Újabb reptér veszélyezteti a Balatont

Újabb reptérrel kapcsolatban érkezett lakossági bejelentés a Levegő Munkacsoport Környezeti Tanácsadó Irodájához.

Olasz szakmai befektető, az Italia Progetti S. R. L. vásárolhatja meg a szentkirályszabadjai volt katonai repülőteret egymilliárd-háromszáztízmillió forint plusz áfáért – döntött a megyeszékhely és Szentkirályszabadja képviselő-testülete nyílt, összevont ülésen. A vevő az értékesítésre kiírt pályázatban foglaltak alapján kötelezettséget vállal arra, hogy két éven belül kereskedelmi repülőteret létesít a területen.
Az érintett lakosság csak sejti, hogy milyen légi forgalom várható. A szentkirályszabadjai iskolától körülbelül 250 méterre van a leszálló légifolyosó.

Számtalan példa ismert, hogy egy kertes házas övezetben elviselhetetlenné válik az élet, ha megnő a légi forgalom. Ezért a helyiekben joggal merülnek fel a kérdések:
Hogyan fognak oktatni a szentkirályszabadjai iskolában, ha 100–200 tonnás gépek fognak le- és felszállni?
Miként alakul a környék idegenforgalma, ha egy 150 fős utasszállító megy el a káptalanfüredi strandolók felett 350 méter magasan?
El lehet-e adni több település csendjét?

Balatonalmádi önkormányzata már eljuttatta ügyféli jog iránti kérelmét az illetékes önkormányzathoz, és kinyilvánította, hogy nem tudja elfogadni a leendő repülőtér olyan működtetését, hogy Balatonalmádi közigazgatási területe felett szálljanak le és fel a repülőgépek.
A helyi civil szervezet szerint a beruházás közvetlenül veszélyezteti a balatoni vízimadár társulásokat, illetve a közeli füves élőhelyeket, továbbá védett fajok állományainak közvetlen pusztításával jár együtt. Az egyesület évek óta végzett felmérések alapján a terület élővilágával kapcsolatban állapotadatokkal rendelkezik. A terület ezen természeti értékek miatt Natura 2000-es védelmet is élvez.

Bővebb tájékoztatás

További információk: Pandúr Ferenc polgármester, Balatonalmádi, 88/438-444

2006. augusztus 2.

Kapcsolódó anyagok (pdf)

Hírfigyelő