Tüntetés környezet- és társadalombarát költségvetésért

A petíció itt olvasható.

Környezet és természetvédő szervezetek tüntetést szerveznek a Kormány jövő évi környezet- és társadalomromboló költségvetési tervezete ellen.
Felhívunk minden állampolgárt, aki aggódik a természetért, az emberek egészségéért, a jövendő nemzedékek életlehetőségeiért, vegyen részt a tüntetésen!

A tüntetés helye: Budapest, az Országháznál,
a Kossuth tér déli részén,
ideje: 2004. október 21. csütörtök 11 óra

Amennyiben a 2005. évi költségvetést úgy fogadja el az Országgyűlés, ahogy azt a Kormány benyújtotta, akkor az állam alapvető környezetvédelmi szolgáltatásai a csőd szélére jutnak. A megszorítások eredményeképpen több mint 10%-os leépítésre kerülhet sor a környezet- és természetvédelmi területi szerveknél, valamint a központi államigazgatásban, amelyek a mai létszámmal sem tudják ellátni az EU csatlakozás kötelezettségeiből adódó feladatokat.
Emellett a költségvetés tervezete gyakorlatilag nem tartalmaz semmilyen összeget a környezetvédelmi fejlesztési és társadalmi célú pályázati rendszerre. Így a jelenlegi tervek szerint az önkormányzatok, a médiumok, a vállalkozások, az iskolák, a civil szervezetek és a tudományos intézmények jövőre nem, vagy csak elenyésző mértékben jutnak támogatáshoz a környezet- és természetvédelemmel, társadalmi szemléletformálással, oktatással kapcsolatos tevékenységeikre.
Mindezzel szemben a költségvetés és az adótörvények egy sereg környezetpusztító tevékenységet támogatnak, amely támogatások megszüntetésével többszáz-milliárd forint bevételhez jutna az állam, amit a környezeti és társadalmi problémák megoldására, oktatásra, egészségügyre, művelődésre lehetne fordítani.
A tüntetés elindítói a Hulladék Munkaszövetség, a Levegő Munkacsoport, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a Nimfea Természetvédelmi Egyesület, de számos más civil szervezet is csatlakozott a kezdeményezéshez.
A várhatóan többszáz környezetvédő aktivistát felvonultató tüntetést látványos transzparensek, és utcaszínház színesítik. A tüntetés részeként a szervezők egy petíciót nyújtanak át a miniszterelnök képviselőjének.

További felvilágosítás:
Levegő Munkacsoport: 411-0510, hajtmanagi@levego.hu,
Hajtman Ágnes 20 395 36 47

Magyar Természetvédők Szövetsége: 216-7297, info@mtvsz.hu,
Farkas István 20 444 97 79

Csatlakozni lehet:
levélben vagy
faxon a 266 0150-es számon.

A petíció itt olvasható (pdf)

Hírfigyelő