Vigyázat! Mérget tartalmazhat!

Hazánkban évente közel 20 ezer tonna növényvédő szert használnak fel. Ez azt jelenti, hogy Magyarországon évente egy lakosra két kiló méreg jut. Sok esetben nem a fogyasztón múlik, hogy méreg jut a szervezetébe. A Levegő Munkacsoport ezért kezdett felvilágosító kampányba. A legtöbb háztartásban télen és tél végén kedvelt vitaminforrás a primőr fejessaláta, amely talán a legtöbb lemoshatatlan mérget tartalmazza. A kismamák sem sejtik, hogy a bébiételek 20 százalékában találtak a növényvédő szerekből visszamaradt vegyi anyagokat.

A magyar hatóságok rendszeresen vizsgálják a hazai boltokban és piacokon kapható zöldségek, gyümölcsök, illetve 2006-tól a feldolgozott és a bébiételek növényvédőszer-tartalmát is. A vizsgálatok szerint a hazai eredetű termékekben valamivel kisebb (42 %), az importált árukban pedig magasabb arányban (73 %) mutathatóak ki a különféle növényvédő szerek. Ezért inkább azt javasoljuk a háziasszonyoknak, hogy ne az áruházak polcain található importot, hanem a hazai termékeket vásárolják.
A Levegő Munkacsoport korábban már kérte a magyar Európai Parlamenti képviselőket, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési, illetve a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériumot, hogy támogassák az egészség minél hatékonyabb védelmét. Ezért az Európai Unióban most készülő, a növényvédő szerek engedélyeztetéséről szóló rendeletnél hazánk képviselői álljanak ki a növényvédő szerek használatának szigorúbb korlátozásáért.
A zöldségekbe, a gyümölcsökbe olyan mérgek kerülhetnek, amelyek még megmosás esetén is hormonális, immunrendszeri zavarokat, daganatos megbetegedéseket is okozhatnak. A permetszerek hatóanyagainak jelentős része nem a kezelni kívánt növényekre és kártevőkre kerül, hanem a környezetbe jutva károsíthatja a környező területek élővilágát, valamint szennyezheti a talajt és a vizeket.

A leginkább szennyezett termékek:
A legnagyobb – jellemzően 90 százalék közeli – arányban a déligyümölcsök tartalmaznak növényvédőszer-maradványokat. Ezen termékekben azonban a mérgek nagyobb része a gyümölcsök héjában található, így azt lehámozva nagy részüktől egyszerűen megszabadulhatunk.

Kevésbé szennyezett termékek:
A gyümölcsök közül a meggy, a cseresznye, a szilva és a dinnyefélék tartalmaznak a legkisebb arányban növényvédő szert, a zöldségek közül jellemzően legkevésbé szennyezettek a torma, a csemegekukorica és a hagymafélék.

Mit tehetünk
A gyümölcsök alapos megmosásával, esetleg meghámozásával csökkenthetjük a szervezetünkbe kerülő mérgek mennyiségét. A permetszerek egy része azonban felszívódik, ezeket mindenképpen elfogyasztjuk.

Egészségünk védelme érdekében célszerű kerülni a legnagyobb kockázatot jelentő árukat, a málnát, a ribizlit, a szamócát, a szedret, az egrest, a kései csemegeszőlőt és a korai salátát.

Az FVM honlapján nyilvánosságra hozta a húsvéti ellenőrzéseknél határérték felett szennyezett termékek előállítóinak és forgalmazóinak nevét. Javasoljuk, hogy az általuk forgalmazott termékeket ne vásárolják. A permetszerek teljes elkerülésének lehetséges módja az ökológiai gazdálkodásból származó termékek fogyasztása.

A leginkább kockázatos termékek:

fejessaláta

földieper

kajszibarack

Hírfigyelő