Emlékfa Dr. Radó Dezsőnek

Szeptember 27-én a városligeti Olof Palme sétányon több szervezet - köztük a Levegő Munkacsoport, a Főkert és a Főváros Környezetvédelmi Bizottsága fát ültetett és emléktáblát avatott Dr. Radó Dezső emlékére halálának ötödik évfordulóján. Radó Dezsőnek nagyon sokat köszönhet a zöldmozgalom.

Radó Dezső 1984-ben történt nyugdíjba menetele után környezetvédelmi szakértőként a Budapesti Városvédő Egyesületben, és 1988-ban történt megalakulása óta a Levegő Munkacsoportnál tevékenykedett, ahol a Szakértői Testület elnökévé választották. Kutatási témája harminc éven keresztül a zöldfelületek környezeti és közgazdasági értékelése volt. A munkatársaival közösen kidolgozott módszereit országszerte alkalmazzák.

Nagyszámú publikációja jelent meg a szaklapokban és napi sajtóban, sokszor szerepelt a rádióban és televízióban is. Halálának évében látott napvilágot tizedik könyve „A növényzet szerepe a környezetvédelemben” címmel, amely megragadóan írja le a növények által mindannyiunknak nyújtott „szolgáltatásokat”. Szinte élete utolsó órájában fejezte be a fák védelméről szóló kormányrendelet szigorítására tett javaslatának kidolgozását. Radó Dezső 2001 szeptemberében hunyt el.

Radó Dezső ránk hagyott szellemi örökségét nap mint nap alkalmazzuk és kamatoztatjuk. Az emlékfa pedig bárki számára lehetőséget ad, hogy árnyékában megpihenve emlékezzen a nagyszerű tudósra.

Radó Dezső írásai:
Beleestem a kertészetbe
A fák atyja
Megjegyzés a reggeli futásról és a szobabicikliről
Hurrá, szerződünk!
Képzelt riport egy szerencsés balesetről

Hírfigyelő