Uniós ajánlások – siker az EU-nál, kudarc a magyar kormánynál

A témával foglalkozó civil szervezetek bevonásával haladéktalanul dolgozzon ki részletes cselekvési tervet a korrupció jelentős visszaszorítására és azt valósítsa is meg. Egyebek mellett ezt kellene ajánlania az EU-nak Magyarország kormánya részére – írta a Levegő Munkacsoport az Európai Bizottságnak (EB) készített véleményében. Ezt először 2012-ben javasolta az EB-nek a civil szervezet, és akkor örömmel fogadta, hogy az EB, majd a tagországok kormányai – első alkalommal – korrupcióellenes intézkedéseket javasoltak Magyarországnak az ún. országspecifikus ajánlásokban. (Az EU évente készít országspecifikus ajánlásokat külön-külön minden tagországnak. Ezek célja a pénzügyi stabilitást, a gazdaság fellendítését és a munkahelyteremtést szolgáló költségvetési és gazdasági reform elősegítése.)

A 2012 óta eltelt időszakban minden évben tett az EB részére hasonló javaslatokat a Levegő Munkacsoport, és a korrupcióellenes javaslatok bele is kerültek minden évben a Magyarországnak szóló országspecifikus ajánlásokba. Ugyanakkor évről évre tapasztalható, hogy a magyar kormány nem hajtja végre az ajánlott intézkedéseket. Ez a megállapítás nem csak a korrupcióellenes intézkedésekre igaz: az Európai Parlament egyik háttérintézménye például megállapította, hogy az EU összes tagállama közül egyedül Magyarország és Bulgária nem teljesített egyetlen egyet sem a 2014. évi országspecifikus ajánlásokban megfogalmazott intézkedések közül. Ez annál is döbbenetesebb, mert ezeket az ajánlásokat a magyar kormány egyetértésével fogadta el az EU.

A kudarcok ellenére a Levegő Munkacsoport ismét elkészítette javaslatait – immár a 2017. évi országspecifikus ajánlásokhoz. Ezt a brüsszeli székhelyű Európai Zöld Költségvetés Szövetség (Green Budget Europe) felkérésére tette, amely 24 uniós tagország civil szervezeteitől gyűjtött be és juttatott el javaslatokat az Európai Bizottsághoz

A Levegő Munkacsoport javaslatai között szerepel – a korrupcióellenes intézkedéseken túlmenően – az uniós támogatási rendszer gyökeres átalakítása, a felesleges vagy halasztható nagyberuházások elhagyása, a környezetileg káros támogatások felszámolása, a budapesti kilométer- és szennyezésarányos városi útdíj bevezetése, valamint a háztartási tüzelésből származó légszennyezés jelentős csökkentése.

Hírfigyelő