Boldog Új Évet – és visszatekintés 2016-ra

Szeretetben és egészségben gazdag, tiszta levegőjű, boldog új évet kíván a Levegő Munkacsoport elnöksége és munkatársai.

Az elmúlt évben is számos sikert ért el a Levegő Munkacsoport, többek között az alábbiakat:

- Jelentős visszhangot váltott ki a januárban készített közvélemény-kutatásunk, amely kimutatta: a budapestiek túlnyomó többsége elutasítja a Városliget beépítését és a kormányzati hivataloknak a Budai Várba költözését.
- Miután a kormányzat elkezdte a fakivágást a Városligetben, Facebook oldalunkon, honlapunkon és e-mailben kértünk mindenkit, hogy csatlakozzanak a Városliget fáit védő civilekhez, továbbá írják alá a Liget megóvását követelő petíciót. Mindezzel hozzájárultunk ahhoz, hogy komoly lakossági összefogás alakult ki a Liget védelmében.
- A Fővárosi Közgyűlés elfogadta a Levegő Munkacsoport javaslatát, amely szerint a Városliget Építési Szabályzatában (VÉSZ) kötelezővé kell tenni, hogy a kivágásra javasolt fák esetén elemezni kell a fák városban elfoglalt szerepét.
- Több civil szervezettel közösen több ezres tüntetést szerveztünk a budapesti fák védelmében, amelyet koncert követett a Hősök terén.
- Korábbi javaslatunkat is felhasználva, a jövő nemzedékek védelmét ellátó ombudsmanhelyettes törvényjavaslatot terjesztett elő a fák védelmére.
- Tizenöt másik civil szervezettel közösen alternatív javaslatot készítettünk a 2017. évi állami költségvetéshez. Az Országgyűlés Költségvetési Bizottságának ülésén ismertettük a civil javaslatok lényegét, a következő napon pedig sikeres sajtótájékoztatót tartottak a résztvevő civil szervezetek.
- Internetes felmérést készítettünk Magyarország legsúlyosabb környezet-egészségügyi problémájával, a lakossági hulladékégetéssel kapcsolatban. A válaszok megerősítették, hogy ez a káros jelenség az egész országban elterjedt, és a hatóságok gyakorlatilag nem lépnek fel ellene.
- Két sikeres, jelentős visszhangot kiváltó konferenciát rendeztünk jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó biztoshelyettessel közösen a lakossági tüzelés okozta légszennyezés csökkentéséhez szükséges hatósági feladatokról. Erőfeszítéseinket, úgy tűnik, siker koronázza: a környezetügyért felelős államtitkár azt írta nekünk, lépéseket tesznek annak érdekében, hogy a jövőben hatékonyabban lépjenek fel a hatóságok az illegális lakossági égetésekkel szemben.
- Kezdeményeztük és vezető szerepet játszottunk a Jedlik Ányos Klaszter javaslatainak kidolgozásában a két- és háromkerekű elektromos meghajtású járművek elterjedésének ösztönzéséről szóló tervezett kormányhatározathoz.
- Megmértük a Budai Várban közlekedő dízel- és villanybuszok zajkibocsátását, és megállapítottuk, hogy a villanybuszok elterjesztésével jelentősen csökkenteni lehetne az egyik legsúlyosabb környezeti ártalmat, a zajt.
 -Újszerű jogi megközelítéssel ért el komoly eredményeket az a tokaji lakos, aki a háza előtt tapasztalható elviselhetetlen kamionforgalom miatt perelte be a közút kezelőjét a Levegő Munkacsoport segítségével. A Fővárosi Ítélőtábla másodfokon is megállapította a jogsértést és jogerősen kötelezte a közút kezelőjét annak megszüntetésére.
- Részt vettünk abban a nemzetközi kampányban, amelynek komoly szerepe volt abban, hogy az Európai Unió elfogadta a gépkocsik típusbevizsgálásának további szigorítását, ami sok millió európai lakost menthet meg a levegőszennyezés okozta betegségektől és százezreket az idő előtti haláltól.
- Folytattuk kampányunkat a BKV buszok jobb karbantartása érdekében: immár 130 esetben jelezték nekünk utasok, hogy a BKV busza erősen füstöl, illetve kipufogógázt éreznek az utastéren. Minden bejelentést továbbítottuk a BKV-nak, ahol lehetőség szerint megjavították a buszokat.
- Vizsgálataink kimutatták, hogy sok porszívó mérgező porral telíti a lakás levegőjét.
- Hatékonyan működtünk közre újabb termőföldterületek megmentésében a kavicsbánya nyitásoktól.

Köszönjük a sok segítséget, támogatást, biztatást, ami lehetővé tette eredményes munkánkat!

Hírfigyelő