Sikeres per a tokaji kamionforgalom ügyében

Újszerű jogi megközelítéssel ért el komoly eredményeket az a tokaji lakos, aki a háza előtt tapasztalható elviselhetetlen kamionforgalom miatt perelte be a közút kezelőjét. A Levegő Munkacsoport segítségével zajló perben a Fővárosi Ítélőtábla másodfokon is megállapította a jogsértést és jogerősen eltiltotta a közút kezelőjét a további mulasztástól.

A környezetvédelem érdekében használt jogi eszközök között eddig nem volt gyakori az, hogy valaki a személyiségi jogainak megsértésére hivatkozva kérte volna a bíróságtól a jogsértő helyzet orvoslását. Az óriási tehergépkocsi-forgalom által okozott zaj-, rezgés- és levegőterhelés miatt azonban a Tokaj kertesházas övezetében élő lakos úgy érezte, hogy a magánlakáshoz és az egészséghez való joga sérül, és ezért kérte a bíróságot, hogy ezt állapítsa meg, és tiltsa el a közútkezelőt a jogsértéstől. Álláspontja szerint ez abban nyilvánul meg, hogy a közútkezelő nem teszi meg azokat az intézkedéseket, amelyek csökkenthetnék a zavaró hatásokat. A felperes a keresetindítás után a Levegő Munkacsoporthoz fordult segítségért. Az első fokon született ítélet megállapította a magánlakáshoz való jog megsértését, de eltiltást még nem alkalmazott. A lakos azonban fellebbezett, és a Fővárosi Ítélőtábla másodfokon jogerős döntésével igazat adott neki abban, hogy a jogsértéstől való eltiltásnak, azaz - értelmezésünk szerint - az elmaradt intézkedések pótlásának is helye van. Ez azt jelenti, hogy a közútkezelőnek a zavaró zaj- és rezgéshatás megszüntetése érdekében ki kell javítani az úthibákat, megsüllyedt csatornafedeleket, továbbá intézkedéseket kell tennie annak érdekében, hogy a sebességkorlátozást a kamionosok betartsák.

A bíróság nem tartotta azonban jogellenesnek azt, hogy a közútkezelő számos fuvarozónak külön engedélyt ad az érintett úton való közlekedésre annak ellenére, hogy a kamionok behajtására az útszakaszon általános tilalom van érvényben. Összességében azonban fontos és értékes döntés született a konkrét lakossági ügy és a környezetvédelmi jogalkalmazás szempontjából egyaránt.

Hírfigyelő