A műszaki cikkekben

Műszaki cikkek

Probléma: 

A műszaki cikkeket gyakran égésgátló vegyületekkel kezelik, ezek a brómozott szerves vegyületek a környezetben nehezen bomlanak le és felhalmozódnak az élőlényekben. Kutatások a hormonrendszert befolyásoló hatásukra találtak bizonyítékot, ami összefügghet rákkeltő, mutagén, reprotoxikus, a fejlődést, az idegrendszert károsító tulajdonságukkal.

Tippek: 

Ezek a káros vegyületek mindig megtalálhatóak a háztartási porban. Ne vásároljunk feleslegesen műszaki cikkeket! A műszaki cikkeket mindig tartsuk távol a gyerekek szobájától, alvóhelyétől!

Fenntarthatóság: 

Az égésgátló anyagok a gyártás, használat és a termék ártalmatlanítása során is a környezetbe kerülhetnek, ahol csak lassan bomlanak le, sőt egyes esetekben bomlásuk során az eredetinél is veszélyesebb anyagok képződnek.

Ventilátor

Probléma: 

Az épületekben számottevő mennyiségű por gyűlik össze, amiben káros vegyületek, allergén anyagok vannak. Ventilátor használatával a port felkeverjük, ami fokozza ezek hatását.

Tippek: 

A lakás hűtését igyekezzünk környezetkímélő módszerekkel megoldani. Családi házak esetén nagyon jó hatékonyságú az épület környékét árnyékoló vagy a falakra felfutó növények telepítése. A nyílászárok árnyékolásával, redőnnyel, spalettával is sokat tehetünk az alacsonyabb hőmérsékletért.

Fenntarthatóság: 

A ventilátor használata elektromos áramot igényel, amelynek előállítása környezetterhelő.

Légkondicionáló berendezés

Probléma: 

A légkondicionálók használatával viszonylag egyenletessé tehető az épületekben a hőmérséklet, de ennek komoly ára van. A jelentősen megnövekedő villanyszámla terheli majd pénztárcánkat, de az elektromos áram előállításának környezeti terheiről se feledkezzünk el! A belső térben a legnagyobb kockázatot a nem rendszeresen tisztított légkondicionálókban megtelepedő káros mikroorganizmusok okozzák, illetve az elpiszkolódott szűrők is ártanak a levegőminőségnek. A problémára a legionella-fertőzés hívta fel a figyelmet.

Tippek: 

A lakás hűtését igyekezzünk környezetkímélő módszerekkel megoldani. Családi házak esetén nagyon jó hatékonyságú az épület környékét árnyékoló, vagy a falakra felfutó növények telepítése. Árnyékolással is sokat tehetünk az alacsonyabb hőmérsékletért.

Fenntarthatóság: 

A légkondicionáló berendezés használata elektromos áramot igényel, amelynek előállítása környezetterhelő. A mérsékelt éghajlatú, fejlett országok lakói majd annyi energiát használnak manapság nyáron a házak hűtésére, mint a téli szezonban a fűtésre.

Porszívó

Probléma: 

Bár használatával csökken a lakásban lévő káros anyagokat is tartalmazó por mennyisége, de eközben fel is keveri azokat, ami fokozza hatásukat. A hagyományos porszívókhoz képest kedvezőbbek a kisebb részecskéket is kiszűrő, úgynevezett HEPA (high-efficiency particulate air) szűrővel ellátott készülékek, bár egyes felmérések szerint ezek is növelik használat során a lakásban szálló por mennyiségét.

Tippek: 

Ne porszívózzunk feleslegesen, olykor praktikusabb egy felmosás vagy a nedves portörlés. Porszívózás után szellőztessünk ki! A lakásban lévő szennyeződésekre allergiás emberek csak az allergének kiszellőztetése, leülepedése után jöjjenek a szobába. Fontoljuk meg a HEPA- szűrős készülékek alkalmazását. Minél kevesebb „porfogót” telepítsünk a lakásba.

Fenntarthatóság: 

A porszívó használata elektromos áramot igényel, amelynek előállítása környezetterhelő.

Fénymásoló

Probléma: 

A fénymásolók használata során számos káros anyag kerülhet a levegőbe, például: illékony szerves szennyezők, szálló por és ózon. A régebbi gépek bocsátják ki legnagyobb mennyiségben a mérgező ózont.

Tippek: 

Fénymásolás során igyekezzünk biztosítani a megfelelő légcserét, a gépeket lehetőség szerint ne használjuk kis, rosszul szellőző helyiségekben. Különösen ne tegyünk fénymásoló gépet az otthonunkba. Felszerelhetők ózonszűrő berendezések is a fénymásolókra, azonban ezek karbantartásáról nem szabad megfeledkezni. Használat során hajtsuk le a fénymásoló tetejét!

Fenntarthatóság: 

Csak a szükséges mértékben használjuk a fénymásolókat. Ezzel arra is ügyelünk, hogy ne termeljünk fölösleges papírhulladékot.

Hírfigyelő