Beadvány ENSZ-bizottsághoz az autópálya-törvény miatt

Beadványt nyújtott be a Levegő Munkacsoport az Aarhusi Egyezmény betartását ellenőrző ENSZ bizottsághoz.

Beadványt nyújtott be a Levegő Munkacsoport az Aarhusi Egyezmény betartását ellenőrző ENSZ bizottsághoz. Álláspontja szerint ugyanis a tavaly év végén elfogadott autópálya-törvény súlyosan sérti az információhoz való hozzáféréshez való jogot a környezeti ügyekben: Szintén sérülnek a nyilvánosságnak a döntéshozatalban történő részvételhez és a lakosságnak az igazságszolgáltatáshoz való jogai. A mindezekről a jogokról szóló Aarhusi Egyezményt a magyar országgyűlés 2001-ben törvénnyel hirdette ki, így annak előírásait a magyar államnak kötelező betartania. Az autópálya-törvény viszont a gyorsforgalmi utak építését szinte minden más szempont és jogszabály feletti közérdeknek minősíti, semmibe véve a környezetvédelem érdekeit és a lakosságnak azt a jogát, hogy részt vegyen az életkörülményeit érintő döntések előkészítésében.
A beadvány teljes szövege magyarul a www.levego.hu/kiadvany/kozl_alt/aarhus_commitee.pdf, angolul pedig a https://www.levego.hu/english/publications/aarhus_commitee_eng.pdf Internet címen olvasható.
Az Aarhusi Egyezményről magyarul a http://www.foek.hu/zsibongo/aarhus/index.htm honlapon lehet részletesebb tájékoztatást találni. Az ENSZ-bizottság honlapja: http://www.unece.org/env/pp/compliance.htm.
Budapest, 2004. május 12.

A beadvány teljes szövege (pdf)

Hírfigyelő