fel a kezüket, amikor az elnök megkérdezte, ki tartózkodik. Bár ezzel ugyanúgy elutasították a kezdeményezést, mintha nemmel szavaztak volna, láthatólag ezt rossz lelkiismerettel tették, és bízom benne, hogy háttérben minden tőlük telhetőt megtesznek azért, hogy mindannyian egészségesebb környezetben élhessünk.”

 

Kapcsolódó anyagok:

Belefulladunk a szemétégetésbe? https://www.levego.hu/hirek/2016/05/belefulladunk-a-szemetegetesbe

Hírfigyelő