Újabb tiltakozások a 86-os út mentén

A kamionforgalom ellen 11 településen szerveztek egy időben félpályás útlezárást 86-os út mentén.

A tüntetés előkészítésében a Levegő Munkacsoport is részt vett. A június 21-i tüntetések szervezője az Útbizottság volt, amelynek tagjai polgármesterek, önkormányzati képviselők és az út mentén lakók.

A hatalmas kamionforgalom oka elsősorban az, hogy Ausztriában a 86-os úttal párhuzamos A2-es autópályán útdíjat kell fizetni a teherautóknak, így jelentős részük inkább a településeken áthaladó keskeny (és hosszabb) magyarországi utakat választja célja eléréséhez. Főként a 86-os út mentén élők szenvednek az állandó zajtól, légszennyezéstől és házakban keletkező károktól.

A helyzet azonnali orvoslásra szorul, az út mentén lakók nem tudnak tovább várni esetleges elkerülő utak építéséig, melyek forgalomcsillapító hatása egyébként is kétséges - ez volt a szelestei sajtótájékoztatón megjelent tüntetők egybe hangzó véleménye. A jelenlévők megállapodtak abban, hogy amennyiben nem javul a helyzet, további tüntetéseket tartanak.

A Levegő Munkacsoport jelen lévő képviselője elmondta, hogy amennyiben Magyarország valamennyi útján bevezetnék az útdíjat a kamionok számára, sok település válna élhetőbbé, és egyúttal a kamionok üzemeltetői legalább részben megfizetnék az általuk okozott károkat.

A tüntetést követő megbeszélésen részt vettek a Hungarokombi Kft. munkatársai is, akik elmondták, hogy a 86-os úttal párhuzamosan évente 65 ezer kamiont tudnának vasúton szállítani. A szállítás mindössze 300 millió forint állami támogatással elindítható lenne, ugyanakkor 5 milliárd forint környezeti és egészségi kárt takarítana meg vele az ország. Ráadásul a támogatás könnyedén finanszírozható lenne a kivetendő útdíj bevételeinek töredékéből.

Kapcsolódó anyagok:
A 86-os Útbizottság sajtónyilatkozata
A 86-os Útbizottság levele Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek

Hírfigyelő